Звісно, хтось скаже, що вищевказана назва потребує уточнення – адже вже існує електромобіль Lexus UX 300e. Проте останній був лише однією з модифікацій вже існуючої моделі, що також пропонувалась з бензиновими та гібридними двигунами. А ось кросовер Lexus RZ 450e, про який ми вже згадували раніше, і справді є першим електромобілем компанії: від початку розробки – й до фінального втілення у серійну модель.

До речі, більшість наших попередніх натяків та здогадок таки виявились реальними. По-перше, електромобіль Lexus RZ 450e побудовано на платформі e-TNGA: новий кросовер є найближчим родичем моделі Toyota bZ4X, та ще й колісна база у 2,85 метра цілком ідентична. Проте статус зобов’язав – електричний кросовер Lexus RZ 450e значно більший за довжиною: нараховуючи близько 4,85 метра, цей електромобіль виявляється лише трішки коротшим від добре відомого Lexus RX.

Окрім загальної платформи, також варто відзначити використання двох електромоторів для реалізації повного приводу DIRECT4. І ось вам «по-друге»: загальна потужність пари двигунів складає 230 кВт або 313 к.с., крутний момент дорівнює 435 Нм – тобто, здогадка про рівень потужності теж виявилась реальною. Живлення електромоторів забезпечує акумулятор на 71,4 кВт⋅год, завдяки чому обіцяний запас ходу сягає понад 400 км за правилами циклу WLTP.

Проте електромобіль Lexus RZ 450e знайшов, чим відверто здивувати. Мова йде про систему «керування по дротах» One Motion Grip: тобто кермо лише віддає керуючи сигнали, а поворот коліс виконують окремі модулі. Схожа схема зустрічалась на інших преміальних японських автомобілях. Одна різниця електромобіля Lexus RZ 450e в повній відсутності дублюючого механічного приводу – що ж, схоже розробники вірять у свою фірмову надійність!

Така система «керування по дротах» обіцяє вражаючі переваги: від повної відсутності вібрацій на поганій дорозі – до можливості як завгодно налаштовувати гостроту керма. Наприклад, можна зробити справжній штурвал, адже він буде робити лише пів оберти «туди-сюди» навіть під час паркування та необхідності повного вивороту коліс. І ось саме цей штурвал з жартівливою назвою «yoke», напевно, є найбільш вражаючим елементом салону електромобіля Lexus RZ 450e. Хоча також передбачено і варіант з традиційним кермом.

Адже решта деталей вже відома та очікувана. Наприклад, велетенський 14-дюймовий дисплей, навколо якого побудована передня панель інтер’єру. Або клавіші відмикання дверей e-Latch, що мають «запобіжники» від небезпечного відкривання дверцят та виходу на дорогу. Тобто, загалом концепція і дизайн салону нагадують автомобіль Lexus NX другої генерації.

Сподіваємось, що вже скоро ми побачимо нові моделі Lexus – і звичайні кросовер з ДВЗ, і електромобілі – на вільних українських дорогах!