Довгоочікуваний шутер «S.T.A.L.K.E.R. 2: Серце Чорнобиля» київської студії GSC Game World, реліз якого на Microsoft Windows та Xbox Series X/S заплановано на 28 квітня 2022 року, потрапив на обкладинку британського видання PC Gamer. У матеріалі журналу розкриті нові подробиці про гру, крім того, офіційний акаунт S.T.A.L.K.E.R. 2 у Twitter поділився кількома новими скриншотами з проєкту.

S.T.A.L.K.E.R. 2 – пряме продовження попередніх частин серії. Події шутера розгортаються у наш час, тобто у Зоні минули роки. Деякі частини Зони повернула собі природа, частина знайомих гравцям споруд ще більше зруйнувалася. Гравці зможуть вільно пересуватися та досліджувати територію площею біля 64 квадратних кілометрів, на якій вони зустрінуть різні природні біоми, підземелля та таємні лабораторії.

S.T.A.L.K.E.R. 2: нові подробиці про гру

Арсенал гравця поповниться сучасними гаджетами та зброєю, у тому числі й такою, що створена завдяки дослідженням артефактів та аномалій Зони. Самі апгрейди зброї стали складнішими. Тепер зброя матиме два ступені поліпшень – апгрейд та повноцінну модифікацію. Першу гравець зможе зробити самотужки де завгодно – встановити новий приціл, підствольний гранатомет, якесь інше додаткове обладнання. Для більш глибинних змін доведеться звернутися до техніка у поселенні якоїсь фракції. Покращувати можна буде не лише зброю, а й броню.

S.T.A.L.K.E.R. 2: нові подробиці про гру

Як і раніше, гравець має стежити за станом свого здоров’я. У S.T.A.L.K.E.R. 2 реалізовано кровотечу, радіаційне зараження, втому та голод. Якщо довго не спати або нехтувати їжею, згодом персонаж почне пересуватися повільніше та швидше втомлюватися, важче стане утримувати зброю та цілитися. Якщо не спати декілька діб, то у гравця можуть виникнути галюцинації. Як і раніше, тимчасово підвищити концентрацію без сну можна за допомогою енергетиків.

У S.T.A.L.K.E.R. 2 буде три види аномалій, що відрізняються складністю та підходом до їх подолання – звичайні, аномальні поля та архіаномалії. Перші добре знайомі гравцям за попередніми частинами гри, але вони стануть різноманітнішими та дещо небезпечнішими. Аномальні поля, як і підказує їх назва – це певні групи аномалій, розташовані на великій площі. Найнебезпечніші з усіх – архіаномалії, усередині яких зазвичай лежать найцінніші артефакти. Щоб дістатися до них, потрібно мати відповідний захист та звертати увагу на періодичність їх активності. Один з прикладів, що навели розробники – вогняний вихор, від якого не врятує звичайна броня.

S.T.A.L.K.E.R. 2: нові подробиці про гру

Щодо фракцій у грі, то у S.T.A.L.K.E.R. 2 ви побачите як давно знайомі угруповання на кшталт «Моноліта» та «Свободи», так і нові. Серед останніх – так звана «Варта», яку можна вважати свого роду поліцією зони. Вони вважають своєю місією отримати з Зони максимальну для людства вигоду, дотримувати у ній порядок та гарантувати безпеку досліджень. Бандити ненавидять бійців «Варти». Ідеології «Обов’язку» та «Варти» дещо схожі, але остання це вже повноцінна військова організація з чіткою дисципліною та досвідченим полковником Олександром Коршуновим на чолі. Чимось це нагадує орден «Спарта» з ігор серії Metro.

S.T.A.L.K.E.R. 2: нові подробиці про гру

Як вважають розробники, щоби вивчити світ гри повністю, S.T.A.L.K.E.R. 2 варто пройти кілька разів, і це може зайняти близько 100 годин. У сценарії гри вже близько 350 тис. слів, а підготовкою квестів займаються 30 наративних дизайнерів. Як і у попередніх частинах, у новій теж буде нелінійна історія з розгалуженнями. Автори кажуть, що у сюжеті не буде правильних чи неправильних рішень, кожна фракція має свої плюси та мінуси, і навіть усередині них можуть відбуватися конфлікти.

Розробники відмовилися від кооперативного режиму, тому що Зона побудована так, що її цікаво вивчати наодинці. Але після релізу вийде безплатне оновлення з традиційним мультиплеєром з режимами на кшталт «Кожен сам за себе» та «Командний бій».

S.T.A.L.K.E.R. 2: нові подробиці про гру

Зараз S.T.A.L.K.E.R. 2 розробляється вже на Unreal Engine 5 та використовує деякі новітні фішки цього рушія – нову систему глобального освітлення Lumen, систему підвищення деталізації об’єктів Nanite, пришвидшення завантаження відкритого світу тощо.

Нагадаємо, «S.T.A.L.K.E.R. 2: Серце Чорнобиля» вийде відразу з повним українським озвученням та субтитрами. Передзамовлення гри вже доступні у Steam, Epic Games Store, Microsoft Store, а також на консолях Xbox Series X та Xbox Series S.

S.T.A.L.K.E.R. 2: нові подробиці про гру

Що тут сказати, гра дійсно дуже круто виглядає. Зосталося не прогаяти дату релізу та встигнути зловити усі глюки. Тримаємо кулаки за GSC Game World.