Хочете отримати в одному автомобілі зручність для родини, практичність на кожен день, динамічний стиль? Тоді можливо варто розглянути купеподібний кросовер. З одного боку – просторий салон та великий багажник, повний привод для подолання будь-яких зимових доріг та легкого бездоріжжя. З іншого боку – динамічний та привабливий дизайн, який можна підкріпити доволі потужним двигуном. І отримаємо що? Невже щось схоже на Infiniti QX55? Й взагалі – що ми отримаємо (або не отримаємо) від цього автомобіля?

Оформлюй онлайн автоцивілку від будь-якої страхової компанії зі знижкою 10% на hotline.finance по промокоду MEZHA10

Дизайн: зовнішність – це «туз!», а ось салон…

Автомобіль Infiniti QX55 витискає все з формату «купе-крос». Ефектна арка даху, короткий виступ на кришці багажника, великий капот з помітними вигинами, вузькі «хижі» фари – виглядає дуже ефектно!

Й зверніть увагу на деталі. Наприклад, чорно-сріблясті 20-дюймові колісні диски ексклюзивні саме для Infiniti QX55, причому одразу для всіх комплектацій моделі. Ліхтарі на кришці багажника нагадують клавіші та складаються з 45 окремих діодів. Решітка радіатора знизу «підтримана» чорною глянцевою вставкою. Є що «смакувати» в дизайні.

Як на мене, однією з головних переваг Infiniti QX55 є його дизайн: автомобіль виглядає динамічним та підтягнутим, як і вимагається від купеподібного кросовера. Розміри як раз в межах класу D-SUV Premium: довжина – 4,73 метра; ширина – 1,9 метра; висота – 1,62 метра; колісна база – 2,8 метра. Згадки про «крос» або SUV цілком доречні завдяки 219-міліметровому кліренсу та обов’язковому повному приводу для всіх версій. Як і 20-дюймові колісні диски. Й взагалі – зверніть увагу на деталі: фари та ліхтарі, хромовані вставки та чорний глянцевий декор. Має гарний вигляд!

На перший погляд, салон теж гарний. Передня панель наче огортає водія, сидіння приваблюють м’якою шкірою, великі дисплеї поєднані з численним фізичними кнопками та перемикачами. Так вже зараз не роблять! Ця фраза також описує, наприклад, ще відсутність повністю цифрової панелі приладів. Так-так, хтось вже скучив за звичними стрілками та й сам автомобіль Infiniti QX55 пропонує чудову проєкцію на лобове скло; але клас та конкуренти вимагають відповідності сучасним реаліям часу.

Про реалії часу згадуєш з кожним новим поглядом на верхній дисплей: не дуже висока роздільна здатність, заплутане керування – частково через сам сенсорний дисплей, частково через окремий блок на центральній консолі. Й все це у порівнянні з чудовим нижнім екраном: якісне зображення, гарно промальоване меню, логічне поєднання сенсорного керування та кнопок поряд.

Але кросовер Infiniti QX55 точно знає, чим «крити» зауваження: простором позаду! Ось здається, що тут низький дах. Проте на стелі позаду, над головами пасажирів зроблена додаткова штамповка-вигин. То ж місця по висоті вистачить для людей середнього зросту. Та й для ніг певний запас простору присутній – в межах 370-801 мм, причому цю відстань можна регулювати завдяки зсувному дивану. А ще передбачена можливість встановлення куту нахилу спинки та окрема зона «клімату» для задніх пасажирів. Нарешті, додайте 555-літровий багажник з електроприводом кришки та великім нижнім піддоном. Кросовер Infiniti QX55 – це чудовий приклад того, як можна робити акцент на стиль, але не забувати про практичність!

Передня панель вдало поєднує вигнуту форму, металізований декор, контрастну світло та темно-сіру шкіру. Головне зауваження до салону Infiniti QX55 – це дивна, незрозуміла, незручна логіка керування дисплеями та, відповідно, додатковими функціями. Головна перевага – це непоганий запас простору та додаткові зручності для задніх пасажирів. Великий багажник також натякає на практичність автомобіля.

Техніка: диво-двигун VC-Turbo

На перший погляд, автомобіль Infiniti QX55 має загалом доволі традиційну конструкцію. Кузов несучий, двигун встановлено поперечно, підвіски повністю незалежні, повний привод реалізовано через фрикційну муфту. Пневматичної підвіски, великих 6-циліндрових моторів, гібридних варіантів тут немає. Хоча пару цікавих нюансів в конструкції все ж знайшлось. По-перше, це адаптивна електронна система керування – тобто «кермо по дротах»; хоча вперше такий механізм з’явився на автомобілі Infiniti Q50. По-друге, у якості «автомату» використано CVT-варіатор; хоча за класом автомобіля та потужністю двигуна хотілось бачити гідромеханічну АКПП або роботизовано коробку з подвійним зчепленням. Проте все це саме «нюанси».

Тому, що найцікавіша деталь в конструкції автомобіля Infiniti QX55 (та спорідненого кросовера Infiniti QX50, який ми ще згадаємо) – це бензиновий 2-літровий турбодвигун зі зміною ступеня стиснення! Зустрічались схожі експериментальні напрацювання, де зміну ступеня стиснення досягали зміщенням ГБЦ, проте у випадку двигуна VC-Turbo зміна ступеня стиснення досягається механізмом-важелем, що змінює положення коромисла колінчастого валу, до якого вже приєднано шатун. Таким чином, може змінюватись ступінь стиснення (від 8:1 до 14:1) та робочий об’єм двигуна (1970-1997 куб. см).

Головна особливість Infiniti QX55 – це двигун VC-Turbo (скорочення Variable Combustion Turbo) з кодом KR20DDET: зміна ступеня стиснення, комбіноване впорскування пального DIG+MPI, турбіна. Показники непогані, хоча й не рекордні: заявлена потужність складає 249 к.с. (на 5 600 об/хв); крутний момент 380 Нм (4 400 об/хв); прискорення 0-100 км/год за 7,5 секунди; максимальна швидкість має сягати 220 км/год; споживання палива обіцяно на рівні 10,7 літра (по місту) та 7,6 літра (на трасі). За показниками роботи двигуна можна слідкувати на дисплеї панелі приладів.

За кермом: гарний комфорт, але де спорт?

Попри свій динамічно-спортивний дизайн, насправді автомобіль Infiniti QX55 виявляється доволі комфортним під час руху. Підвіска вміє гарно поглинати рівновеликі нерівності, мірно похитуючи кузов наче на хвилях. Кросовер не лякає серія ям, що проходяться без болючих ударів. Якби ще встановити менші диски та вищі шини – то взагалі б можна було позбавитись й тих дрібних зауважень, що інколи виникають при перетині поперечних виступів або глибоких ям з гострими краями. Плюс варто відзначити звуковий комфорт: тихо по аеродинаміці та роботі підвіски, тихий двигун під час їзди у звичайному щоденному темпі.

До речі, в таких випадках двигун «тихий» не лише за звуком, але й за характером. Насправді до 2,5-3 тисяч обертів складно повірити в його заявлену потужність та тягу, мотор намагається працювати в економічному спокійному режимі. Ще й CVT-варіатор постійно жонглює передавальними числами, змінюючи оберти та швидкість неначе розтягуючи гуму. В підсумку залишається лише помірний гул та плавна зміна швидкості.

Бажаєте більшого? Тоді активніше натискайте педаль акселератора! В таких випадках мотор набирає 2,5-3 тисячі обертів й вище – і виявляється, що у нього є непогана потужність. Турбодвигун приємно «оживає» на середніх обертах (3-4 тисячі) й надалі впевнено розкручується до 5-5,5 тисяч, нарешті надаючи автомобілю гарну динаміку. А ще варіатор навчений імітувати перемикання передач близько 5,5-6 тисяч, на обертах максимальної потужності, завдяки чому покращується відчуття прискорення.

Варто не забувати й про спортивний режим налаштувань. По-перше, в цьому режимі двигуна та варіатор налаштовані так, щоб частіше триматись біля активної зони – оберти близько 2,5-3 тисяч та вище. По-друге, стає кращою робота повного приводу: наче зникає пауза в підключенні задніх коліс та перерозподілі крутного моменту – й це добре відчувається на слизьких зимових дорогах: можна хоч якось спробувати керувати тягою та зносом в поворотах. До речі, попри всі перемикання режимів та можливості налаштування керма, в реальності керованість завжди залишається нейтральною: середня гострота керма, середнє фонове зусилля. Дякувати, хоч крени невеликі.

Насправді у звичайному або екорежимі задні колеса теж підключаються доволі швидко, пауза лише в долі секунди. Але ця пауза є – й вона додає схильності до типового передньо-приводного зносу на слизькому повороті: поки натиснеш газ, поки витримаєш паузу двигуна та варіатора, поки дочекаєшся підключення повного приводу… Все це час та розтягнутість реакцій. Особливо в екорежимі, який наче обрізає половину потужності двигуна. Як на мене – цей екорежим взагалі зайвий. Автомобіль Infiniti QX55 з його зовнішністю має завжди їздити в спорт-режимі: він не стільки «спорт», скільки просто хоча б відповідність заданому динамічному стилю та дизайну. А на «кожен день» та для економного руху вистачить й стандартного режиму. Ось і виходить, що з чотирьох наявних режимів реально будуть використовуватись лише два.

Непогана тяга двигуна на середніх обертах, гарний комфорт підвіски та звичайно-зрозуміла керованість. Плюс кілька режимів руху та навіть системи індивідуального налаштування керма. Але постійно муляє думка: чому по техніці зробили так багато – а на виході ми отримали так мало? Наприклад, прискорення 0-100 км/год займає близько 7,3 секунди: це непогано й навіть швидше обіцяного паспортом. Та й показники споживання палива не вражають: по місту стабільно близько 11 літрів, плюс/мінус літр в залежності від завантаження доріг та стилю керування; на трасі під час руху зі швидкістю 100 км/год – близько 7,5 літрів. Загалом цифри приблизно відповідають паспорту, або навіть дещо кращі. Але ж німецькі конкуренти зі схожими 250-сильними 2-літровими турбодвигунами виграють приблизно секунду в прискоренні до «сотні» та показують схожий рівень споживання пального – й все це без системи зміни ступеня стиснення, але з конструктивно іншими коробками передач.

Кілька власних думок. Дуже хочеться додати в гаму Infiniti QX55 варіант, схожий на Nissan X-Trail e-POWER: нехай буде менша потужність, але плавний гібрид буде краще відповідати комфортній підвісці та дозволить економити пальне – для цього можна навіть взяти версію з переднім приводом. Вийде чудовий варіант «на кожен день» без будь-яких натяків та очікувань стосовно динаміки або спортивного характеру. Водночас бензиновий 2-літровий двигун потрібно запропонувати у 272-версії (а такі його варіанти існують), бажано з іншою коробкою та більш жорсткою підвіскою. Отримаємо такий собі варіант з умовною назвою Infiniti QX55S. Але ж це лише мрії. Подивімось далі, які версії реально пропонуються – та за якої гроші.

Вартість: скільки коштує Infiniti QX55 та яка доплата відносно Infiniti QX50

Цінова історія починається з версії Infiniti QX55 Luxe, яка коштує 1,87-2,36 млн грн або $48-60 тис. в залежності від року випуску та наявності/відсутності акційних пропозицій. Комплектація одразу гарна: бензиновий 2-літровий турбомотор, повний привод та «автомат-варіатор», оздоблення салону екошкірою, роздільний 2-зонний «клімат», система безключового доступу та запуску двигуна, аудіо на шість динаміків, два дисплеї на центральній консолі (7- та 8-дюймів), система Infiniti InTouch, підтримка Android Auto та Apple CarPlay, камера заднього огляду, круїз-контроль, вісім подушок безпеки, легкосплавні 20-дюймові колісні диски тощо.

Наступним кроком виступає автомобіль Infiniti QX55 Essential, що пропонується за ціною 2,06-2,47 млн грн або $5363 тис. в залежності від року випуску та наявності/відсутності акційних пропозицій. Техніка незмінна, а ось комплектація додатково розширена: оздоблення сидінь шкірою, система кругового огляду, підігрів керма, аудіо BOSE на 16 динаміків, роздільний 3-зонний «клімат» (окремо для задньої частини салону), пам’ять налаштувань положення сидінь/керма/дзеркал.

Нарешті, для автомобіля Infiniti QX55 Essential також доступно два пакети опцій – ProAssist та ProActive. Відповідно, ціна автомобілів Infiniti QX55 Essential ProAssist або Infiniti QX55 Essential ProActive складає 2,15-2,57 млн грн або $55-66 тис. в залежності від року випуску та наявності/відсутності акційних пропозицій. У випадку пакета ProAssist йдеться про: систему проєкції інформації на лобове скло, попередження про об’єктив в «сліпих зонах» дзеркал, інтелектуальний (адаптивний) «круїз», систему попередження про виїзд зі смуги руху, системи попередження про можливе зіткнення попереду та під час руху заднім ходом, інтелектуальне перемикання дальнього світла тощо. У випадку пакета ProActive додається наступне: система запобігання виїзду зі смуги руху, система запобігання зіткненню з об’єктами в «сліпій зоні» дзеркал, система адаптивного електронного керма.

В розповіді про Infiniti QX55 неможливо оминути увагою автомобіль Infiniti QX50 – класичний кросовер, що виступав основою для нашого героя цього огляду: спільна платформа, аналогічний бензиновий двигун, варіатор та повний привод, майже ідентичний салон. Зрозуміло, що автомобіль Infiniti QX50 відрізняється більш традиційним дизайном кузова в задній частині. Крім того, є відмінності у формі переднього бампера, використані інші колісні диски, а звичний видовжений дах дозволив встановити люк-панораму. Також для Infiniti QX50 доступні передні сидіння з вентиляцією, шторки на задні вікна, оздоблення салону замшею тощо. Та й загалом – перелік доступних комплектацій ширше. Різниця між двома автомобілями в приблизно однакових комплектаціях складає 270-290 тис. грн: кросовер Infiniti QX50 дешевше.

Підсумки тест-драйву Infiniti QX55

В автомобілі Infiniti QX55 багато оригінальних деталей та сильних контрастів. Це робить його цікавим, хоча й не робить цілісним. Для такої динамічної зовнішності – не вистачає більшої потужності, щоб створити справжнє «крос-купе зі спортивним характером». Для непоганого комфорту підвіски – не вистачає більш економічної версії, щоб створити «автомобіль на кожен день». Для якісного та просторого салону – не вистачає більш зручного керування додатковими функціями та просто відчуття сучасності.

Водночас в автомобіля Infiniti QX55 все одно є чимало плюсів: гарні комплектації та обов’язковий повний привод, вищезгаданий комфорт підвіски та доволі просторий салон. Але найбільш важливою перевагою кросовера Infiniti QX55, як на мене, виступає його гарна зовнішність та «дизайн поза часом». Той випадок, коли «спершу обираємо очима».

Тест-драйв Infiniti QX55: коли головне – це стиль

Тест-драйв Infiniti QX55: коли головне – це стиль

hotline.finance – популярний сервіс онлайн-страхування, де можна швидко вибрати та оформити поліс від будь-якої страхової компанії України.

Автомобіль надано – INFINITI Україна