Так, як і зазначено в назві, Teardown – це симулятор тотального руйнування. Я розумію, що саме зараз в Україні це звучить досить безглуздо і навіть нетактовно, чого-чого, а руйнування у нас вдосталь. Нічого не скажеш, пощастило з «сусідами». Але, навіть зараз, іноді хочеться взяти в руки кувалду та виплеснути свою злість, лупцюючи стіни, руйнуючи все навколо. Що ж, краще робити це в безпечному та контрольованому середовищі, у Teardown.

Гра Teardown
Жанр симулятор, пісочниця
Платформи Windows
Розробник Tuxedo Labs
Видавець Tuxedo Labs
Посилання Steam

Насправді Teardown – це симулятор руйнівника-зловмисника, який береться за досить мутні завдання, пов’язані зі знищенням, або експропріацією чужої власності. Ну там, зруйнувати вночі будівлю, що заважає будівництву, і володар якої ніяк не погодиться з компенсацією. Чи там викрасти раритетні авто. Відшукати важливі документи. Втопити чужі машини в озері. Зруйнувати яхт-клуб та таке інше. Часом завдання надходять не лише від босів мафії чи злопам’ятних багатіїв, а навіть від місцевої поліції, яка не може дістати докази законним шляхом.

Під час протиправних дій, ви маєте змогу використовувати будь-які інструменти або техніку чи машини, що знайдете на мапі. Не виходить зруйнувати чортову халупу кувалдою? Не страшно – візьміть бульдозер, вантажівку, кран, екскаватор, корабель і т. ін. Проламуйте стіни, щоб дістатися до необхідної кімнати, руйнуйте паркани, підірвіть тут геть усе, якщо це допоможе вам здійснити ідеальний злочин.

У разі пограбувань, з цілями, що знаходяться на різних кінцях рівня, треба заздалегідь спланувати свій шлях від однієї точки до іншої, підготувати все. Відкрити двері, прибрати зайві машини, перемістити деякі вантажівки чи буксири, зробити проходи та таке інше. Тому що як тільки ви зрушите з місця хоч одну річ, яку треба вкрасти, здійметься тривога, і у вас буде лише 60 секунд, щоб зібрати все необхідне, як би далеко воно одне від іншого не знаходилося, та забратися з рівня. Я ж кажу, треба спланувати ідеальне пограбування.

Фішка Teardown – досить достовірна фізика руйнування об’єктів, розльоту шматків та взаємодії уламків. Чесно кажучи, тут, мабуть, найкращій фізичний рушій, який ми коли-небудь бачили. Вибухи, руйнування будівель та транспорту… так, я знаю як це звучить, вибачайте. Все зроблено на неймовірному рівні. І за це доводиться платити. На деяких рівнях, особливо створених користувачами, мій вже старий ПК (так, спочатку чортові майнери, а потім війна, коли тут зробиш апгрейд) буквально захлинався, а fps падав до принизливих 3-5 кадрів на секунду.

З іншого боку, в кампанії, навіть на достатньо великих рівнях з багатьма джерелами світла, в туман та дощ, мій старенький ПК видавав 30+ fps при роздільній здатності 2560×1440. Тобто проблема в оптимізації, з якою автори Teardown впоралися непогано, а ось модери – не дуже.

Але, у будь-якому разі, підтримка модів у Teardown – це, мабуть, головна фішка гри, тому що за час Дочасного доступу та з моменту релізу гри користувачі створили безліч цікавих рівнів, ігрових об’єктів, інструментів, механік і… навіть цілі ігри на базі Teardown. Шутери, головоломки, квести й таке інше.

Серед творів користувачів можна знайти середньовічний замок; Гоґвортс та дім Дурслі Прівіт Драйв, мініатюрний GTA V та окремо дім Тревора в повний розмір; сцена з «Зоряних війн» та місячна база, великий міський квартал десь в США та шопінг-молл, Boeing 777 прямо у повітрі. А ще лазерна, льодова та гравітаційна гармати, кулемет Гатлінга, реактивний ранець і… навіть літаюча артилерійська батарея Lockheed AC-130 та метеоритний удар. Вдарити по середньовічному замку зі 105-мм гармати – безцінно.

Крім саме руйнування, у Teardown є горіння, фізика рідини, скриптова мова, можливість створювати тригери та досить складні механізми. Тобто маючи прямі руки та фантазію, користувачі можуть побудувати тут все, що завгодно. І вони творять, тож вивчення асортименту Майстерні Steam – майже щотижневий ритуал для гравців в Teardown.

Мабуть, ви вже зрозуміли, Teardown – унікальний продукт, який ми рекомендуємо спробувати усім, хто цікавиться іграми-пісочницями. Цю гру навіть важко порівняти з будь-якою іншою, це дійсно унікальний та неймовірний ігровий досвід. Teardown 100% заслуговує Вибір редакції «Межі».