Яке відношення до тематики нашого сайта має графічна історія про романтичні стосунки вампірки та перевертня?.. … Жодних. Хіба що те, що ми підтримуємо український контент, Сара Андерсен – геній, а «Ікла» / Fangs – це неймовірна добра, тепла ті смішна історія про відносини, кохання та забобони. Історія, в якій багато хто впізнає і власний романтичний досвід. А ще «Ікла» / Fangs – це гарний спосіб «розкрутитися», те, що треба кожному з нас в ці непрості часи.

Назва «Ікла» / Fangs
Жанр комікс
Автор Сара Андерсен
Переклад Олена Лісевич
Видавництво Vovkulaka
Рік видання 2022
Сторінок 112
Формат 150 × 217 мм
Палітурка тверда обкладинка
Мова українська
Сайт Vovkulaka

Вампірці Елсі – три сотні років, але виглядає вона як тендітна 26-річна дівчина. Перевертень Джиммі раз на місяць збігає до лісу, щоб повити на Місяць. Вони просто створені один для одного. І ні, ця історія не має нічого спільного з попсовими «Сутінками». Це справжня історія про те, як дві самотні відлюдкуваті істоти знаходять одна одну, як вони призвичаюються один до одного, трансформуючи власні звички, йдуть на поступки і радіють часу який проводять разом. Це справжня, дужа зворушлива і дуже мила історія кохання.

Якщо ви не знаєте хто така Сара Андерсен, яка придумала та намалювала «Ікла» / Fangs, то в мене є для вас лише два слова – Sarah’s Scribbles. Якщо ви навіть не чули назву цього коміксу, ви 100% бачили його героїню у смугастому светрі на численних мемах та кумедних малюнках в інтернеті. Комікс Sarah’s Scribbles три роки поспіль виборював Goodreads Choice Award у категорії Краща графічна новела чи комікс.

Безумовно, гортати «Ікла» / Fangs треба лише разом з коханою людиною, інакше у цьому нема ніякого сенсу, тому що окрема важлива частина цього коміксу – впізнавання ситуацій, знайомих кожному, хто деякий час живе разом з коханою/ним. Сара Андерсен дуже вдало підмічає ці милі дрібнички, що спочатку здаються неважливими та навіть дратуючими, але з часом будуть викликати в вас лише посмішку та приємні спільні спогади.

Звісно ж, історія Елсі та Джиммі – це ще й історія вампірки та перевертня, і окрему її частину складає висміювання типових забобонів та стереотипів, пов’язаних з нечистою силою та магічними істотами. І Сара Андерсен дуже вдало кепкує з цих штампів у дусі «Сутінків» і інших голлівудських «творів» на вампірську тематику.

Майже єдиний недолік коміксу «Ікла» / Fangs – це те, що він дуже швидко закінчується. У цій книжці, до речі дуже якісно зробленій і класно перекладеній, усього 112 сторінок, до того ж формат видання не такий, як у більшості коміксів, за розміром це майже звичайна книжка. Тож «Ікла» дуже швидко добігають до кінця. Скоріш за все через деякий час (насправді дуже невеликий) у вас з’явиться бажання знову розгорнути цю книжку, але… Шанована Сара Андерсен, як щодо продовження?