Tiny Tina’s Wonderlands стояла на верхівці мого персонального списку найочікуваніших ігор 2022 р. Тому що це Borderlands, а я люблю Borderlands; тому що тут є шалена Крихітка Тіна, яку знову озвучила Ешлі Берч; тому, що доповнення Tiny Tina’s Assault on Dragon Keep для Borderlands 2, яке власне і надихнуло розробку Tiny Tina’s Wonderlands, це краще DLC, яке Gearbox Software створила за останні 20 років (Half-Life: Opposing Force та Half-Life: Blue Shift вийшли ще у минулому сторіччі). Тобто я очікував вихід Wonderlands, але… 25 березня 2022 р., а саме цього числа вийшла гра, мені, як і багатьом киянам, було трохи не до action/RPG від першої особи. Потім, коли у Києві стало спокійніше, я спробував гру і не розчарувався. Це старий добрий Borderlands з дрібкою магії, D&D та харизматичною Тіною у ролі Майстра Підземель. Вгамовує нерви, дає розраду, як і має це робити гарна гра.

Гра Tiny Tina’s Wonderlands
Жанр action/RPG
Платформи Windows, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S
Розробник Gearbox Software
Видавець 2K Games
Посилання Epic Games Store

Borderlands 3 – крута гра, я з задоволенням пройшов її двічі, тому раджу вам поквапитися і забрати свою безплатну копію на Epic Games Store. Другий раз я проходив Borderlands 3 з усіма DLC, які вже встигли вийти, і в черговий раз переконався, що в доповненнях Gearbox Software відпускає гальма та відтягується на повну, тому вони зазвичай і виходять краще ніж основна гра. У Borderlands 3 раджу пограти в Bounty of Blood та Psycho Krieg and the Fantastic Fustercluck. Останнє доповнення розкриває дуже недооціненого героя Borderlands 2, Крейга, а також є своєрідним вшануванням пам’яті Майї. Вибачайте, відволікся.

Це я до того, що Tiny Tina’s Assault on Dragon Keep для Borderlands 2, яке нещодавно стало окремою грою, це, напевно, одне з кращих доповнень в серії Borderlands (ну ще дійсно Psycho Krieg and the Fantastic Fustercluck). Воно дуже сподобалося гравцям завдяки цікавій манері оповідання, світу, який змінюється відповідно до зміни настрою Крихітки Тіни, ну і звісно, завдяки самій Тіні, яка, безумовно, є найбільш харизматичним персонажем усієї серії. Так, так, є ще Claptrap, але особисто я обираю Тіну.

Те, що автори зробили з Тіною у Borderlands 3 – це стовідсоткова зрада. Доросліша версія Тіни вийшла просто нецікавою, до того ж у Borderlands 3 її відверто мало. Тому повернення Тіни у Tiny Tina’s Wonderlands – це своєрідне вибачення перед гравцями.

Як відомо, Тіна любить вибухівку та вибухи, Роланда, Безумну Моксі та гру Bunkers & Badasses – Borderlands версію Dungeons & Dragons. Тому, коли Тіна разом з капітаном Валентайном, роботом Фрітті та гравцем застрягає після аварії їх піратського корабля невідомо де, вона вирішує згаяти час за грою у Bunkers & Badasses. Тіна будує для гри велику детальну карту з підручних предметів та бере на себе роль Майстра Підземель. Вам, у ролі ньюба у Bunkers & Badasses випадає честь вивчати цей примхливий світ у компанії Валентайна та Фрітті.

Як і у Tiny Tina’s Assault on Dragon Keep світ Wonderlands може змінюватися від примх свого творця, тобто Тіни. А як усі ми добре знаємо, настрій цієї навіженої тринадцятирічної дівчини – справжній динаміт. Тому готуйтесь до несподіваних сюжетних поворотів, нелогічних висновків та грандіозних подій. Так набагато веселіше.

Тобто у Tiny Tina’s Wonderlands є основний сюжет, ключові герої та тема боротьби добра проти зла, але це не важливо. Тут саме шлях, суперечки героїв та Тіни, їх взаємовідносини та взаємні підколи набагато цікавіші самого сюжету. Як це зазвичай буває у серії Borderlands, тут взагалі немає стіни між гравцем та персонажами, а, враховуючи, що це гра всередині гри, кількість рівнів взаємодії ще більше зростає. І так, автори, як і раніше, на повну приколюються над індустрією відеоігор, старими іграми, над гравцем та самі над собою. З гумором тут все гаразд, а деякі жарти насправді зовсім не дурні.

Дуже наполегливо радимо грати з оригінальною англійською доріжкою, тому що головних персонажів гри озвучили відомі американські коміки Енді Семберг, Ванда Сайкс та Вілл Арнетт. Ну а Тіна, як і раніше, розмовляє голосом Ешлі Берч, яка вміє змінювати манеру мови та тембр голосу навіть у межах одного речення. Це справді дуже крута озвучка.

Щодо геймплею, то Wonderlands – це майже той самий Borderlands 3. Тут навіть є ті самі моделі зброї, що і в серії Borderlands. Замість гранат – закляття, які оновлюються з часом. Слотів під амуніцію більше, наприклад є повноцінна броня та кільця. Холодна зброя рахується окремо і таке інше. А у цілому це той самий action/RPG cлеш Loot shooter що і раніше. Зачищаємо локації, шукаємо скрині, отримуємо кращу екіпіровку та зброю щоби зачищати наступні локації та шукати нову здобич. Ця формула чудово працює ще з часів першого Diablo, а у нашому випадку з часів першого Borderlands.

Ні, деякі зміни в грі є, і вони пішли їй на користь. Процес генерації персонажа став майже як у справжній серйозній RPG, з розподілом параметрів, вибором передісторії та таке інше. У Wonderlands зараз цілих шість ігрових класів і, кажуть, що в DLC з’явиться принаймні ще один. Більш того, гравцю доступні мультикласи, тобто можливостей налаштувати героя під свій стиль гри стало ще більше. Завдяки тому, що майже у всіх гравців тепер є суперприйом, одне, або навіть два заклинання, та істота-помічник, гра навіть наодинці перетворюється в феєрверк заклять, вибухів та рикошетів. А якщо ви граєте в кооперативному режимі… шукайте потужнішу відеокарту.

З інших рольових елементів у Wonderlands слід пригадати подорожі по мапі на манір якої-небудь jRPG та раптові зустрічі з бандитами, які перетворюються в коротенькі перестрілки на невеликих аренах. Як і раніше у грі є пошук секретів, рідких скринь, дайсів з призами, колекційних предметів та таке інше. Другорядних квестів вистачає, а часом вони навіть цікавіше головних. Локації цікаві, чого варте одне лише море, яке вам треба «переплисти». Ну і звичайно, лут, лут та ще раз лут. Його тут і справді багато, це ж Borderlands.

Напевне саме це і є основною вадою Wonderlands. Це не нова гра, це Borderlands в фентезійній обгортці. Тобто, якщо вам подобається серія і ви шукаєте добавки, Wonderlands – це саме те, що вам треба. А ось якщо ви вже трохи втомилися від збору луту заради луту, то не знайдете у Wonderlands чогось кардинально нового. Це та сама гра, яку Gearbox Software розробляє вже 13 років. Класна, яскрава, добре зроблена, але все та ж сама гра, що і раніше. Тож, вибирайте.

Особисто я, як фанат серії, залюбки пограю в таке ще. До того ж такий простий геймплей дійсно дозволяє розслабитися, та трохи прочистити мізки. У скрутні часи це теж потрібно.

Що далі? Постігровий контент, безкінечні згенеровані підземелля, або проходження іншим класом. А потім ще чотири DLC, два з яких, Coiled Captors та Glutton’s Gamble вже з’явилися. Нагадуємо, що зазвичай доповнення виходять у Gearbox навіть краще, ніж основна гра.

Щодо сиквелу, то особисто я б не відмовився, якби наступною грою Gearbox стала Tiny Tina’s Wonderlands 2, а не Borderlands 4, але говорити про це поки що зарано. Наступна гра серії вже відома – це Tales from the Borderlands 2 і це насправді дуже круто.