Коли діти не випускають смартфон чи планшет із рук — у дорослих заведено нарікати на цю ситуацію. Проте гаджети й мобільні ігри можна використати для навчання, цікавішого за вправи у підручнику. Наприклад, підказати малим кілька сайтів, на яких можна грати та вчитися програмуванню одночасно.

Розповідаємо про 10 онлайн-сервісів, які допоможуть навчити дитину програмуванню:

Як навчити дитину програмуванню: 10 ігрових сервісів

1. Scratch

Мова програмування та одночасно сервіс, який допоможе почати програмувати з нуля. Це один з найпростіших способів навчитись основам кодингу й одразу побачити результат.

У Scratch є головний персонаж — рудий кіт — та блоки команд, які ним керують. Щоб «запрограмувати» певну дію, треба перетягнути її із запропонованого списку в поле коду. Існують блоки для руху, звуків, подій тощо. Таким чином можна навчити персонажа ходити, говорити, реагувати на певні умови, просто складаючи «конструктор» із величезної кількості різних блоків.

Результатом зі Scratch можна ділитися зі спільнотою. Тут діти вчаться створювати анімації, ігри та цифрові історії — а також починають співпрацювати, шукати допомоги та допомагати самим.

Програмувати у Scratch радять з 8 років. Втім для дітей 5 – 7 років, які теж хочуть побавитись, існує окрема версія ScratchJr. Сервіс повністю безплатний.

Як навчити дитину програмуванню: 10 ігрових сервісів

2. Minecraft Hour of Code

Більшість знає цей сервіс як гру, однак Minecraft має цілий навчальний розділ з кількома окремими ігровими пригодами. Наприклад, у грі Timecraft персонаж подорожує у часі, де він має виправити певні невідповідності за допомогою коду, зібрати підказки та виявити порушника. А у Tale of Two Villages гравець має об’єднати два поселення, добудовуючи й змінюючи світ за допомогою кубічних блоків.

Minecraft дає практично необмежені можливості вивчення ігрового світу та модифікації його елементів. Гравець добудовує світ різними способами, візуалізуючи свої ідеї. При цьому всі елементи створеного світу повинні виконувати конкретні завдання, тому вибудовувати їх потрібно продумано і функціонально.

Кодити можна як за допомогою мови програмування, так і простішим способом — додаючи блоки, як у Scratch. Під час гри дитина ставить цілі та прагне їх досягти, щоб відкрити нові куточки фантастичного світу, що теж підігріває цікавість до процесу. Сервіс повністю безплатний.


Як навчити дитину програмуванню: 10 ігрових сервісів

3. CodeCombat

Браузерна гра, яка дозволяє вивчати основи Python або Javascript у базовій версії. Вона має кілька рівнів, схожих за оформленням та логікою на звичайну пригодницьку гру. Однак у CodeCombat виконувати завдання, збирати нагороди та керувати персонажем доведеться за допомогою команд, які потрібно друкувати у вікні коду.

Рівні гри структуровані наче якісний курс програмування – що більше завдань буде виконано, то більше знань отримує учасник. CodeCombat має безплатну (базову) версію, а також преміум за підпискою, який відкриває більше мов програмування та ігрових можливостей.

Як навчити дитину програмуванню: 10 ігрових сервісів

4. LightBot

Гра, у якій потрібно запрограмувати робота пройти полем із кубиків та «увімкнути світло» на відмічених синім місцях. Власне, тому робот має назву «лайт». Щоб змусити його рухатися, гравцю навіть не потрібно знати літер – команди візуальні та досить прості для розуміння. З кожним рівнем шлях стає все складнішим і вимагає все більше уяви та креативності.

Функціонал дуже простий та інтуїтивно-зрозумілий. Під час гри дитина вчиться логіці програмування та знайомиться з його основними поняттями — послідовностями, умовами, циклами тощо. Гра безплатна. Її можна встановити на смартфон або планшет.

Як навчити дитину програмуванню: 10 ігрових сервісів

5. Code Monkey

Головний герой у грі — мавпа, яка шукає банани. Гравець програмує рухи мавпи за допомогою коротких команд англійською, на кшталт «йди», «розвернись», «вправо», «вліво» та інших. Введення команд можна автоматизувати за допомогою відповідних кнопок.

Гру супроводжують підказки, а смішні тварини та завдання роблять її захопливою. Наприклад, щоб дістатися до банана, мавпі потрібно налякати мишу або пройти містком із крокодилів.

Code Monkey розрахована на дітей, які вміють читати та друкувати. Вона має безплатну версію із 30 завданнями, які потрібно пройти. Початкові завдання вимагають від гравця лише керування мавпою, однак далі з’являється можливість програмувати інші об’єкти у грі.


Як навчити дитину програмуванню: 10 ігрових сервісів

6. Tynker

Освітня платформа, яка за оформленням більше нагадує «дорослі» сервіси, однак вчить за допомогою гри. Вона дає більше можливостей для програмування — є уроки з Python, JavaScript, Java, HTML та CSS. Початківці та зовсім малі гравці можуть обрати програмування за допомогою блоків. Тут, як у Scratch, діти будуть поєднувати блоки коду, щоб «навчити» персонажа виконувати певні дії.

Можна навчатись на сайті або завантажити один із мобільних додатків Tynker на смартфон або планшет. Платформа також дає доступ до курсів та посібників, які допоможуть дітям розширити свої знання.

Платформа має безплатну версію, на якій доступні 20 ігор та різноманітні проєкти. За підпискою можна отримати доступ до більш професійних курсів з JavaScript, Python, Web Dev тощо.

Як навчити дитину програмуванню: 10 ігрових сервісів

7. Code.org

На сайті доступна величезна кількість ігрових проєктів, які слід проходити за допомогою програмування. Наприклад, можна створити власну 3D гру з Маріо, навчити штучний інтелект збирати сміття з океану чи врятувати Різдво від Грінча, запрограмувавши дрон відносити подарунки.

Проєкти можна відсортувати за віком дитини, темою, доступною для гравця технікою, мовою програмування та іншими параметрами. Також тут можна створити власний проєкт, подивитись відео про комп’ютери від Білла Гейтса або дізнатись більше про програмування за допомогою 20-хвилинних інтерактивних уроків.

Платформа повністю безплатна. Її мета — зробити програмування доступнішим для всіх учнів, незалежно від раси, етнічної групи чи гендеру.

Як навчити дитину програмуванню: 10 ігрових сервісів

8. MIT App Inventor

Дуже спрощений сервіс, у якому можна розробити мобільні додатки. Програмування відбувається за допомогою вже знайомих блоків, що містять команди. Поєднуючи команди у певній послідовності, розробник дуже наочно «конструює» додаток. Результат можна одразу переглянути та завантажити на свій гаджет.

Така розробка набагато легша за «дорослу», оскільки в App Inventor не потрібно писати код власноруч. Додатково до сервісу існує сайт з відеолекціями, поясненнями та безліччю додаткової інформації для програміста-початківця.

Навчання повністю безплатне. Сервіс розроблений Массачусетським технологічним інститутом для навчання дітей по всьому світі.

Як навчити дитину програмуванню: 10 ігрових сервісів

9. Glitch

Сервіс дає можливість комбінувати наявні коди та дизайни. Це дозволяє дітям налаштовувати додатки, блоги або вебсайти — а також створювати їх самостійно у новому проєкті. Платформа розрахована для дітей старшого віку та визнана одним з найкращих сайтів програмування для дітей.

Тут можна познайомитись із Node, React, Eleventy та SQLite, створити найпростіший сайт і сторінку з посиланнями. Сервіс дозволяє не лише написати код, а й отримати підтримку та поради інших розробників, щоб його вдосконалити.

Glitch має безплатну та Pro-версію. Остання дозволяє «приховувати» свої проєкти від інших учасників платформи та пришвидшувати роботу додатків.

Як навчити дитину програмуванню: 10 ігрових сервісів

10. CodaKid

Замість стандартних уроків програмування (на кшталт написання «Hello World!» на кольоровому тлі) учні CodaKid отримують цікаві курси із завданнями, які потрібно розв’язати. Наприклад, розробити та оживити власного монстра з Minecraft або створити гру, у якій потрібно спіймати рудого кота зі Scratch.

CodaKid має власну платформу для програмування, а також містить курси з Minecraft, Scratch, Roblox, Python тощо. Тут є 300 онлайн-квестів та 750 челенджів з програмування для дітей, а також є можливість замовити приватні уроки зі вчителем.

Сервіс доступний за підпискою. Є безплатним пробний період, щоб ознайомитись з усіма можливостями.

Діти найкраще навчаються граючи, тому цей спосіб широко використовують ще з часів Давньої Греції. З розвитком технологій едьютеймент (саме так називають ігрове навчання) виходить на новий рівень. Його можна і треба використовувати для отримання корисних навичок. В тому числі — щоб підготувати малих до життя серед технологій і, можливо, майбутньої професії.

Якщо ж після статті з’явилась думка «теж хочу так вчитися» — ми підготували 15 сервісів для вивчення програмування дорослими.