Очільник Meta Марк Цукерберг опублікував відео з VR-гарнітурою нового покоління, яку збираються запустити цього року. Це перший показ Project Cambria, яка, за словами Цукерберга, одного дня замінить ноутбук. 

На відео він тестує гарнітуру та демонструє її функції. Можна зробити висновок, що пристрій здебільшого працює як гарнітура змішаної реальності HoloLens від Microsoft, проєктуючи цифрові 3D-зображення на реальний світ. 

Project Cambria робить це за допомогою «наскрізної» функції, що дозволяє людині з пристроєм на обличчі бачити реальний світ довкола. Зовнішні камери гарнітури знімають відео всього, що відбувається навкруги, та передають зображення на внутрішні дисплеї. 

«Наскрізною» функцією вже оснащена гарнітура Oculus Quest від Meta. Однак у ній відео могло спотворюватись і було чорно-білим. Project Cambria обіцяє вивести технологію на новий рівень та зробити «наскрізну» функцію повноколірною для кращої якості зображення.

У цьому режимі також можна буде запускати додатки доповненої реальності й поєднувати таким чином фізичний і віртуальний світи. На відео видно, як Цукерберг грає з анімованим 3D-кроликом у своєму офісі. Функцію також можна буде використовувати для роботи, запустивши довкола кілька екранів, а також для занять спортом, «увімкнувши» поруч із собою віртуального інструктора.  

Схоже, що метою відео було залучити сторонніх розробників до створення програм змішаної реальності для платформи Presence, яку компанія представила торік. Цукерберг не розкрив більше ніяких деталей про Project Cambria. Саму гарнітуру на відео розмили, щоб не було зрозуміло, як вона виглядає. 

Компанія планує випуск Project Cambria на кінець цього року. Її не націлюють на ігрову спільноту – натомість компанія планує рекламувати її для офісних робітників, як VR-гарнітуру високого класу.