Керована бомба QUICKSINK – нова протикорабельна зброя, якою, за бажанням, можна вдарити й по Кримському мосту

Повітряні Сили США провели вдале випробування нової протикорабельної керованої бомби QUICKSINK, яка може розламати навпіл корабель середнього розміру. Про це пише видання Aviacionline.

На оприлюдненому відео корабель-мішень, в який влучила бомба, підкидає у повітря та розламує, після чого впродовж 38 с він тоне.

Насправді QUICKSINK – це не нова зброя. Це назва модифікації керованих бомб GBU-31 вагою 925 кг. Своєю чергою GBU-31 – це модифікована звичайна некерована або вільно-падаюча бомба (їх ще називають «тупі бомби») Mark 84 або BLU-117, які з 1970-х рр. стоять на озброєнні ПС США. Річ у тому, що така двічі модифікована стара зброя стає дуже недорогою альтернативою високоточним ракетам. І до того ж більш потужною.

Дивіться. Вартість бомби BLU-117 – $4 100 в цінах 2022 р. Вартість модифікації до GBU-31, тобто додавання набору Joint Direct Attack Munition (JDAM), який перетворить «тупу» бомбу в «розумну» – близько $25 000. У той час як вартість тієї самої ракети MGM-140 ATACMS становить майже $1 млн. Відчуйте різницю!

До комплекту JDAM входять невеличкі крила, хвостове кероване оперення та комп’ютер з інерційною системою наведення у парі з GPS-приймачем. З набором модифікацій дальність скидання BLU-117, яка стає GBU-31, підвищується до 28 км при круговому імовірному відхиленні лише 11 метрів. При цьому на лютий 2020 р. було випущено 430 000 комплектів JDAM для бомб різної ваги.

Повернемося до QUICKSINK. Це наступна модифікація JDAM, до якої додається Weapon Open Systems Architecture (WOSA), яка суттєво підвищує точність і так вже досить точних бомб, дозволяючи використовувати їх не лише по статичним, а й по рухомим цілям. Ще одна важлива особливість WOSA – модульність та гнучкість (все ж таки це Відкрита архітектура систем зброї), що дозволяє використовувати компоненти від різних виробників та знизити витрати.

А тепер про Кримський міст. Кожного разу, коли з’являється інформація про нову західну зброю, що надійшла до України, наприклад, ті самі M142 HIMARS та M270 MLRS, або високоточні ракети Brimstone, в українців відразу виникають питання, чи можна довбанути цією зброєю по Кримському мосту. На жаль, майже все, що нам надають, навіть ті самі MGM-140 ATACMS, які ми скоріш за все не отримаємо – це недостатньо потужна зброя, щоб пошкодити міст. Все ж таки це здорова махина. Допоможе хіба що 9К79-1 «Точка-У» з боєголовкою у 482 кг, але їй не вистачає дальності.

Інша справа ці самі GBU-31 з 429 кг трітоналу. По-перше, вони використовуються з великою кількістю літаків НАТО: славетним штурмовиком A-10 Thunderbolt II, бомбардувальниками B-1B Lancer, B-2A Spirit, B-52H Stratofortress, винищувачами/бомбардувальниками F-15E Strike Eagle, F-16AM/BM/C/D Fighting Falcon, CF-18 Hornet, F/A-18A+/A++/C/D Hornet, F/A-18E/F Super Hornet, F-22 Raptor та F-35 Lightning II. По-друге – з дронами MQ-9 Reaper.

І якщо мова зайшла про дрони. Здається, GBU-31 або GBU-31 QUICKSINK можна, після нескладної підгонки, використовувати з турецькими важкими дронами Baykar Bayraktar Akıncı (вантажопідйомність 1350 кг) або TAI Aksungur (вантажопідйомність 750 кг). І ось у цьому разі удар по Кримському мосту виглядає цілком реальним. Чи надасть Туреччина такі дрони Україні? Чому б ні, здається, ЗСУ прорекламувало Bayraktar TB2 дуже вдало.

Чи почекаємо на MQ-9 Reaper по ленд-лізу?

Більше коментарів!