В українських військових може з’явитися власний месенджер на заміну популярним WhatsApp чи Telegram. Про це в інтерв’ю Forbes розповів голова Держспецзв’язку Юрій Щиголь.

Йдеться про розробку, що має умовну назву “Розмова”. Зараз вона, за словами чиновника, перебуває на етапі тестування.

Зараз команда Держспецзв’язку, наприклад, тестує власний месенджер – «Розмова». Його зробили власними силами програмісти з різних регіонів. Спочатку месенджер перевірять на рівень захищеності, а тоді вирішать, чи будуть його пропонувати військовим.

Зараз українським військовослужбовцям не рекомендують користуватися такими месенджерами, як WhatsApp, Telegram або Viber. Замість них пропонується швейцарський месенджер Threema, який вважається більш захищеним від кіберзагроз.

Цей параметр дійсно є важливим, особливо на тлі новин про хакерські атаки (новина 1, новина 2, новина 3) на українські державні заклади. Однак потрібно розуміти, що йдеться саме про рекомендації, а не накази, додав в інтервʼю голова Держспецзв’язку.

Поки що це лише рекомендація, адже складно прослідкувати, хто які додатки завантажує, а змушувати військових користуватися іноземною програмою, яка не сертифікована в Україні, – не можна.