Жителі нідерландського міста Роттердам планують закидати тухлими яйцями супер’яхту Y721 засновника Amazon Джеффа Безоса, коли та проходитиме через історичний міст Koningshaven – для цього середню частину конструкції тимчасово розберуть. Відповідний захід створили у Facebook, пише New York Post.

На сторінці події роттердамців просять принести упаковку тухлих яєць або помідорів, щоб закидати ними яхту Безоса. Захід запланований на 1 червня, ним вже цікавляться понад 17 тисяч людей, з яких майже 4 тисячі мають намір прийти до мосту й виразити свій протест.

“Роттердам був побудований із щебеню жителями, і ми не можемо просто розібрати його на частини заради фалічного символу мільярдера, який страждає манією величі. Не без бою!”, – написав організатор заходу Пабло Стерманн.

“Організувати цей захід мене спонукало те, що я – житель Роттердама. Я впевнений, що люди з великими грошима повинні усвідомлювати, що вони не можуть робити все, що їм заманеться. Таким жартівливим способом ми хочемо змусити їх почути наш голос. Я думаю, що у нас все вийде”, – прокоментував свій заклик активіст у ЗМІ.

Минулого тижня влада міста оголосила про частковий демонтаж мосту, щоб пропустити в море яхту Безоса вартістю $485 мільйонів, висота якої становить 40 метрів. Очікується, що демонтаж триватиме кілька тижнів і пройде влітку, причому споруду потім відновлять у нинішньому вигляді коштом мільярдера. Хоча мер Роттердама Ахмед Абуталеб нещодавно заявив, що остаточного рішення ще не ухвалено, корабельня, яка будує яхту, продовжує стверджувати, що інших варіантів вирішення цієї ситуації не існує.

Міст Koningshaven збудували у XIX столітті, він був відновлений після бомбардувань під час Другої світової війни, а у 2000-му об’єкт оголосили історичною пам’яткою. Після капітального ремонту у 2017 році місцева рада обіцяла, що міст більше ніколи не розбиратимуть, але зараз змінила свою думку й пояснює необхідність часткового розбирання мосту економічними вигодами.

З економічної точки зору, а також з точки зору зусиль по збереженню зайнятості муніципалітет вважає будівництво яхти Y721 дуже важливим проєктом. Крім того, Роттердаму необхідно підтримувати своє звання морської столиці Європи. Тож суднобудування й активності, що з ним пов’язані – це значуща опора муніципалітету”, – відзначив представник місцевої влади.