Будівництво супер’яхти Джеффа Безоса наближається до завершення, але щоб передати її власнику, потрібно буде частково розібрати один із символів Роттердама – міст De Hef.

Вітрильна яхта довжиною 127 метрів під кодовою назвою Y721 будується компанією Oceanco, що базується в місті Алблассердам в Нідерландах. І шоб човен досяг океану, він повинен пройти через Роттердам та під історичним сталевим підйомним мостом De Hef, побудованим у 1927 році. Центральний проліт мосту може бути піднятий більш ніж на 39 метрів, але цього недостатньо для проходження трьох гігантських щоглів яхти.

У Роттердамі частково розберуть історичний міст De Hef, бо під ним не може пройти супер’яхта Джеффа Безоса

106 метрова супер’яхта BLACK PEARL з трьома щоглами також побудована Oceanco

За словами прессекретаря Роттердама Френсіса ван Хейста, міська влада погодилася тимчасово розібрати центральну частину мосту цього літа для проходу яхти Безоса.

У Роттердамі частково розберуть історичний міст De Hef, бо під ним не може пройти супер’яхта Джеффа Безоса

Яхта Безоса Y721 під час будівництва

Y721 стане однією з найбільших вітрильних яхт, коли-небудь збудованих у Нідерландах. Керівник проєкту муніципальної ради Роттердама Марсель Вальравенс виступив на захист рішення міста дозволити частковий демонтаж мосту, заявивши місцевій телерадіокомпанії Rijnmond, що це єдина альтернатива для завершення того, що муніципалітет вважає дуже важливим проєктом з економічного погляду.

За словами ван Хейста, Oceanco, а не місто, візьме на себе витрати на демонтаж центральної частини мосту. Цілком ймовірно, що частину цих витрат буде перекладено на Безоса, другу найбагатшу людину у світі зі статком у $175,8 млрд, згідно з індексом мільярдерів Bloomberg.

De Hef вважається символом промислової спадщини Роттердама як центру суднобудування, і новини про його частковий демонтаж викликали переполох серед місцевих жителів.

«Ця людина заробила свої гроші структурним скороченням штату, ухиленням від сплати податків, уникненням правил, і тепер ми маємо знести нашу чудову національну пам’ятку? Це справді заходить надто далеко» – заявив політик із Роттердама Стефан Лівіс.

Це не перша проблема, спричинена високими щоглами Y721. Величезні вітрила яхти зроблять небезпечною посадку вертольота на борт, тому Безос замовив допоміжну яхту, оснащену вертолітним майданчиком, щоб слідувати поруч із Y721.

Зростаючий рівень особистого добробуту призвів до того, що минулого року продаж супер’яхт досяг рекордного рівня. Згідно зі звітом компанії VesselsValue, що займається морськими даними, у 2021 році було продано загалом 887 таких судів, що на 77% більше, ніж роком раніше, і більш ніж удвічі більше, ніж у 2019 році. Виробник човнів Burgess повідомив про продаж супер’яхт на суму понад 2 мільярди євро минулого року.