У пресі Великої Британії з’явилась інформація про нову зброю, яку уряд Сполученого Королівства планує невдовзі переправити в Україну. Це підтверджує й відомий OSINT-сайт Oryx. Мова йде про системи ППО ближньої дії Stormer HVM на базі платформи CVR(T). Погляньмо, що це за звір такий.

Платформа Combat Vehicle Reconnaissance (Tracked), або CVR(T) – це сімейство малих, високомобільних, придатних для транспортування по повітрю бойових броньованих машин, що випускається з 1970 р. та стоїть на озброєнні британської армії та багатьох інших армій світу. Наразі на базі CVR(T) створено десять різних бойових машин: розвідувальних, протитанкових, амфібійних, командних та таке інше.

Alvis Stormer – одна з машин на базі CVR(T), яка своєю чергою має декілька варіацій: ППО ближньої дії – Stormer HVM, реактивний міновкладач Shielder minelaying system, розвідник Stormer 30 та АЗК Stormer Air Defence. Дві останніх машини так і не вийшли зі стадії прототипів. Нас же цікавить Stormer HVM.

Stormer HVM – британська мобільна система ППО для ЗСУ

HVM у назві Stormer HVM – це High Velocity Missile (високошвидкісні ракети), ті самі Starstreak High Velocity Missile, про які ми писали і які вже дуже непогано показали себе в Україні. Ще б пак, ракета яка розганяється до 3,5 Махів та має три вражаючих елементи – то страшна сила. Але якщо раніше Велика Британія передавала ЗСУ лише переносні ПЗРК Starstreak, то зараз мова йде про цілі системи на гусеничному шасі.

Stormer HVM має на борту аж вісім пускових труб Starstreak HVM у поворотній турелі, плюс ще вісім ракет додаткового боєкомплекту. Крім того, Stormer дуже маневрена та швидка машина (до 80 км/год), що дозволить ще ефективніше використовувати тактику hit-and-run, яка гарно показала себе проти російської навали.

Stormer HVM – британська мобільна система ППО для ЗСУ

Цікаво, що частина Stormer HVM переоснащується зараз на нову багатоцільову легку британську ракету Martlet, яка може використовуватися як ракета поверхня-повітря, повітря-поверхня та поверхня-поверхня. Martlet встала на озброєння лише у 2021 році, тож скоріш за все Україна отримає старі версії Stormer HVM з Starstreak, тобто як легкі протитанкові системи їх не використаєш.

Але ж додаткове мобільне ППО, особливо у розрізі битви за Донбас, що почалась вчора, не буде зайвим.

Наразі невідомо скільки саме Stormer HVM прибуде до України, але відомо, що відбудеться це ще до кінця квітня.

Stormer HVM – британська мобільна система ППО для ЗСУ

ТТХ Stormer HVM
Вага – 13,5 т
Довжина – 5,27 м
Ширина – 2,76 м
Висота – 2,49 м
Екіпаж – 4
Двигун – дизель Perkins
Потужність – 250 к.с.
Оперативна дальність – 650 км
Максимальна швидкість – 80 км/год
Озброєння – 8 пускових контейнерів ракет Starstreak HVM
Боєкомплект – 16 ракет

ТТХ Starstreak HVM
Довжина ракети – 1,39 м
Діаметр корпусу – 0,13 м
Розмах крила – 0,27 м
Маса ракети – 14 кг
Максимальна швидкість: ~3,5 M
Дальність дії – 300-7000 м
Час польоту – 8 с
Бойова частина – три вольфрамових субелементи, так звані «дротики», що мають осколочні БЧ
Маса субелемента: 0,9 кг