З початку березня 2022 р., турецька компанія Baykar декілька разів під різними приводами згадувала свій реактивний надзвуковий малопомітний палубний БПЛА нового покоління Bayraktar Kızılelma або Bayraktar MIUS (тур. Bayraktar Muharip İnsansız Uçak Sistemi – Бойова безпілотна авіаційна система Bayraktar). Що це за звір, якого Baykar розробляє у співпраці з українським ДП Запорізьке машинобудівне конструкторське бюро «Прогрес» ім. академіка О.Г. Івченка?

Bayraktar MIUS, прототип якого 12 березня 2022 р. отримав власне ім’я Kızılelma (укр. Червоне яблуко) та був переданий на виробничу лінію, це важкий ударний БПЛА, який по більшості характеристик відповідає американському General Atomics MQ-9 Reaper, а по швидкості набагато перевершує останній.

Baykar Bayraktar Kızılelma – турецький бойовий дрон нового покоління

Bayraktar Kızılelma має злітну вагу близько 6000 кг та може підняти в повітря до 1500 кг бомб та ракет. Планується виготовляти дві модифікації БПЛА. MIUS-A, оснащений українським двигуном АІ-25ТЛТ від «Івченка-Прогрес» буде мати дозвукову швидкість, у той час, як MIUS-B з двигуном «Івченко-Прогрес» АІ-322Ф або турецьким TEI TF-6000 матиме потужність в 2,5 раза вище та перевершить швидкість звуку. Передбачається, що БПЛА Bayraktar Kızılelma будуть запускатися з борту універсального десантного корабля (легкого авіаносця) TCG Anadolu (L-400) ВМС Туреччини, без допомоги катапультної системи.

Baykar Bayraktar Kızılelma – турецький бойовий дрон нового покоління

Особливості Bayraktar Kızılelma: радар з активною фазованою антенною решіткою; мала ефективна площа розсіювання, тобто це БПЛА «невидимка»; аеродинамічна схема «качка» (вертикальне оперення та передні горизонтальні керма), впровадження AI-систем для керування одного дрону чи навіть зграї; можливість агресивного маневрування.

Бойові задачі нового БПЛА: придушення ППО противника, ракетні атаки, вогнева підтримка з повітря, стратегічні атаки. Арсенал зброї вражає. Це й антирадарні ракети, протитанкові ракети, ракети повітря-повітря, плануючі бомби, великий вибір бомб, який містить навіть важкі антибункерні бомби.

Вперше, ще на папері Bayraktar MIUS був анонсований 4 серпня 2021 р., а вже 12 березня 2022 р. прототип дрону пішов у виробництво. Перший політ та введення в експлуатацію Bayraktar Kızılelma запланований на 2023 р. Дивлячись як швидко Baykar поповнює свою лінійку БПЛА, дати виглядають цілком реальними.

Baykar Bayraktar Kızılelma – турецький бойовий дрон нового покоління

Характеристики Bayraktar Kızılelma
Вантажопідйомність – 1500 кг
Максимальна злітна вага – 6000 кг
Силова установка – 1 × АІ-25ТЛТ або АІ-322Ф чи TEI TF-6000
Максимальна швидкість – 900 км/год
Крейсерська швидкість – 740 км/год
Бойова дальність – 930 км
Витримка – 5 годин
Стеля – 12 000 м
Робоча висота – 10 668 м

Нагадаємо, у цьому році планується перший політ ще одного дрона Baykar – Bayraktar TB3, який є збільшеною версією улюбленця українців Bayraktar TB2 (вантажопідйомність до 280 кг проти 150 кг у TB2). Крім того, Baykar продовжує постачати Збройним силам Туреччини новітні важки БПЛА Bayraktar Akıncı.