Гра в слова Wordle за кілька місяців зросла від десятків гравців до сотень тисяч, та захопила соцмережі, адже люди почали ділитися своїми результатами. Її створив інженер-програміст з Брукліна Джош Уордл (Josh Wardle) для своєї партнерки, яка любить ігри в слова, пише The New York Times.

Обираючи назву він обіграв своє прізвище Wardle перетворивши його на Wordle. З самого початку гра передбачалася тільки для двох людей, але після того, як пара кілька місяців грала, а пізніше це швидко стало одержимістю в групі WhatsApp сім’ї Уордла, він вирішив випустити її у світ в жовтні. 1 листопада у Wordle грало 90 осіб, а трохи більш ніж через два місяці, зіграло понад 300 000 людей.

Це був швидкий підйом для гри, яка проводиться один раз на день та пропонує гравцям вгадати слово з п’яти літер, так само як і гра на вгадування кольорів Mastermind. Після того, як гравець пробує вгадати слово з п’яти букв Wardle повідомляє, чи є якісь із цих літер у загаданому слові та чи знаходяться вони в правильному порядку. У гравця є шість спроб, щоб вгадати слово.

Що таке Wordle? Гра, яка захоплює соцмережі

У гри немає додатка для смартфона, зіграти в неї можна лише на сайті, на якому немає банерів чи вікон, що вигулькують перед очима, а є лише мінімалістичний інтерфейс гри з клавіатурою.

Це не перший проєкт пана Уордла, який раптово привернув широку увагу. Раніше він був інженером-програмістом Reddit та створив два соціальні експерименти на сайті під назвою The Button і Place, кожен з яких у свій момент був феноменом.

Але Wordle був побудований без команди інженерів. Тільки він і його партнерка Палак Шах вбивали час на локдауні. Як зазначає сам Уордл, він вперше створив прототип подібної гри у 2013 році, але його друзів це не вразило, і він відмовився від ідеї. У 2020 році він та пані Шах захопилися New York Times Spelling Bee і щоденним кросвордом, тому розробник вирішив зробити гру, яка б сподобалася партнерці.

Що таке Wordle? Гра, яка захоплює соцмережі

Ігри в слова за останні роки виявилися надзвичайно популярними для The Times та інших компаній, і багато, наприклад, Spelling Bee, завоювали відданих шанувальників.

Але оскільки Wordle був створений спочатку лише для містера Уордла та пані Шах, початковий дизайн проігнорував багато функцій, які б могли пришвидшити зростання, і які є невідійманим атрибутом багатьох сучасних ігор. Тому у той час, як інші ігри надсилають сповіщення на телефон користувача, сподіваючись, що він повернеться протягом дня, Wordle не хоче інтенсивних стосунків.

Що таке Wordle? Гра, яка захоплює соцмережі

У Wordle до середини грудня навіть не було можливості поділитися результатами. Пан Уордл помітив, як гравці діляться своїми результатами, вводячи сітку із зелених, жовтих і чорних емодзі, тому він створив автоматичний спосіб, щоб гравці хвалилися своїми успіхами без спойлерів.

Що таке Wordle? Гра, яка захоплює соцмережі

Якби Уордл захотів залучити якомога більше гравців, то включив би посилання на гру в кінці повідомлення, яким ділилися гравці. Але, розглянувши це, автор проєкту вирішив, що це виглядало б як «сміття». До того ж йому сподобалася таємничість різноколірної сітки, яка приховує результати гри. На думку Уордла, це викликає інтерес у людей.

Зіграти у Wordle можна на сайті проєкту, гра відбувається раз на день, а у гравця є шість спроб вгадати англійське слово.