В умовах гострого дефіциту відеокарт інформація про майбутні анонси точно не буде зайвою. Навіть якщо мова про моделі початкового рівня, які з урахуванням нинішніх графічних реалій, викликають навіть більший інтерес.

Як стало відомо редакції VideoCardz від своїх джерел, компанія AMD готує до виходу кілька рішень на базі графічного процесора NAVI 24. Для старшої моделі на даному GPU – Radeon RX 6500XT – використовуватиметься чіп з активними 1024 обчислювальними блоками, 16 Ray-прискорювачами та буфером Infinity Cache об’ємом 16 МБ. Очікуваний рівень TBP (Total Board Power) для цієї моделі поки невідомий, але є припущення, що для додаткового живлення потрібно підключення зовнішньої лінії 12 В, а потужність БЖ повинна бути від 400 Вт.

У свою чергу, для молодшої моделі на базі NAVI 24 – Radeon RX 6400, буде застосовуватися GPU з 768 активними обчислювачами. Кількість блоків обробки трасування зменшиться до 12, а ось Infinity Cache буде збережено у тому ж обсязі – 16 МБ. Передбачається, що енергоспоживання Radeon RX 6400 вкладеться в рамки 75 Вт, а тому відеокарта зможе обходитися без додаткового живлення, використовуючи лише ресурси слота PCI Express x16.
Цікаво, що навіть для ігрових моделей стартового рівня AMD зберегла блоки Ray Accelerators. Гібридний рендеринг з обробкою трасування найчастіше помітно знижує продуктивність і не завжди активується навіть на пристроях класом вище. Однак, тут вже багато залежить від конкретної гри та реалізації трасування. До того ж, можливо, розробники також розраховують на більш активне використання технології масштабування FidelityFX Super Resolution (FSR), що дозволяє підтягнути кількість кадрів/c.

Перші відомості про характеристики Radeon RX 6500XT/6400

Radeon RX 6500XT та Radeon RX 6400 поєднує одна цікава особливість. Обидві відеокарти отримають 4 ГБ пам’яті, яка буде пов’язана із процесором по 64-бітовій (!) шині. В даному випадку використовуватиметься GDDR6 з ефективною частотою 14 000 МГц, що забезпечить пропускну здатність 112 ГБ/c. Це можна порівняти зі 128 ГБ/c, які має GeForce GTX 1650. Показники не вражають навіть для моделей початкового рівня в 2022 році. Проте не поспішаймо з висновками.

Судячи з характеристик, обидві моделі позиціонуватимуться як рішення для режиму 1080p з середньо-високими налаштуваннями якості графіки. Якщо любителі, що зголодніли пограти отримають можливість купувати навіть такі пристрої за адекватною ціною, то напевно новинки AMD не затримаються на полицях. Але офіційного старту продажів доведеться ще трохи зачекати. Radeon RX 6500XT та Radeon RX 6400 повинні будуть представлені у першому кварталі 2022 року.