19 червня 2023 р. розпочався черговий Фестиваль новинок Steam / Steam Next Fest. Подія, у якій беруть участь 1 292 гри (61 гра, тобто десь 5%, має українську мову), триватиме до 26 червня 2023 р. Але у такій кількості демо легко розгубитися, тому ми відібрали для вас найцікавіші, на нашу думку, ігри фестивалю. Ігри у переліку відсортовані за алфавітом. Додавайте власні варіанти у коментарях.


Bulwark: Falconeer Chronicles

Цікава містобудівна стратегія від автора гри The Falconeer (BAFTA Game Award 2021 за кращу дебютну гру), події якої відбуваються у тому самому всесвіті. Вам треба будувати дивовижні фортеці на скелястих островах в океані, керуючи невеличким дирижаблем. Дати релізу у гри поки що нема.


Hoglands

Український 2D Tower Defense з елементами RPG, натхненний середньовіччям та популярною серією ігор Kingdoms. Головний герой гри – вельможний кнур, який намагається захистити своє королівство від орд свино-мерців, яких веде сам граф Хрякула, та знайти причину чуми, що розповзається світом. Гравцю доведеться будувати оборону для відбиття нічних атак зомбі, а також збирати ресурси та відбудовувати поселення вдень.


House Flipper 2

Сиквел неймовірно популярного симулятора оновлення та продажу будинків House Flipper (лише на Steam продано від 2 до 4,5 млн копій, крім того, гра вийшла в PC Game Pass). У новій грі буде більше можливостей по реновації та ремонту, нові інструменти, елементи розумного будинку тощо. У демо вам пропонується відремонтувати будинок на маленькому тропічному острові. Повна версія House Flipper 2 має вийти до кінця 2023 р.


Jusant

Демо альпіністського action/adventure Jusant з’явилося трохи раніше за початок літнього Steam Next Fest 2023, але лише на декілька днів, тож ми додамо цю гру від французької Don’t Nod в наш перелік. Вертикальний геймплей і загадкові руїни, які підкорює героїня (чи то герой?!) гри дійсно вражають.


Laysara: Summit Kingdom

Містобудівна стратегія з дуже цікавим твістом. Ви будуєте місто десь високо у горах на Тибеті. Хатинки ліпляться до схилів, містки через провалля, буддистські мандали та які як рушійна сила економіки. Такий собі «Острів», але тибетський. Виглядає Laysara: Summit Kingdom дуже мило і має вийти до кінця 2023 року.


Little Kitty, Big City

Гра про котика, що вивалився з вікна квартири та блукає вулицями маленького японського містечка. Можна скидати предмети на підлогу, можна ховатися у коробку та нявкати – ідеальна гра. Little Kitty, Big City не така велика і яскрава, як Stray, але теж дуже мила. Котик має повернутися додому, спілкується з іншими тваринами міста і часом потрапляє у халепи. Виходить Little Kitty, Big City десь у 2024 р.


Lies of P

Інтерпретація історії Піноккіо від корейської Round 8 Studio. Lies of P – це soulslike у сетингу стімпанку з гаджетами та купою незвичайної зброї. Цікава фішка гри – система брехні, вплив вчинків гравця на світ, який може привести вас до трьох різних кінцівок. Звісно ж, в демо є лише перші рівні гри. Lies of P виходить вже 19 вересня 2023 р.


Shadow Gambit: The Cursed Crew

Стратегія з елементами stealth від німецької Mimimi Games, авторів Shadow Tactics: Blades of the Shogun та Desperados III. Геймплейно це ті самі Desperados, але у сетингу Піратів Карибського моря (ні, без ліцензії фільму), з новими героями, вміннями та магією. До релізу гри 17 серпня 2023 р. залишилось трохи більше двох місяців.


Station to Station

Дуже затишна та медитативна мінімалістична залізнична головоломка у воксельному світі. Очей не відірвати. Будуємо залізничну мережу, вдовольняючи запити населення і насолоджуємося пейзажами. Station to Station має вийти до кінця 2023 р.


The Invincible

До нового Steam Next Fest студія Starward Industries підготувала повністю нову демоверсію, яка містить зовсім інший фрагмент гри, ніж те демо, що вийшло півтора місяця тому. І після його проходження ми ставимо The Invincible у Топ-3 найочікуваніших ігор 2023 р. Тут є дух оригінального роману Станіслава Лема, цікава історія та стиль. Обов’язково спробуйте.


Viewfinder

Дивовижна сюрреалістична головоломка, у якій ви можете замінювати реальність, використовуючи фотографії та малюнки у будь-яких стилях. Все залежить лише від вашої уяви. В демо представлені початок гри й фрагмент з середини. Viewfinder виходить вже через місяць, 18 липня 2023 р.


Wizard with a Gun

Top-down шутер з елементами виживання. Візуально і за деякими елементами геймплею Wizard with a Gun нагадує Don’t Starve. Але тут є магічні пістолі та цікава історія про кінець світу та магів-ковбоїв, які намагаються повернути час назад. Wizard with a Gun має вийти до кінця 2023 р.


Насправді це лише мізерна частка цікавих демо, які можна знайти на Steam Next Fest. Дуже класно, що мода на демоверсії повернулася, бо, як то кажуть, краще один раз спробувати самому, ніж 10 разів подивитися, або 100 разів почути. Нагадаємо, у Steam Next Fest беруть участь 1 292 гри, тож ми 100% щось пропустили. Додавайте свої знахідки у коментарях, а ми потім додамо їх окремим переліком до цієї статті.