На виставці Teknofest, що проходить у Баку, і куди нещодавно перелетіло два важких БПЛА Bayraktar Akıncı, технічний директор і співвласник компанії Baykar Сельчук Байрактар відповів на декілька питань кореспондента Reuters. Звісно ж, мова зайшла і про Україну.

«Bayraktar TB2 робить [в Україні] те, що і повинен робити – знищує найсучасніші зенітні системи, передові артилерійські системи та бронетехніку», – каже Сельчук Байрактар, стоячи поруч з новим безпілотником Akinci – «Тепер весь світ – наші клієнти».

Сельчук Байрактар: після України наші клієнти – увесь світ

Компанія Baykar, заснований у 1980-х роках батьком Сельчука, Оздеміром Байрактаром, спочатку виступала як субпідрядник по виробництву високоточних станків для автопромисловості, БПЛА ж Baykar зацікавилась лише у 2005 році, коли Туреччина обрала курс на зміцнення своєї оборонної промисловості.

БПЛА Bayraktar TB2 зіграв важливу роль у конфліктах у Сирії, Іраку, Лівії та Нагірному Карабаху та в Україні. Зараз Bayraktar TB2 – важлива частина оборонного експорту Туреччини.

Зі слів президента країни Реджепа Тайїпа Ердогана, міжнародний попит на Bayraktar TB2 та новіший Bayraktar Akinci дуже великий. При цьому Сельчук Байрактар стверджує, що компанія Baykar може виробляти до 200 дронів Bayraktar TB2 на рік.

Сельчук Байрактар: після України наші клієнти – увесь світ

Сельчук Байрактар каже, що він пишається тим, що їх дрони використовувалися у Нагірному Карабаху у 2020 році та в Україні у 2022 р.

«Це незаконне вторгнення, тому Bayraktar TB2 допомагає гордому народу України захищати свою країну», – каже він. – «Незаконна окупація Карабаху була для нас як сердечна рана з самої молодості. Для мене, як інженера, який розробляв ці технології, велика честь допомогти нашим братам і сестрам повернути свою землю».

Сельчук Байрактар: після України наші клієнти – увесь світ

Щодо лазерної зброї проти турецьких дронів, якою нещодавно хвалилася Росія, Сельчук Байрактар дуже скептичний. «Їх діапазон дуже обмежений, тому, якщо ваша сенсорна та бойова дальність більша, вони не будуть ефективними», – каже він.

Зараз Baykar працює над дроном Bayraktar TB3. Це морська версія TB2, яка має складані крила і може злітати та приземлятися на авіаносцях з короткою злітною смугою. Крім того, в розробці новітній реактивний дрон Kizilelma.

Сельчук Байрактар: після України наші клієнти – увесь світ

«Іншалла, перший політ Kizilelma станеться у 2023 році, а TB3 злетить або до кінця 2022 року, або на початку наступного», – розповідає Сельчук Байрактар.

«Якщо ж подивитеся у далеке майбутнє, то ми працюємо зараз над безпілотним аеротаксі. Для цього нам потрібно розробити технологію автономності більш високого рівня, в основі якої штучний інтелект, але це справді змінить спосіб перевезення людей у містах» – каже Байрактар.

Сельчук Байрактар: після України наші клієнти – увесь світ

Мирні дрони не дуже в’яжуться з сучасним іміджем компанії Baykar, але це буде своєрідне повернення до первісного профілю компанії. У будь-якому разі, нас, українців, зараз більше цікавлять бойові дрони Baykar.