Свого часу цикл Uncharted був своєрідною “візитівкою” PlayStation 3, принаймні що стосується західного ринку. На PlayStation 4 він також виступив дуже “гучно”: четверта частина – Uncharted 4: A Thief’s End та самостійне доповнення до неї – Uncharted: The Lost Legacy були відмінними іграми, які й зараз мають дуже добрий вигляд. Здавалося б, нагальної потреби в їх оновленні для PS5 наразі немає (до речі, A Thief’s End входить до колекції PS Plus, тож власник PS5 за умови передплати на цей сервіс може в неї зіграти, не купуючи гру).

Проте на початку грудня стало відомо, що Sony планує випустити для PlayStation 5 комплект із двох оновлених ігор – A Thief’s End та The Lost Legacy — під загальною назвою Uncharted: Legacy of Thieves. Як і обіцялося, він вийшов 28 січня, повна вартість становить 1399 грн, власники оригінальних PS4-версій можуть оновити їх за додаткову ціну (пропозиція не діє для версії A Thief’s End, що була отримана у рамках ігор місяця PlayStation Plus).

Uncharted: Legacy of Thieves — PS5-комплект оновленої “класики”

Uncharted 4: A Thief’s End вийшов у 2016 р., події гри відбуваються через кілька років після закінчення Uncharted 3: Drake’s Deception. Нейтан Дрейк “вийшов на пенсію”, має маленький, спокійний та легальний бізнес — проте повертається до улюбленої справи пошуку скарбів, піддавшися на умовляння свого брата Сема, якого він вважав померлим. Разом зі своїм давнішнім партнером, Віктором Салліваном, Нейтан відправляється на пошуки скарбів пірата Генрі Евері (до речі, це реальна історична постать). Uncharted 4 — фінальна частина пригод Нейтана Дрейка, що логічно закінчує історію цього персонажа. Історію, яку розробники почали розповідати ще у 2007 р., на PlayStation 3.

 

Uncharted: The Lost Legacy — самостійне доповнення, що вийшло роком пізніше A Thief’s End, у 2017, і перша гра у циклі, в якій відсутній Нейтан Дрейк. Головня героїня The Lost Legacy — інша шукачка скарбів, Хлоя Фрейзер, що намагається знайти бивень Ґанеша в індійських горах. Це далеко не новий персонаж — Хлоя уперше з’явилася в циклі ще у другій частині, Uncharted 2: Among Thieves (2009), де в неї були романтичні стосунки з Нейтаном, потім повернулася в Uncharted 3: Drake’s Deception (2011) і ось нарешті отримала “головну роль”. Партнеркою Хлої у пригодах виступає Надін Росс — колишній лідер приватної військової компанії у Південній Африці (також раніше з’являлася у другій та четвертій частинах гри). Спочатку розробник збирався випустити The Lost Legacy як звичайне DLC, але згодом гра “розрослася” і перетворилася на повноцінне самостійне доповнення (орієнтовно на його проходження знадобиться близько 10 годин).

Що стосується геймплею, обидві гри дуже схожі між собою та не мають якихось особливих відмінностей від попередніх частин. Ігровий світ доповнення відчувається більш “відкритим”, з великими локаціями, на яких присутність джипу є логічнішою, ніж в Uncharted 4, а стиль рукопашного бою у Хлої більш “технічний” у порівнянні з Нейтаном — та все це не суттєво відрізняє The Lost Legacy від A Thief’s End. Дослідження локацій, скелелазіння, розгадування головоломок, перестрілки з “конкурентами” та видовищні кат-сцени з карколомними трюками — одне слово, якщо ви бачили хоча б один Uncharted, ви знаєте, чого очікувати від решти.

Як зазначалося на початку, обидві ігри й зараз мають чудовий вигляд — Uncharted 4 я пройшов зовсім недавно, лише минулого року, і лишився вражений графікою, якої б не посоромився і якийсь нативний PS5-проєкт. Проте є одна вада у цих ігор на PS4 — вони йдуть лише у 30 fps (попри той факт, що під час анонсу Uncharted 4: A Thief’s End розробники демонстрували трейлер у 60 fps). Що ж, Uncharted: Legacy of Thieves виправляє цей недолік. Для обох ігор доступні три режими графіки: Fidelity (максимальна якість зображення, чесні 4K та 30 fps), Performance (1440p та стабільні 60 fps) та Performance+ (1080p@120 fps).

На подив, режим Performance має дуже гарний вигляд і візуально майже не відрізняється від Fidelity — лише під час розглядання порівняльних скриншотів на комп’ютері я зміг помітити різницю. До речі, така сама роздільна здатність (1440p) була в Uncharted 4 на PS4 Pro, проте там вона йшла у 30 fps. Чесно кажучи, після численних перемикань між режимами для проходження Uncharted: The Lost Legacy (свого часу гра пройшла повз мене) я обрав саме Performance. У Performance+ чіткість зображення вже була помітно нижчою, а 120 fps хоча й підтримується моїм телевізором у режимі 1080p, проте помітити якусь суттєву різницю з 60 fps мені так і не вдалося — для цього, ймовірно, гру треба дивитись на екрані з кращими ігровими характеристиками.

Fidelity, Performance та Performance+:

Щодо покращення графіки у режимі Fidelity — вони незначні та не дуже впадають в око, але все ж таки є. У порівнянні з версією для PS4 Pro в іграх став кращим рівень деталізації віддалених об’єктів, підвищився контраст і якість освітлення, а деякі текстури здаються чіткішими. Також у режимі Fidelity розмиття під час руху стало слабкішим та загалом здається кращим на вигляд.

Що стосується інших нововведень, специфічних для платформи PlayStation 5. Uncharted: Legacy of Thieves підтримує швидке завантаження — звісно, під час звичайного проходження гри це непомітно, тому що геймплей в Uncharted зроблений таким чином, що локації завантажуються у фоні, непомітно для гравця. Проте це добре відчувається після проходження сюжету, коли намагаєшся зібрати всі трофеї — тоді доводиться постійно перемикатися між локаціями, завантажуючи ту чи іншу главу у випадковому порядку. І якщо на минулому поколінні PlayStation можна було чекати майже хвилину, поки завантажиться потрібний рівень, то на PS5 це виконується за лічені секунди (до речі, оригінальна PS4-версія гри на PS5 завантажує главу хоча й швидше, ніж на PS4 Pro, але не набагато — десь у півтори-два рази в кращому випадку).

Також Uncharted: Legacy of Thieves підтримує технологію 3D Audio, що дозволяє отримати реалістичне об’ємне звучання на навушниках — воно дуже добре, але, на мою думку, краще все ж почути цю гру на повноцінній акустичній системі 5.1. Позиціювання джерел звуку, “баси” вибухів та стрілянини в Uncharted: Legacy of Thieves справляють дуже приємне враження. Щодо підтримки функцій DualSense — вона, на жаль, не вражає. Адаптивні тригери чинять опір коли “газуєш” на джипі, “моторчики” Haptic Feedback ледь чутно реагують, коли герой лазить по скелях, але загалом “фідбек” слабкий і під час гри на нього майже не звертаєш уваги.

Тож у підсумку: якщо ви свого часу пропустили Uncharted 4: A Thief’s End та Uncharted: The Lost Legacy, видання Uncharted: Legacy of Thieves для PS5 варте уваги. Це одні з найкращих ігор для PS4, які й зараз мають чудовий вигляд і в які тепер можна зіграти з високим фреймрейтом та швидкими завантаженнями.