Каліфорнійський розробник eVTOL Joby Aviation заявив про будівництво нового апарату з функцією вертикального зльоту та посадки. Як повідомляє New Atlas, представлена модель – це другий передсерійний прототип, який обіцяє прискорити сертифікацію та комерціалізацію майбутніх серійних повністю електричних аеротаксі компанії, розрахованих на одного пілота та чотирьох пасажирів. Почати випробування апарату стартап планує до кінця поточного місяця. Головна мета Joby на цей час – реалізувати перші комерційні рейси на eVTOL вже у 2024 році.

Слід відзначити, що новий прототип вже був сертифікований за стандартами льотної придатності Федерального управління цивільної авіації США та Повітряних сил США. Найближчими тижнями він відправиться до штабу американських ВПС, де буде проходити тестування в рамках Agility Prime — державної програми, що спонсорується Армією США для створення авіаційних технологій нового покоління. Регулятори припускають, що аеротаксі Joby можуть бути корисними як у приватному секторі, так і у військових операціях.

«Програма льотних випробувань 2021 року надала багато інформації та досвіду для підтримки нашої програми. З двома апаратами, що літають одночасно, ми збільшимо швидкість наших досліджень, продовжуючи виконувати вимоги Agility Prime. Ми вдячні ВПС США за надійні відносини, а також підтримку FAA у розробці інновацій для авіаційної галузі», — заявив засновник і гендиректор Joby Джобен Бевірт.

Компанія Joby Aviation представила другий передсерійний прототип свого eVTOL-аеротаксі [спойлер: перший прототип вже успішно літає!]

Згідно з прес-релізом Joby, перший передсерійний прототип під назвою S4 згенерував 65 терабайтів тестових даних та пролетів понад 8,5 тис. кілометрів у 2021 році. З ним компанія також встановила галузевий рекорд: апарат відзначився найдовшим польотом в історії транспортних eVTOL-засобів – 248 км на одній зарядці (щоправда, це був політ без пасажирів або імітувального вантажу на борту).

Відео з випробувань першого прототипу Joby Aviation. Так, це аеротаксі вже успішно літає!

 

Технічні характеристики другого прототипу Joby не відрізняються від першого передсерійного eVTOL. Апарат здатен пролетіти близько 240 км на одній зарядці, а його максимальна швидкість пересування становить 321 км/год.

Відео, на котрому зображено другий прототип апарату Joby Aviation.

 

Насамкінець зазначимо, що стартап Joby Aviation був заснований у 2009 році, а з 2017 він активно тестує різноманітні eVTOL-прототипи і на цей час виконав вже понад 1000 тестових польотів. В компанії прогнозують, що їх швидке, чисте і відносно тихе рішення дозволить людям в мегаполісах ефективно діставатися з точки «А» до точки «Б», минаючи дорожні затори.