Сенаторка США Джин Шахін (демократи), старша членкиня комітетів Сенату з питань Збройних сил та Закордонних справ, разом із сенаторами Джоном Корніном (республіканці), Беном Кардіном (демократи) та Роджером Вікером (республіканці) представила Закон про ленд-ліз для захисту демократії в Україні (Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act).

Цей закон надає Президенту розширені повноваження для швидшого укладення договорів про ленд-ліз безпосередньо з Україною та прискорить доставку військового обладнання, необхідного для захисту від російського військового вторгнення.

«Після візиту нашої двопартійної делегації до України стало зрозуміло, що США повинні вжити рішучих і невідкладних дій, щоб підтримати наших українських партнерів і стримати вторгнення Росії. Цей закон свідчить про те, що в Конгресі існує двопартійна єдність, щоб забезпечити президента Байдена інструментами, необхідними для швидкого надання Україні критичної оборонної потужності для стійкого протистояння Кремлю», – сказала сенаторка Шахін. – «Цей законопроєкт гарантує, що бюрократичні перешкоди не завадять адміністрації діяти швидко, щоб забезпечити Україну інструментами, необхідними для захисту мирного населення, якщо Путін вирішить вторгнутися. Кремль заплатить чималу ціну, якщо вони загострять цю кризу, а США вкладуть свої гроші, щоб допомогти Україні захиститися. На карту поставлено занадто багато; Конгрес повинен діяти швидко, а найголовніше – працювати разом – щоб законодавчі акти перейшли до затвердження».

Сенаторка Шахін довгий час керувала зусиллями в Сенаті, щоб притягнути Росію до відповідальності за її зловмисну діяльність проти США та союзників. Цього тижня сенаторка Шахін і сенатор Роб Портман (республіканці) очолили поїздку двопартійної делегації до України, щоб підтвердити прихильність США до нашої країни.

Як частина повноважень Закону про контроль за експортом зброї, президент США наразі може позичати та «здавати в оренду» оборонне озброєння партнерам та союзникам США, якщо це відповідає інтересам національної безпеки Сполучених Штатів. Однак бюрократичні бар’єри та інші перешкоди роблять ці заходи непрактичними для нинішньої кризи, з якою стикається Україна. Закон про ленд-ліз для захисту демократії в Україні допоможе подолати ці перешкоди.

Нагадаємо, нещодавно Велика Британія передала українським військовим більш ніж 2000 переносних протитанкових керованих ракет MBT LAW / NLAW. Раніше уряд США передав Україні ПТРК FGM-148 Javelin, які, як з’ясувалося, дуже добре вражають танки з зовнішнім захистом башти.

Про можливості надання Україні додаткової оборонної зброї вже сповістили уряди Литви, Чехії, Великої Британії та Канади.