Пропонуємо вашій увазі переклад статті The Washington Post про роботу Starlink в Україні

Starlink є підрозділом космічної компанії Маска SpaceX. Сервіс використовує термінали, які нагадують телевізійні тарілки, оснащені антенами, і зазвичай встановлюються на дахах для доступу до інтернету через супутник у сільській місцевості або у віддалених районах.

Коли в країні почалася війна, Україна зіткнулася із загрозами російських кібератак та обстрілів, які могли зруйнувати інтернет, що вимагало розробки резервного плану. Тож міністр цифрової трансформації Михайло Федоров написав у Твіттері пряме прохання до Маска, закликаючи його надіслати допомогу. Маск відповів лише через кілька годин: «Сервіс Starlink зараз активний в Україні. Більше терміналів у дорозі».

Україна вже отримала тисячі антен від компаній Маска та європейських союзників, що виявилося «дуже ефективним», сказав Федоров в інтерв’ю The Washington Post у п’ятницю.

«Якість з’єднання чудова», — сказав Федоров, використовуючи інтернет Starlink з невідомого місця. «Ми використовуємо тисячі терміналів, а нові надходять через день».

Експерти кажуть, що використання Starlink як запобіжного заходу для громадян і уряду, щоб залишатися на зв’язку під час вторгнення, є серйозним випробуванням нової технології, і може мати широкі наслідки для майбутнього війни. Інтернет став необхідним інструментом спілкування, інформування та навіть використання зброї.

Це також випробування для Маска. Найбагатша людина світу має звичку звертатися до Твіттера із зухвалими обіцянками та заявами в розпал світових криз. Вже на цьому тижні генеральний директор Tesla викликав путіна на двобій, а потім пообіцяв, що він буде використовувати лише одну руку, якщо той буде наляканий. А також написав путіну, що він може привести з собою ведмедя.

Варто зазначити, що деякі попередні обіцянки Маск не виконав, включаючи виготовлення апаратів штучної вентиляції легень для пацієнтів із коронавірусом і мінісубмарини, щоб допомогти врятувати тайських дітей, які застрягли в печері.

Але цього разу Федоров та деякі експерти стверджують, що у Маска вийшло. Співробітники Tesla в Європі збирали системи для роботи Starlink в Україні, і Федоров сказав, що інші європейські країни надіслали обладнання Starlink зі своїх власних поставок.

Маск відповів на прохання прокоментувати його зусилля зі Starlink і попередні зусилля, попросивши The Washington Post передати привіт «твоєму ляльководу Безосу 😘😘». (Засновник Amazon Джефф Безос володіє The Washington Post.) Маск не відповів на запит, що стосувався його роботи зі Starlink в Україні.

Загалом збої в інтернеті можуть бути викликані відключенням електроенергії або обрізанням оптоволоконних кабелів в результаті обстрілу. Технологія Starlink використовується урядовцями, а також цивільними особами в районах, які знаходяться під атакою та втратили інтернет. Зокрема термінали Starlink були надані, щоб допомогти технологічним компаніям країни залишатися онлайн, коли війна змусила їх переїхати. Крім того, лондонська газета Times повідомляє, що українські військові використовують Starlink для підключення своїх безпілотників, які атакують російські війська.

Останніми роками Starlink швидко виріс, випередивши деяких конкурентів із супутникового інтернету, та запустивши в космос понад 1 000 супутників. Люди можуть придбати послугу онлайн за $99 на місяць плюс $499 за обладнання, але Starlink застерігає, що в деяких випадках доставка може зайняти шість місяців або більше.

Людина, знайома із зусиллями Starlink в Україні, яка на умовах анонімності погодилася обговорити це делікатне питання, сказала, що в країні вже понад 5 000 терміналів.

Проте, експерти стверджують, що навіть великій мережі Starlink, ймовірно, не вистачить потужності, щоб підтримувати всю країну в режимі онлайн і працювати на повній швидкості. Але термінали можуть служити надійним резервним каналом, коли інші інтернет-сервіси ламаються. Федоров зазначив, що він та його співробітники ведуть переговори з іншими європейськими лідерами та компаніями щодо додаткових супутникових та стільникових технологій, які могли б допомогти українцям залишатися онлайн у разі більш маштабних відключень інтернету.

За даними служб моніторингу даних робота українського сегмента інтернету погіршилася в перший день російського вторгнення в Україну 24 лютого і не відновилися повністю. Але після початкового провалу зв’язок залишався досить стабільним, в основному з тимчасовими, ізольованими відключеннями навіть під час інтенсивних російських обстрілів.

«Щодня відбуваються перебої, але зазвичай сервіс повертається», — сказав Даг Медорі, директор з інтернет-аналізу компанії Kentik, яка відстежує глобальні потоки даних.

Ще до того, як Федоров звернувся до Маска з проханням про допомогу, SpaceX працювала над тим, щоб доставити Starlink в Україну. Про це під час розмови заявила президент і головний виконавчий директор Гвінн Шотвелл в Каліфорнійському технологічному інституті. Вона повідомила, що компанія кілька тижнів працювала над отриманням схвалення регуляторних органів, щоб дозволити супутникам встановити зв’язок в Україні.

За словами Федорова, його міністерство працює над тим, щоб доставити термінали Starlink в регіони, де зараз немає доступу до інтернету. В деяких випадках системи навіть використовувалися для підключення людей, коли мобільні мережі в країні були перевантажені.

Федоров сказав, що він коротко переписувався з Маском і що мільярдер також розмовляв з президентом України Володимиром Зеленським.

Проте існують певні побоювання, які супроводжують використання терміналів. Як і всі засоби супутникового зв’язку під час війни, сигнали Starlink можна використовувати для визначення розташування антен, кажуть експерти.

Хоча незрозуміло, чи зможе Росія використовувати ці сигнали для наведення, Маск наказав бути обережними у Twitter.

«Важливе попередження: Starlink є єдиною неросійською системою зв’язку, яка все ще працює в деяких частинах України, тому ймовірність стати мішенню висока», – написав Маск у Twitter. Він також додав, що користувачі повинні вмикати термінал лише в разі потреби та тримати його якомога далі від людей.

Експерти попереджають, що пристрої можуть видати місцезнаходження українців російським зловмисникам, але поки це не проблема, сказав Федоров. Пристрої зазвичай використовуються в «густо населених районах, де все одно було б багато цивільних». Він також сказав, що російські кібератаки ще не розповсюдилися на супутникові системи.

«Схоже, зараз вони дуже зайняті атаками на сайти наших маленьких міст і сіл», – сказав Федоров. «Я думаю, що вони ще не на цьому етапі».

Оскільки Starlink є відносно новим проєктом, залишається багато чого з’ясувати, зокрема чи взагалі можливо використовувати його в зонах конфлікту, кажуть експерти з оборонної та космічної промисловості.

«Відповідь полягає в тому, що це потенційно корисно, але ми багато чого не знаємо», – розказав Браян Уіден, директор з планування програм для космічної некомерційної організації Secure World Foundation, вказуючи на ризик кібератак.

Росіяни, як і багато інших, мають технологію здатну знаходити, глушити, а іноді й перехоплювати багато видів передач. Технологія Starlink може стати метою цих зусиль, сказав Джон Скотт-Рейлтон, старший науковий співробітник Citizen Lab Університету Торонто.

«Але я вважаю, що дуже важливо, щоб люди в Україні та регіонах без зв’язку були підключені, тому це питання розуміння та балансування ризиків», – сказав він.

У Києві один український інженер побачив обмін у Twitter між Федоровим і Маском і поспішив зібрати термінал Starlink, який він купив декілька місяців тому. Олег Кутков сказав, що купив термінал лише для того, щоб розібрати його і зібрати назад — як інженеру, йому було цікаво подивитися, як він працює.

Але тепер, коли служби Starlink доступні в країні, це може виявитися корисним, сказав він. Його звичайний інтернет-провайдер все ще працює, але він виклав антену Starlink у вікно та увімкнув її, щоб перевірити. Швидкість була дуже пристойною, сказав він.

«З’єднання з Інтернетом дуже важливо тут, в Україні», – сказав Кутков. «Ми отримуємо багато інформації з каналів соціальних мереж, від уряду та один від одного». Кутков отримав стільки запитань від співвітчизників-українців про Starlink, що створив групу у Facebook, щоб відповісти на них. Зараз вона налічує 370 підписників.