Угодою року однозначно вважатиметься придбання Activision компанією Microsoft. Оголошення про угоду викликало низку питань, відповіді на які, ймовірно, буде отримано найближчими тижнями.

Одним головним питанням, безперечно, є доля Боббі Котика, скандального боса студії. Згідно з чутками та окремими повідомленнями, його буде звільнено з посади після завершення угоди, яке, як очікується, відбудеться не раніше 2023 року (або останніх тижнів цього року). Нагадаємо, 2021 рік ознаменувався потужним скандалом в ігровій індустрії, в центрі якого опинилася компанія Activision Blizzard та її керівник.

Після угоди з Microsoft Боббі Котик поспілкувався зі співробітниками

Зловживання службовим становищем, переслідування, у тому числі сексуальні, нерівна оплата праці деяких співробітників – все це стало відомо після того, як американська організація, яка захищає права працівників, оприлюднила результати трирічного розслідування та до суду було подано звинувачення проти керівництва компанії. Посипалися звинувачення та відставки, а разом із ними спливли деякі з найважливіших секретів студії.

Наприклад, той факт, що Котик приховав від акціонерів компанії поточне розслідування щодо Activision. Або небажання генерального директора звільнити співробітника після того, як відділ кадрів повідомив про його сексуальні домагання до іншої співробітниці. Та й сам Котик, як виявилося, загрожував убивством своїй помічниці.

Той самий Боббі Котик вже після оголошення про угоду з Microsoft заявив, що обвал акцій та вимушений продаж студії пов’язані із затримкою виходу ігор Overwatch 2 та Diablo IV. І ось один із розробників студії виступив із гучним спростуванням.

За словами Трейсі Кеннеді, розробниці Overwatch, Котик витрачав дорогоцінні години, доручаючи своїм підлеглим побічні проєкти, які згодом відкладалися, і це тривало місяцями. Як наслідок, багато хто з тих, хто працював над грою, просто звільнився.

Ви ховаєтеся за цапами-відбувайлами, тому що ви боягуз. Весь світ буде пам’ятати вас як жадібного блазня, і ви нічого не зможете зробити, щоб змінити це. Ми перевершили вас і ми перемогли.

Однак багато коментаторів так не вважають. На їхню думку, Котик зовсім не програв від угоди з Microsoft, а навпаки, став переможцем, який, ймовірно, піде з досить великими грошима в кишені.

Вже 20 січня, наступного дня після заяви Трейсі Кеннеді, співробітники Activision Blizzard отримали документ з підготовленими відповідями на питання щодо угоди з Microsoft. Серед інших пунктів, у ньому працівників попросили не спілкуватися з журналістами, а спрямовувати їх до керівника з комунікацій.

Того ж дня Котик провів невелику відеоконференцію зі співробітниками студії, на якій повністю проігнорував усі критичні питання, а про свою подальшу діяльність сказав:

Я працюю в цій компанії вже 31 рік, і за винятком моїх дітей, для мене немає нічого важливішого за неї. Моє зобов’язання перед компанією — залишитись у ній на своїй посаді. Я пообіцяв Microsoft, що після закриття угоди залишуся на посаді, поки це буде необхідно для інтеграції компанії та успішного об’єднання.

Один з учасників віртуальної зустрічі на умовах анонімності поділився з журналістами своєю думкою:

Страх і гнів, які ми відчуваємо, пов’язані з Боббі Котіком і тим, яку шкоду він ще встигне завдати компанії, поки Microsoft не візьме кермо влади в свої руки. Він назвав Activision так само важливою для нього, як і його діти, і відчуваю, що він не відпустить компанію просто так.

Він не згадав ані страйку, ані судового процесу, ані інших проблем. З таким самим успіхом можна було взагалі не проводити цю конференцію. Ми могли б просто прочитати пресреліз та поспати зайві 15 хвилин.