Bitcoin-інвестори панікують через те, що стейблкоїн terraUSD втрачає стабільність курсу та рухається все далі від запланованої прив’язки до $1. У понеділок TerraUSD або UST впав нижче 70 центів, а вже у вівторок він опустився до 62 центів. У четвер стейблкоїн відновив свою позицію у 90 центів, повідомляє CNBC

TerraUSD створили у сингапурській Terraform Labs у 2018 році. Його називають алгоритмічним стейблкоїном. Як частина блокчейн-проєкту Terra, він мав відповідати ціні долара, як інші стейблкоїни Tether та USDC. 

Проте на відміну від цих криптовалют, Terra не має готівки чи інших активів у резерві для підтримки свого токена. Замість цього він використовує складне поєднання коду разом із сестринським токеном Luna для стабілізації цін. 

Важливо, що інвестори Bitcoin, такі як Luna Foundation Guard – організація, що підтримує Terra project – мають мільярди доларів у Bitcoin, які потенційно можуть викинути на ринок у будь-який момент. 

«Кожен професійний інвестор у криптовалюту зараз дивиться на UST, слідкуючи, чи продовжує він відповідати долару. Очевидно, що на ринку існує значний ризик», – говорить Метт Хоуган, головний інвестиційний директор у Bitwise Asset Management. 

Щоб регулювати постачання, протокол Terra знищує і створює нові одиниці UST та Luna. Коли ціна UST падає нижче долара, його можуть забрати з обігу та замінити на Luna, роблячи постачання UST більш дефіцитним та підвищуючи ціну. Принаймні, так це мало працювати. 

Щоб ще більше ускладнити ситуацію, творець Terra придбав Bitcoin вартістю $3,5 мільярди, щоб забезпечити підтримку UST під час кризи. В теорії UST можна було б викупити за Bitcoin замість Luna – однак цей варіант досі не перевіряли.

У понеділок Luna Foundation Guard заявили, що позичать трейдинговим компаніям Bitcoin вартістю $750 мільйонів, щоб «допомогти захистити прив’язку UST», а ще 750 мільйонів UST позичать для купівлі Bitcoin, коли ринкові умови нормалізуються. 

У наступному твіті компанія заявила, що вилучила 37 000 Bitcoin вартістю понад $1 мільярд за поточними цінами для надання позики. «Дуже мало» позичених біткоїнів було витрачено, але наразі вони використовуються для купівлі UST.

Кілька криптоінвесторів занепокоєні тим, що Luna Foundation Guard ймовірно продала або продасть велику частку біткоїнів, щоб підтримати UST. На тлі загальної невизначеності, зниження UST викликало хвилювання на всьому ринку криптовалют. 

Bitcoin, найбільша цифрова валюта світу, ненадовго впав нижче 30 000 доларів, сягнувши найнижчої ціни з липня 2021 року. Вартість Luna за останню добу знизилася приблизно вдвічі. Binance також додала проблем власникам UST, призупинивши виведення UST та Luna «через велику кількість незавершених транзакцій з виведення». Зараз можливість виведення відновили.  

«Гадаю, ринок чекає на примусовий продаж тут з боку Terra та резерву. Це лихо – але воно дуже очікуване. Жодний алгоритмічний стейблкоїн не мав успіху, і це не виняток», – говорить Нік Картер, співзасновник Coin Metrics. 

Він також зауважує, що проблема UST в тому, що він значною мірою тримався на вірі. Очевидно, він не повністю був підкріплений резервами, а був підкріплений вірою в емітента.