В Україні фіксуються нові кібератаки. Шевченківський райсуд Києва втратив доступ до електронних систем, не працює форум системи державних закупівель Prozorro.

«Шевченківський районний суд Києва повідомляє, що 17 січня 2022 року доступ до електронної пошти суду, офіційного веб-сайту суду на порталі «Судова влада», підсистеми «Електронний суд», функціоналу автоматизованої системи документообігу суду (в частині направлення рішень до Єдиного державного реєстру судових рішень, обміну вхідною та вихідною кореспонденцією) припинено з незалежних від суду причин”. Про це повідомляє пресслужба суду на Facebook.

Тривають відновлювальні роботи. Фахівці Державної судової адміністрації разом з органами з протидії кіберзлочинності вживають заходів, щоб обмежити шкоду для критичних систем і зберігання даних.

Крім того, повідомляється про кібератаку на систему державних закупівель Prozorro:

“Атака на Prozorro Infobox не вплинула на роботу системи закупівель Prozorro. Сьогодні о 08:00 на сторінці форуму Prozorro Infobox з’явилося повідомлення, аналогічне тим, що були використані під час кібератаки на інші державні сайти 14 Січня. Сторінка відключена, а фахівці проводять розслідування і працюють над оперативним відновленням роботи форуму”, – йдеться в повідомленні Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації.

Нагадаємо, в ніч з 13 на 14 січня відбулась масштабна атака на сайти українських державних структур. Служба безпеки України заявила про ознаки причетності спецслужб Росії до кібератаки.