Влітку минулого року стартап Joby Aviation встановив рекорд дальності польоту для електричних літальних апаратів вертикального зльоту та посадки (eVTOL): аеротаксі компанії на одному заряді акумулятора подолало 249 км за 77 хвилин, зробивши 11 кругів навколо однієї точки за заданим маршрутом. Минулої п’ятниці передсерійний прототип п’ятимісного літального засобу S4 розвинув рекордну швидкість в історії цього типу авіації – 330 км/год.

«Досягнення розблоковане – швидкість! – написала компанія у Twitter. — Наш перший передсерійний літальний апарат щойно здійснив, як ми вважаємо, найшвидший серед eVTOL-транспорту політ, розігнавшись до 330 км/год. Наступна зупинка: висота 3000 метрів!».

Як зазначає New Atlas, судячи з результатів випробувань, S4 на даний час дійсно поза конкуренцією по швидкості та дальності польоту серед електричних VTOL-апаратів. І поки не схоже, щоб хтось із конкурентів погрожував відібрати цей рекорд у Joby Aviation, оскільки компаній, які прагнуть вразити всіх саме показниками швидкості та дальності, серед розробників eVTOL не так багато. Можливо, більш приголомшливими будуть характеристики водневих аеротаксі, проте вони з’являться на ринку ще не скоро.

Разом з тим, є один важливий нюанс. Річ у тому, що S4 встановлює рекорди, літаючи на дистанційному управлінні та з порожньою кабіною й важачи близько 1800 кг. Чи будуть максимальні показники апарату такі ж самі при повному завантаженні у 2170 кг — тобто з чотирма пасажирами та одним пілотом, розробники не уточнюють.

Електричне аеротаксі стартапу Joby Aviation розігналося до рекордних 330 км/год

Втім, це все одно доволі важливе досягнення для компанії, яка має намір почати виконувати комерційні рейси на eVTOL вже у 2024 році. Заснована у 2009 році, Joby Aviation вже отримала необхідну ліцензію для тестових польотів від американського авіарегулятора і приступила до програми випробувань другого прототипу. Рішення компанії — це електричний конвертоплан з V-подібним хвостовим оперенням та шістьма поворотними електромоторами. Його максимальна дальність польоту у нормальному режимі роботи становитиме 241 км, а максимальна швидкість – 322 км/год.

Одна з головних переваг Joby – низький рівень шуму. У режимі висіння він становить 55 децибелів — у тисячу разів тихіше, ніж у деяких вертольотів. Крім того, цей шум не схожий на дратівливі низькочастотні звуки гелікоптерів або високочастотне дзижчання дронів, а імітує звуки природи.