Незважаючи на поставки сучасного протитанкового озброєння від союзників, такого як ПТРК FGM-148 Javelin чи ПТРК MBT LAW / NLAW кількість таких засобів у ЗСУ все ще недостатня, тому під час нещодавніх тренувань наші військові «засвітили» ще одного вбивцю танків, рідкісну модифікацію протитанкової гармати МТ-12 «Рапіра» – МТ-12Р «Рута». На відміну від звичайної «Рапіри», вона оснащена радіолокаційним прицільним комплексом для стрільби на дальність понад 3,5 км. Про це з посиланням на Командування об’єднаних сил ЗСУ пише Defense Express.

Протитанкова гармата МТ-12Р «Рута», як і базова МТ-12 «Рапіра», була розроблена ще в 1970-х роках, за часів СРСР. Мета установки радіолокаційного прицільного комплексу – спростити задачу виявлення цілей на дальніх дистанціях, особливо за умов поганої видимості.

ЗСУ відпрацювали стрільбу по танках з гармат МТ-12Р з радіолокаційним прицілом

Під час навчань поблизу окупованого Криму, Об’єднані сили ЗС тренувались використовувати протитанкові гармати МТ-12Р «Рута» як складову ешелонованої системи оборони, в яку також були включені самохідні протитанкові комплекси «Штурм-С», танки Т-64 зі складу 17-ої Криворізької танкової бригади, та інженерні частини, що встановлювали протитанкові міни.

Попри «похилий вік» МТ-12Р «Рута», навіть така зброя стане у пригоді, як допоміжний засіб до наявних ПТРК, що стоять на озброєнні Збройних сил України.