Підготовка до масштабної січневої виставки CES 2022 триває повним ходом. Три ключові розробники компонентів для обчислювальних систем вже анонсували свої заходи, на яких будуть представлені чергові продуктові новинки. AMD, Intel та NVIDIA проведуть пресконференції 4-го січня у «нульовий» день виставки.

Напевно, всі виробники в тому чи іншому вигляді торкнуться глобальних тем прискорення обчислень, штучного інтелекту, автономних авто тощо. Яких же продуктових анонсів варто очікувати від цієї могутньої трійки?

AMD, Intel та NVIDIA одного дня проведуть свої презентації на CES 2022. Що вони представлять?

Очікується, що AMD вже на CES2022 представить нові лінійки мобільних процесорів серії Ryzen 6000 (Rembrandt). Для APU використовуватиметься комбінація з обчислювачів з архітектурою Zen3+ та графічним ядром на базі Navi2. Чипи мають випускатися вже за 6-нанометровою технологією TSMC. Продуктивність блоків CPU напевно зросте, але основний спурт очікується від інтегрованої графіки. Судячи з витоків, новому процесору з вбудованим GPU вдалося набрати близько 2700 балів у тесті 3DMark Time Spy. Це приблизно вдвічі більше, ніж у гібридів Ryzen 5000 і дуже близько до показників дискретної відеокарти GeForce GTX 1050 Ti.

AMD, Intel та NVIDIA одного дня проведуть свої презентації на CES 2022. Що вони представлять?

Також під час виставки AMD має представити топові десктопні процесори Ryzen із 3D V-Cache. Технологія тривимірного пакування дозволила розробникам значно збільшити обсяг кеш-пам’яті третього рівня. У старших моделях місткість L3 може збільшитись до 192 МБ. Вже однієї цієї зміни буде достатньо, щоб підвищити загальну продуктивність CPU. AMD обіцяє до +15% приріст в іграх. Цим компанія готова дати бій чіпам Intel Alder Lake-S, залишаючись ще в рамках платформи Socket AM4.

AMD, Intel та NVIDIA одного дня проведуть свої презентації на CES 2022. Що вони представлять?

Також очікується анонс доступних відеокарт Radeon RX 6500 XT та Radeon RX 6400. Адаптери вже встигли здивувати специфікаціями з 64-бітовою шиною пам’яті у зв’язці з GDDR6. Подивимося, як спрацює така комбінація на практиці. Старша модель, мабуть, надійде у продаж вже в січні, а молодша буде доступна на початку весни.

Компанія NVIDIA також повинна порадувати купою продуктових анонсів. Насамперед очікується поява нового флагмана ігрової лінійки – GeForce RTX 3090 Ti 24 ГБ, який отримає GPU зі збільшеною кількістю CUDA-обчислювачів, а також нові мікросхеми пам’яті від Micron з ефективною робочою частою 21 000 МГц. Чипи GDDR6X повинні отримати подвоєну місткість, а для підсумкових 24 ГБ пам’яті буде достатньо 12 мікросхем замість 24 у базової GeForce RXT 3090.

AMD, Intel та NVIDIA одного дня проведуть свої презентації на CES 2022. Що вони представлять?

Каліфорнійці повинні також запропонувати десктопні варіанти адаптерів зі збільшеним обсягом пам’яті. Очікуються GeForce RTX 3080 12 ГБ та GeForce RTX 3070Ti 16 ГБ.

Для воїнів доріг розробники представлять мобільні версії GeForce RTX 3080 Ti Laptop та GeForce RTX 3070 Ti Laptop.

Компанія Intel також готує на CES 2022 продуктову феєрію. Виробник повинен нарешті розширити модельний ряд десктопних процесорів Alder Lake-S, запропонувавши широкий асортимент чипів різних класів. Також одразу очікується початок продажу материнських плат на чипсетах Intel H670, Intel B660 та Intel H610.

AMD, Intel та NVIDIA одного дня проведуть свої презентації на CES 2022. Що вони представлять?

У рамках презентації будуть представлені мобільні версії Core 12-го покоління. Йдеться про продуктивні модифікації Alder Lake-P з TDP до 45 Вт. Гібридна концепція з різнорідними обчислювальними ядрами якраз у контексті мобільних систем може розкрити свій потенціал.

З великою ймовірністю на CES 2020 також буде показана мобільна графіка Intel Arc Alchemist. З урахуванням того, що Intel серйозно має намір вийти на ринок дискретної графіки, виробнику доведеться докласти чимало зусиль, щоб привернути та утримати увагу до своїх продуктів в цій категорії. Ну, хай постараються. Додаткова конкуренція ще нікому не заважала.