Акції Sony Group Corp. впали на 13% у Токіо в середу, що стало найбільшим падінням з жовтня 2008 року. Це сталося після того, як конкурент PlayStation компанія Microsoft оголосила про угоду на $69 млрд щодо придбання видавця ігор Activision Blizzard Inc.

Придбання посилило позиції Microsoft та її сервісу підписки на ігри Xbox Game Pass, та призвело до зниження капіталізації Sony на $20 млрд всього за один день. Адже прагнення Microsoft залучити платних підписників за допомогою величезного портфоліо ігор кидає виклик традиційній консольній бізнес-моделі Sony, яка спирається на резонансні ексклюзивні ігри та продажі обладнання. На ігри та мережеві послуги припадає близько 30% доходу Sony.

За словами керівника Xbox Філа Спенсера, Microsoft має понад 25 мільйонів передплатників Game Pass і “запропонує стільки ігор Activision Blizzard, скільки зможе в рамках Xbox Game Pass та PC Game Pass”, охоплюючи як наявні, так і нові ігри. Call of Duty, Diablo і World of Warcraft є одними з кількох дуже успішних франшиз, розроблених під егідою Activision Blizzard.

“Sony матиме величезний виклик, щоб вистояти самостійно у цій війні на виснаження”, – сказав Амір Анварзаде з консультаційної фірми Asymmetric Advisors – “З огляду на те, що Call of Duty тепер, швидше за все, буде додано виключно до списку Game Pass, протистояння для Sony буде тільки посилюватися”.

Sony зберігала лідерство з продажів та ексклюзивних ігор над суперницькими пропозиціями Microsoft у кількох поколіннях PlayStation та Xbox. Тепер, коли її конкурент у Редмонді, продемонстрував свою рішучість вільно витрачати кошти, щоб закрити цю прогалину, Sony буде під тиском, щоб відповісти.

“Sony буде намагатися зрівнятися з Microsoft за кількістю грошей, які вона може витратити на покупку IP популярних ігор”, – сказав аналітик Morningstar Research Казунорі Іто – “Падіння акцій свідчить, що інвестори стурбовані тим, чи зможе Sony продовжувати вигравати, якщо індустрія справді відійде від апаратної моделі”.