Пропонуємо вашій увазі деякі практичні поради стосовно того, як притягти військових злочинців з росії до відповідальності, підготовлені Володимиром Марциновським у співпраці з юридичною фірмою Robinson Patman.


Багато моїх друзів, клієнтів, партнерів знають, що я, окрім моєї основної спеціалізації – маркетингових комунікацій, довгий час консультую юридичні та консалтингові компанії з таких напрямків, як OSINT, аналіз відкритих даних тощо. І цілком логічно, що зараз абсолютно всі мої друзі-юристи, партнери та клієнти працюють над тим, щоб наблизити час розплати з боку росії. Друзі, запевняю вас, усі відповідальні за нинішні звірства заплатять сповна…

Пропоную перейти до практичної частини.

Усі ми зараз замислюємось над тим, щоб змусити відповідати російських окупантів за матеріальні збитки, за злочини проти людської гідності, за каліцтва та за відібрані життя.

Знаєте, з одного боку – є воєнні дії, неминучі під час війни. Наприклад, взаємне застосування сторонами стрілецької зброї у бою. У бою хтось виграє, а хтось програє – все просто. Приймемо це як факт. Хоча росіян ми в Україну не звали, але факт є факт – є війна, ми не здалися, а отже прийняли виклик і прийняли умови війни.

Як притягти військових злочинців з росії до відповідальності?

З іншого боку – є дії, які можуть бути кваліфіковані як військові злочини, які виходять за межі виключно протистояння військових підрозділів держав-опонентів. Це, зокрема, застосування заборонених боєприпасів та видів озброєнь, навмисне руйнування цивільної інфраструктури, житлових будинків, утримання в заручниках цивільних осіб, навмисні вбивства беззбройних цивільних осіб, приниження та тортури, пограбування та мародерство. Зараз є багато причин говорити про те, що російське керівництво свідомо вдається до військових злочинів як до елементу гібридної війни проти народу України – проти всіх нас.

Ті, хто мають досвід вивчення історії воєн, знають, що будь-яка війна рано чи пізно закінчується, після чого починається довгий ланцюг судових розглядів, пред’явлення звинувачень. Судова практика (зокрема міжнародна) свідчить: серед основних проблем під час розгляду справ про військові злочини зазвичай виникає невідповідність доказової бази у тій або іншій справі вимогам судових органів. Умовно кажучи, всі знають, що був скоєний якийсь військовий злочин (наприклад, солдати пограбували приватне помешкання цивільних осіб), але немає банально підтверджень, доказів, свідчень того, що він відбувся в конкретному місці, у конкретний час. І через такі дрібниці розвалюється все звинувачення, а військові злочинці уникають відповідальності.

Як притягти військових злочинців з росії до відповідальності?

Утім, особливістю нашого часу на щастя є цифровізація всіх сфер життя. Завдяки чому вже зараз зусиллями українських державних органів, волонтерів, юридичних компаній, міжнародних організацій створено низку цифрових платформ, додатків, що суттєво спрощують роботу зі збирання доказової бази у справах військових злочинів.

Скористатися цими інструментами просто – необхідно лише чітко робити все за інструкцією та фіксувати військові злочини. І будьте впевнені, росія за все заплатить. Причому не в переносному сенсі – росія заплатить грошима. Звичайно, є речі (перш за все, людське життя), за які будь-якої грошової компенсації буде замало. Але зараз важливий сам факт визнання в судовому порядку провини кожної винної особи з боку фашистської росії та призначення покарання. Скоро буде наша перемога – і почнуться судові процеси. Тому кожен свідок будь-якого військового злочину важливий як ніколи.

Як притягти військових злочинців з росії до відповідальності?

Отже, які є програми документування військових злочинів, визнані українськими органами державної влади:

Ми разом з моїми друзями, колегами та партнерами з Robinson Patman залучені до роботи в усіх зазначених проєктах.

Від себе додам, що ми досить високо оцінюємо перспективи проєкту eyeWitness to Atrocities.

Ну і ще раз. Росія та російські військові злочинці заплатять за все. Це навіть не обговорюється.

Ще декілька важливих посилань:

Слава Україні!

Володимир Марциновський, юридична фірма Robinson Patman