Прототип аеротаксі від Joby Aviation розбився під час випробувань у Каліфорнії. Як пише New Atlas, перед цим демонстратор розігнався до 435 км/год. Це більш ніж на 100 км/год перевищує заявлену максимальну швидкість літального апарату.

Відзначимо, що стартап Joby Aviation розробляє своє аеротаксі понад десять років. Майбутній транспортний засіб позиціюється як рекордно швидкий та довголітаючий літальний апарат у своїй категорії. Конструктивно це буде електричний конвертоплан з V-подібним хвостовим оперенням і шістьма електромоторами, розрахований на чотирьох пасажирів та пілота. Серед переваг розробки — низький рівень шуму. У режимі висіння він становитиме 55 децибелів. Представники компанії стверджують, що цей шум не буде схожий на низькочастотні звуки вертольотів або високочастотне дзижчання дронів, а нагадуватиме звуки природи (наприклад, вітру та океану).

Аеротаксі стартапу Joby Aviation розігналося до 435 кілометрів на годину і… розбилося

Американська комісія з цінних паперів та бірж 16 лютого повідомила, що один із прототипів Joby Aviation потрапив в аварію під час льотних випробувань над нежитловою місцевістю на території військового аеродрому у Каліфорнії. Апарат при цьому керувався дистанційно і в результаті ніхто не постраждав. Розробники кажуть, що під час тестів вони експериментували із межами працездатності демонстратора при екстремальних навантаженнях.

Дані, отримані за допомогою системи відстеження польотів, стверджують, що прототип з номером N542AJ до інциденту виконував круті розвороти й розігнався до 435 кілометрів на годину — це при тому, що його заявлена максимальна швидкість становить 322 кілометри на годину. Нагадаємо, що минулого місяця Joby Aviation вдалось розігнати апарат до 330 кілометрів на годину й таким чином досягти рекордної, за словами інженерів, швидкості польоту серед електричних апаратів вертикального зльоту та посадки.

Джерела видання New Atlas в авіаційній галузі стверджують, що за допомогою екстремальних тестів стартап готується до майбутніх сертифікаційних випробувань, які потрібно буде провести для американського авіарегулятора. Вони, зокрема, передбачають, що апарат повинен бути спроможним літати на швидкості, що у 1,3 раза перевищує заявлену максимальну швидкість.

N542AJ був першим із двох виготовлених на цей час передсерійних прототипів Joby Aviation. Раніше апарати отримали сертифікати льотної придатності від американського федерального управління цивільної авіації та ВПС США. Причини аварії станом на зараз розслідуються.