З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну весь світ побачив, що більшість з хваленої російської «аналоговнетної чудо-зброї» – це мотлох та металобрухт. Але росіяни не припиняють ганьбитися. Цього разу вони погрожують українцям найсучаснішою лазерною зброєю, якої навіть не існує. Про це пише видання Defense Express.

Нещодавно віцепрем’єр російського уряду Юрій Борісов, який відповідає за оборонно-промисловий комплекс, заявив, що війська агресора начебто використовують в Україні новітній комплекс лазерної зброї «Задира-16», який «має таку саму руйнівну силу, як крилаті ракети».

Але здається, це звичайна російська брехня для внутрішнього застосування, а ще спосіб приховати розкрадання бюджетних коштів на «оборонку», бо хвалену «Задиру-16» можуть знищити українські ДРГ і кінці у воду.

Як пишуть експерти Defense Express, в перший та останній раз систему «Задира-16» росіяни згадували наприкінці 2017 р. За 5 років ніяких повідомлень про те, щоб було створено хоча б макет цієї системи, не було.

Росіяни лякають українців лазерною зброєю, якої в них  немає

З «існуючих» у Росії зразків лазерної зброї можна згадати хіба що комплекс 1К17 «Сжатие», ще радянської розробки, призначений для «осліплення» оптико-електронних приладів противника. Був збудований лише один зразок «Сжатия», який навіть пройшов випробування у 1992 р., але через сумнівну практичну цінність у серію ця вундервафля не пішла. Начебто саме наробки по 1К17 «Сжатие» та 1К11 «Стилет» (1982 р., виготовлено 2 одиниці) і лягли в основу «Задири-16».

Ще один російський комплекс лазерної зброї, «Пересвет», запустили у виробництво і навіть встигли випробувати у Сирії. Усього у Росії аж 5 таких комплексів, кожен з яких має розмір здоровенного трейлера з власним генератором. Але максимум на що здатен «Пересвет» – це збивати невеликі БПЛА і то лише у гарну погоду. Як кажуть навіть російські пропагандисти: «коли немає ні туману, ні піщаної бурі, ні опадів, тобто в ідеальних умовах».

Росіяни лякають українців лазерною зброєю, якої в них  немає

А ось про міфічну «Задиру-16» не відомо геть нічого, наче його зовсім не існує. Скоріш за все, так воно і є.

Щоб подивитися, як виглядає справжня працююча енергетична зброя, варто звернути увагу на ізраїльський комплекс Iron Beam, про який ми вже писали.