Нова версія криптовалюти Luna вже доступна на великих біржах — і вона почала з падіння. Минулого тижня прихильники блокчейн-проєкту Terra проголосували за відродження Luna, але не на terraUSD, так званому «стейблкоїні», який опустився нижче прив’язки до долара США, що викликало паніку на ринку криптовалют.

TerraUSD або UST — це те, що відомо як алгоритмічний стейблкойн. Він покладався на код і дочірній токен, Luna, для підтримки вартості в $1. Але коли ціни на цифрову валюту впали, інвестори втекли від стейблкоіна, спричинивши падіння UST — і разом з цим підкосивши Luna.

Luna

Користувачі Twitter вже жартують над перезапуском Luna, згадуючи про південнокорейського підприємця Квон До Хена, більш відомого як Do Kwon, що є співзасновником і генеральним директором сінгапурської компанії Terraform Labs, яка запускала TerraUSD та Luna, а тепер і її нову версію.

У розквіті стара Luna — тепер відома як Luna Classic — мала в обороті понад $40 мільярдів. Тепер у Luna є нова ітерація, яку інвестори називають Terra 2.0. Вона вже торгується на біржах, включаючи Bybit, Kucoin і Huobi. Binance, найбільша біржа криптовалют у світі, заявляє, що у вівторок також розмістить Luna. Проте її запуск не пройшов безхмарно.

Після досягнення піка в $19,53 в суботу, за даними CoinMarketCap, через кілька годин Luna впала до $4,39. З того часу вона відкотилася до ціни близько $5,90.

Аналітики глибоко скептично ставляться до шансів на успіх відродженого блокчейну Terra. Йому доведеться конкурувати з безліччю інших так званих мереж «Layer 1» — інфраструктури, яка лежить в основі таких криптовалют, як Ethereum, Solana і Cardano.

Terra розповсюджує токени Luna через те, що називається «airdrop». Більшість піде тим, хто тримав Luna Classic і UST до їх краху, щоб компенсувати втрати інвесторів.

Але багато інвесторів, що обпеклися катастрофою з попередньою версією Luna, навряд чи довірятимуть Terra вдруге, вважають експерти. Віджай Айяр, керівник міжнародного відділу криптовалютної біржі Luno, сказав, що до проєкту «велика втрата довіри».