Сьогодні Bitcoin відіграв частину свого падіння, підскочивши вище $30 000, всупереч тривалим проблемам зі стейблкойном TerraUSD, падіння якого викликало значну паніку на ринку криптовалют. TerraUSD або UST в теорії мав бути прив’язаний до долара США та коштувати $1, проте сьогодні його ціна опустилася всього до 16 центів. В результаті токен Luna, тісно пов’язаний з UST, тепер коштує $0.

Криптовалюта Luna коштує $0, оскільки UST падає далі від прив’язки до долара, але Bitcoin трохи відіграв падіння

UST і Luna тісно пов’язані. UST називають алгоритмічним стейблкоіном, що означає, що його прив’язка до $1 повинна керуватися алгоритмами. Це принципово відрізняється від інших стабільних монет, таких як tether і USDC, які забезпечені реальними активами, такими як облігації. В той час, як в UST не має реальних резервів.

Алгоритм UST працює через складну систему карбування та запису токенів для підтримки стабільності ціни. Він створюється шляхом знищення частини пов’язаної криптовалюти Luna для підтримки його прив’язки до долара США.

Але екстремальна волатильність ринку стала випробуванням для UST, і ніякі алгоритми не змогли зберегти прив’язку криптовалюти до реальної без резервів, які б могли її забезпечити. Додаткових ускладнень додає той факт, що блокчейн Terra, який лежить в основі UST і Luna, двічі перестав обробляти транзакції менш ніж за 24 години.

На додаток до саги UST, криптовалютні ринки постраждали від низки інших неприємностей, включаючи вищу інфляцію та підвищення процентних ставок, які спричинили розпродаж на світових фондових ринках. Зміни цін на криптовалюти в основному співвідносяться з фондовими ринками.