Жанр екшн / пригоди
Режисер Рубен Флейшер
У ролях Том Голланд (Нейтан «Нейт» Дрейк), Марк Волберг (Віктор «Саллі» Салліван), Антоніо Бандерас (Монкада), Софія Тейлор Алі (Хлоя), Бреддок (Таті Габріеллі), Пілу Асбек (Гейдж)
Студія Sony Pictures Releasing
Хронометраж 1 год. 56 хв.
Рік 2022

Беремо класичну історію про пошук скарбів — з таємними мапами, артефактами, кораблями, що затонули, додаємо трохи символізму і ребусів, як у книгах Дена Брауна, приправляємо це все якісним екшном, запрошуємо Тома Холланда з Антоніо Бандерасом і Марком Волбергом — і маємо приємний фільм, прийнятний для походу в кінотеатр у вихідний день.

Фільм Рубена Флейшера (”Ласкаво просимо до Зомбіленду” (2009), “Мисливці на гангстерів” (2013), “Веном” (2018)) “Uncharted: Незвідане” заснований на серії суперпопулярних ігор PlayStation – тобто знаходиться в переліку фільмів за відеоіграми, які не дуже часто заслуговують на позитивні відгуки фанатів. Якщо ви знайомі з грою, яка лягла в основу фільму, — напевно, ви матимете від перегляду неоднозначні враження. Якщо ж ви, як і автор даної рецензії, поняття не мали, хто такий Нейтан Дрейк, то, не озброєні зайвими очікуваннями, ви цілком здатні отримати задоволення від чергової історії про гонитву за скарбами, яка легко серфінгує по всіх канонах і кліше подібних історій. Щобільше, для перегляду Uncharted зовсім не обов’язково бути геймером. Дана історія — приквел до серії однойменних ігор.

Том Голланд, який семимильними кроками проривається у перелік світових зірок першої величини, грає тут бармена Нейтана Дрейка у неблагополучному районі Нью-Йорка, і треба сказати, що майстерність цієї професії він осягнув сповна, про що свідчать пляшки і склянки, які так і миготять у руках актора.

Рецензія на фільм “Uncharted: Незвідане” / Uncharted

Але справжня пристрасть Нейтана — пригоди і подорожі. Разом зі старшим братом Семом вони мріяли у дитинстві віднайти скарби Магеллана. Але брат давно зник і вже дорослого Нейтана знаходить дехто Саллі, який пропонує йому вирушити разом за скарбами. На ті ж самі скарби претендує магнат Монкада у парі з войовничою Бреддок. Уся ця компанія прагне наввипередки дістатися до скарбів Магеллана.

На їхньому шляху траплятимуться класичні у таких випадках квести, нехитрі головоломки, і кожен персонаж у гонитві за золотом покаже своє справжнє єство.

Нейтан Дрейк — професійний авантюрист. З тих, хто викликає до себе емпатію і симпатію, попри махінації й інтелект авантюриста. Харизма Тома Голланда у цьому випадку б’є в ціль.

Екшн і дотепні діалоги у фільмі не дають засумувати за даремно втраченим часом. Протягом перегляду не відпускає ностальгія за “Індіаною Джонсом”, “Джуманджі” і тому подібними “Скарбами нації”. Стрічка не перенавантажена другорядними сюжетними лініями і персонажами, але деколи це не грає на стороні фільму, оскільки залишається багато питань до мотивації головного героя. Ми випустили з поля зору цілий життєвий період Нейтана Дрейка: між дитинством, у якому ми його застали на початку і зрілим юнаком з навичками бійця, паркурщика і навіть археолога. Звідки герой почерпнув ці знання — можемо лише здогадуватися, але режисер не дав нам підказок. Напевно, в курсі лише фанати серії ігор.

У будь-якому випадку, цей приквел-перезапуск поклав основу для цілої пригодницької франшизи.