Минулого тижня керівники Apple нарешті змогли побачити майбутню гарнітуру змішаної реальності. Отже, розробка пристрою досягла фінальної стадії, пише Bloomberg. 

На гарнітуру, що поєднує елементи віртуальної та доповненої реальності, Apple покладає великі сподівання. Це перша повністю нова категорія продуктів з 2015 року. Вихід гарнітури може потіснити популярні зараз у цій сфері Meta Platforms та інші компанії – Sony, Microsoft, Google, які планують свої розробки. Водночас новинка дасть можливість Apple розширити свій бізнес на гаджетах, що приносить 80% річних продажів. 

Нова гарнітура працюватиме на вдосконалених процесорах – на рівні з тими, що стоять в останніх Mac – та матиме екран з ультрависокою роздільною здатністю. Останніми тижнями компанія також прискорила розробку rOS – «операційної системи реальності», на якій працюватиме гарнітура. З огляду на прогрес у роботі, можна очікувати, що новинку представлять вже у наступні кілька місяців. 

Гарнітура під кодовою назвою N301 розроблялась з 2015 року. Над нею працювало близько 2 000 співробітників. Під час розробки команда зустрілась із кількома проблемами – зокрема, вони мали знайти потрібні додатки та контент. Також девайс перегрівався, а його вбудовані камери потребували доопрацювання. 

Зараз компанія працює над AR-версіями своїх основних додатків для гарнітури, а також новими застосунками для потокової передачі контенту та віртуальних зустрічей. 

Apple збирається презентувати гарнітуру у кінці цього року або у наступному. Випуск для споживачів запланований на 2023 рік. Новинку хотіли показати вже на Всесвітній конференції розробників на початку червня, однак технологічні проблеми змусили компанію відкласти реліз. Зараз плани щодо гарнітури не коментують. 

Крім моделі з VR та AR, Apple збирається окремо випустити AR-окуляри під кодом N421. Вони з’являться пізніше цього десятиліття. На відміну від VR, окуляри доповненої реальності накладатимуть цифрову інформацію та зображення поверх реального світу. 

Нагадаємо, що Meta також активно розробляє гарнітуру змішаної реальності. Нещодавно Марк Цукерберг виклав відео, де він тестує розробку, граючи з анімованим 3D-кроликом у власному офісі.