Лише нещодавно ми писали про новий феномен – гру в слова Wordle, яка отримала надзвичайну популярність у досить короткі терміни. Сама гра повністю безплатна, але грати в неї можна лише один раз на день, відгадуючи загадане слово, і тільки у веб-версії. Тому не дивно, що мобільні магазини App Store та Google Play одразу заполонили різноманітні версії Wordle, відверті клони яких Apple навіть довелося видалити.

Український розробник Саша Козлов вирішив піти іншим шляхом. Враховуючи, що у Wordle без гарного знання англійських слів складно грати, він створив для iOS гру зі схожою механікою, але українськими словами. Вона отримала локалізовану назву Кобза та вже доступна для безплатного завантаження з App Store.

Кобза – версія популярної гри Wordle від українського розробника

Грати у Кобза так само просто, додаток загадує слово з п’яти букв, яке гравець має відгадати за шість спроб. Якщо він вгадує букву, то вона підсвічується жовтим кольором, а якщо буква ще й розташована в правильній частині слова, то зеленим. Проте на відміну від Wordle гравець Кобза не обмежений одним словом на день, та може відгадувати випадкові слова.

Нам вдалося трохи поспілкуватися з розробником Кобза та отримати відповіді на декілька питань.

Чому вирішили зробити українську версію Wordle?

Тому що я шукав її та не знайшов. Грати в Wordle англійською дуже цікаво, але це все ж таки трохи інший досвід. Мені дуже подобається історія Олівера Сакса про те, що в нього була стара книга про мігрені, написана десь 100 років назад. І він дуже переймався, що ніхто не пише більш актуальну версію. Аж поки він сам собі не сказав: “Ти ідіот, це ти повинен написати її”.

Як швидко вдалося розробити додаток для гри?

Сім днів від моменту “ух ти, Wordle, а чи є таке українською?” до публікації в Apple Store.

Чи плануєте заробляти на грі? Чи є у вас дозвіл автора оригінальної гри, і чи потрібен він взагалі?

Ні, заробляти не планую. Кобза безплатна, бо було б нечемно заробляти на чужій ідеї, яка ж до того безплатна в оригіналі. Дозволу від Джоша Уордла немає, та наскільки я знаю, він не потрібен.

Чи не боїтеся, що Apple видалить її з App Store, як інші ігри в стилі Wordle?

Насправді в App Store купа клонів англійською, і Apple видалив, здається, лише ті, що використовують слово Wordle в назві. Але відповідаючи на питання: ні, не боюся. Не думаю, що таке станеться. Проте навіть якщо так, то ми з друзями плануємо розробити веб-версію.

Будете робити версію для Android?

Не можу сказати нічого точнішого, ніж “можливо”. Версія під Android в планах взагалі-то є, але обіцянок давати не можу.