World of Guns: Gun Disassembly. Інтерв’ю з розробниками української гри про зброю

Я познайомився з грою World of Guns: Gun Disassembly ще у 2014 році, після того, як вона вийшла в Steam. Ще тоді я знав, що цей проєкт родом з України, але не зміг зв’язатися з розробниками. Але зараз це сталося і ми говоримо з Валерієм Задорожним, директором студії Noble Empire Corp., яка і створила цю гру понад 10 років тому.

Але спочатку трохи про саму World of Guns: Gun Disassembly. Це не зовсім гра, а скоріше така собі технічна головоломка, довідник, тренажер та фетиш для справжніх фанатів зброї. Своєрідний сучасний аналог знаменитого двотомника Олександра Жука – «Револьвери та пістолети» та «Гвинтівки та автомати». У грі ви можете розбирати та збирати зразки вогнепальної зброї різних країн та часів, роздивлятися як вони побудовані, як працюють тощо. Справжній рай для тих, хто закоханий в інженерію та зброю.

World of Guns: Gun Disassembly вийшла на Android, iOS, Facebook, macOS і, звісно ж, на Windows ПК. І вона й досі гарно себе почуває, оновлюється та отримує нові зразки зброї. Зараз їх вже більше ніж 250 одиниць і кожного місяця додаються один-два нових зразки, голосувати за пріоритет яких можуть самі гравці. Гра безплатна, містить внутрішньоігрові покупки, але для українців відкрито безплатний доступ до усіх моделей.

У гри дуже непоганий Steam-рейтинг у 83% і за різними оцінками від 620 тис. до 4,78 млн інсталяцій лише на Steam. Обов’язково спробуйте!

А зараз до інтерв’ю з Валерієм Задорожним.

Доброго дня, Валерію, розкажіть трохи про себе. Хто ви, звідки, як дійшли до такого життя, тобто до розробки ігор про зброю? Чи ви самі фанат стрілецької зброї? Скільки зразків маєте, чи часто ходите на стрільбище, чи підтримуєте ідею вільного володіння зброєю в Україні?

Я українець, киянин. За освітою я філолог, але з дитинства люблю техніку, ремонтування й все, що з цим пов’язано, працював у батька в автомайстерні. Більш детально цікавитися зброєю почав з 2008 року, коли ми розпочали працювати над проєктом Gun Disassembly. В мене була помпова рушниця Mossberg 500 та декілька пневматичних пістолетів.

Ідею вільного володіння зброєю в Україні я підтримую, але… Це повинен бути свідомий й масштабний захід. Відкриття клубів, стрільбищ, втілення виховної бази у школах та переосмислення законодавчої бази, тобто потрібно змінити культуру використання зброї в цілому в країні.

Як я розумію, все почалось у 2010 р., коли Noble Empire Corporation придбала руший та технології VK Team. Що то була за команда? Ви відразу побачили перспективу у створенні конструктора вогнепальної зброї? Чим Noble Empire займалася до придбання VK Team?

В нас була невеличка українська команда з досвідом у геймдеві під назвою VK Team. Пізніше ми реорганізувались у Noble Empire, яка є вже американською компанією, просто тому, що на той час юридична особа в США мала значно більше можливостей виходу на ринки мобільних пристроїв. Ми працювали над декількома іграми, але Gun Disassembly виявилася більш успішною.

Перші застосунки Gun Disassembly для iOS вийшли у 2011 р. Яка платформа зараз є основною для вас за кількістю користувачів та прибутком, якщо це звісно не секрет? Наприклад на Steam, за різними оцінками, гру спробували від 620 тис. до 4,78 млн гравців., яка з цих цифр ближче до правди?

Перша версія Gun Disassembly 3D вийшла у 2010 р. і це була версія для iOS. На той час, на наш погляд, це був більш перспективний ринок для того, щоб почати свій шлях у геймдеві невеликої незалежної команди. Після цього ми випустили версії з підтримкою платформ Windows, Mac, а також Android. Зараз так і залишилося, ми маємо 3 основних платформи Steam (Windows, Mac), iOS та Android. Якщо порахувати скачування всіх версій на всіх платформах може бути більш ніж 20 млн завантажень.

Крім вогнепальної зброї в World of Guns є навіть автомобілі та скелети динозаврів, але основний напрямок – це зброя. Чому, авто та ящери виявились менш цікавими для користувачів?

Так, вогнепальна зброя виявилась цікавішою напевно тому, що у World of Guns: Gun Disassembly (сучасна назва нашої програми-гри) ми покриваємо широке коло інтересів. Для людей більш дорослого віку WOG – це енциклопедія сучасної та історичної зброї, для великої кількості спеціалістів – це інструмент для використання при обслуговуванні зброї, для молодого покоління – це фан, змагатись у грі, розбираючи й збираючи моделі якомога швидше.

За весь час ми отримали дуже багато вдячних відгуків за те що ми робимо: від поліцейських, різних спецслужб, службових осіб армій багатьох країн. Це допомагає їм обслуговувати зброю та навчати інших. Є взагалі дуже нестандартні звернення й подяки. Наприклад, один з користувачів написав, що в нього аутизм і наша програма допомагає йому заспокоїтися. А ще був випадок, коли писали з суду якогось штату США й питали дозвіл використовувати відео з нашої програми у судовій справі. Багато викладачів навчальних армійських підрозділів з таких країн як США, Німеччина, Україна, Австралія, Італія писали нам подяку. Це дуже приємно.

Наскільки я розумію, спочатку моделі зброї для гри розробляли у Києві, у деяких київських 3D-художників в резюме є World of Guns та Noble Empire. Як з цим зараз? Хто та де розробляє моделі для гри та скільки взагалі співробітників у складі Noble Empire?

Так, і зараз є співпрацівники у Києві. Ми працюємо дистанційно… Україна, Італія, Франція, Естонія, Туреччина. Працюємо з 3D-дизайнерами, аніматорами.

Судячи з опитувань у грі, розробка кожного зразка зброї займає приблизно місяць і з 2011 року ви додаєте в World of Guns щонайменше 12 нових моделей щорік. Ви працюєте з виробниками зброї, з якимось стрілецькими організаціями, чи все моделюється лише по технічним кресленням з наукових бібліотек?

Розробка моделі займає від 1 до 3 місяців залежно від складності й наявності матеріалів. Працюємо активно та маємо дуже багато зацікавлених виробників, нещодавно їздили на SHOT Show (SHOT Show (The Shooting, Hunting, Outdoor Trade Show) – щорічна виставка-ярмарок в Лас-Вегасі (Невада), присвячена темі мисливства, стрілецького спорту та вогнепальній зброї загалом. Разом з IWA & OutdoorClassics є найбільшою виставкою зброї у світі – прим. ред.) та завели там багато нових знайомств.

На сайті Noble Empire написано, що компанія готова продавати моделі та анімацію зброї для інших ігор та навіть кіно, а крім того, розробляти моделі на замовлення. Чи можете ви навести приклади такої співпраці, знову ж таки якщо це не секрет?

Все ж таки ми не продаємо моделі з усіма внутрішніми деталями, тільки зовнішній вигляд. Наразі, наприклад, вийде книга, з авторами якої ми працювали майже рік й випустили історичну модель Collier Revolver.

World of Guns дуже класна гра, але їй вже понад 10 років. Чи не думаєте ви про якийсь World of Guns 2 на новому рушії, умовно кажучи, з підтримкою RTX? Чи розглядали можливість створення VR-версії? Чи думали про щось типу симулятора зброярського магазинчика на кшталт симуляторів автомеханіків, танкових механіків, ремонтних робітників та таке інше, яких багато на Steam?

Плануємо випустити оновлення з новими фічами, але в нас вже більше ніж 250 моделей зброї, й оновити весь контент займе декілька років, тому прямо щось кардинально змінювати ми не будемо. Зараз готуємося до відкритого бета-тестування нашої нової гри, над якою працюємо вже майже 4 роки. Вона називається World of Shooting, і, як нам здається, це дуже цікавий проєкт. У грі вже більше сотні моделей вогнепальної зброї, та близько 100 міні етапів для стрільби за різними правилами – практична стрільба, kill house, закриті та відкриті стрільбища, та можливість створити свою власну міні гру. (Редакція «Межі» вже спробувала World of Shooting і так, це дійсно дуже перспективна гра про зброю – прим. ред.)

Скільки ви збираєтеся підтримувати World of Guns? Ще 5, 10 чи більше років. Які перешкоди є на цьому шляху?

Плануємо підтримувати та розширяти завжди. Перешкод немає, потрібне тільки бажання!

Серед проєктів Noble Empire з приміткою Coming Soon можна побачити такі як Tank Disassembly, Plane Disassembly та Helicopter Disassembly. Вони дійсно знаходять в розробки, чи поки що заморожені? Якщо ці ігри у розробці, то коли їх слід очікувати та на яких платформах?

Танк, БМП та винищувач F4U Corsair ми вже випустили у рамках World of Guns. Можливо ще додамо гелікоптер Мі-24, але треба розуміти, що такі складні моделі забирають дуже багато ресурсів (а також ресурсів ПК, складні моделі з тисяч елементів завантажуються дуже довго – прим. ред.).

Зараз в арсеналі Збройних Сил України цілий зоопарк західної, української та радянської зброї. Як вважаєте, World of Guns можна використовувати як такий собі інтерактивний посібник для армії? Чи не думали ви про якісь DLC на честь ЗСУ з українською зброєю, камуфляжем тощо?

Програму неможливо використати як навчальний посібник, тому що ніяких інструкцій в середині немає. Інструктаж обов’язково повинен проводити компетентний інструктор, а вже як додатковий засіб, який допоможе розібратися у функціонуванні зброї та її розборці можна використовувати World of Guns. До речі, всі моделі вогнепальної зброї для України у програмі World of Guns безкоштовні. І якщо до вас звернеться хтось з виробників української зброї, щодо нас, то прошу надати їм мій контакт. Ми залюбки зробили б того ж «Малюка» для World of Guns!

Дякуємо за відповіді, Валерію! Наснаги у роботі над усіма вашими проєктами. І звісно ж, ми чекаємо релізу World of Shooting та появи нової цікавої зброї в World of Guns.

Більше коментарів!