До публічного релізу портативної консолі Steam Deck залишилися лічені тижні, й розробники ігор вже отримують перші екземпляри на тестування. Ми плануємо зробити повноцінний огляд цього дуже цікавого пристрою, як тільки він потрапить до нашої редакції, а зараз пропонуємо вашій увазі головні враження техноблогерів, яким Valve надала консоль для ознайомлення.

Днями відразу три YouTube-канали технічної тематики оприлюднили свої “перші погляди”: Linus Tech Tips, GamersNexus та The Phawx. Це не повноцінні огляди, які на нас чекають пізніше — зараз Valve надала можливість перевірити роботу Steam Deck лише у декількох іграх і не дозволила “чіпати” операційну систему. Проте це перші реальні враження від “живої” консолі, її ергономічності та нюансів роботи.

 

Технічні характеристики

Спочатку — трохи “сухих” цифр. Valve планує три конфігурації Steam Deck, що відрізнятимуться місткістю внутрішнього сховища: найдешевша модель отримає всього 64 ГБ пам’яті eMMC ($399), середня — 256 ГБ NVMe SSD ($529), старша — 512 ГБ NVMe SSD ($649), усі — без можливості апгрейда користувачем. Відверто кажучи, небагато.

Решта характеристик у них ідентичні: AMD APU з архітектурою Zen 2, до складу якого входить 4-ядерний CPU, що працює на частотах 2,4–3,5 ГГц, і GPU з вісьмома обчислювальними модулями з архітектурою RDNA2 (1,0–1,6 ГГц), тепловий пакет APU — 4-15 Вт. Вбудована пам’ять – 16 ГБ LPDDR5. Steam Deck оснащений сенсорним 7-дюймовим IPS-дисплеєм з роздільною здатністю 1280×800 пікселів та співвідношенням сторін 16:10, максимальною яскравістю 400 ніт та частотою оновлення 60 Гц. Місткість акумулятора становить 40 Вт⋅год, за словами Valve, його має вистачати на 2-8 годин гри.

Працює Steam Deck під керуванням власної операційної системи – SteamOS 3.0 (розроблена на основі Arch Linux, робочий стіл – KDE Plasma). Стосовно фізичних розмірів — як ми вже знаємо, Steam Deck, м’яко кажучи, немаленька консоль: розміри корпусу становлять 298x117x49 мм, вага — цілих 669 г.

Steam Deck: що відомо про портативну консоль Valve напередодні релізу

 

Ергономічність

Попри розміри та вагу, усі блогери зазначають загалом добру ергономічність Steam Deck. Більшість органів керування розташовані зручно й у межах досягання без необхідності перехоплювати консоль або напружувати долоні — за винятком хіба що тригерів на верхніх кутах корпусу (поширена проблема у багатьох портативних консолей). Аналогове керування у грі можливе як за допомогою стіків обабіч екрану, так і двох сенсорних панелей з Haptic Feedback під ними. Крім того, в Steam Deck вбудовані гіроскопи, тож керувати можна й простими нахилами консолі у різні боки. Враховуючи сенсорний екран, за словами блогерів, це надає можливість комфортно грати в ігри з різним стилем керування — як “геймпадним”, так і орієнтованим на використання миші на кшталт стратегій.

Ведучий Linus Tech Tips особливо зазначив, наскільки він був вражений якістю виконання усіх органів керування, особливо аналогових стіків, які, за його словами, на голову випереджають усі інші рішення у портативних консолях, з якими йому доводилося стикатись раніше.

Steam Deck: що відомо про портативну консоль Valve напередодні релізу

Проте заразом він поскаржився на якість зворотного зв’язку – Haptic Feedback у Steam Deck його розчарував. Сама Valve зізналася, що під час розробки консолі “моторчики” свідомо не стали робити потужними — це б додало вагу пристрою, зменшило його автономність та збільшило вартість. І на думку Valve, “воно того не варте”. Проте, здається, Valve все ж таки помилилася — зворотний зв’язок у Steam Deck, відповідно до ведучого Linus Tech Tips, виявився відверто поганим, принаймні поки що (Valve обіцяє дещо покращити ситуацію за допомогою оновлень програмного забезпечення у майбутньому).

 

Продуктивність

Для ознайомлення зі Steam Deck Valve надавала пристрої з пресакаунтами, на яких було встановлено менше десятка ігор (Control, Devil May Cry 5, Forza Horizon 5, Ghost Runner, Street Fighter V: CE, Portal 2 та Dead Cells). Більшість ігор працювали бездоганно (на низьких або середніх налаштуваннях графіки), демонструючи 60+ fps у середньому — причому блогери зазначають, що на маленькому екрані погіршення якості графіки за таких налаштувань майже непомітно (цей ефект ми також помітили під час тестування консолі GPD WIN 3).

Загалом, у тестах продуктивності Steam Deck помітно випереджає усі подібні портативні консолі на ОС Windows, що зараз доступні на ринку. Єдина претензія в оглядачів виникла до Forza Horizon 5 — хоча у бенчмарку вона й показувала середній фреймрейт на рівні 60 fps, відчуття від гри були далекі від ідеальних — зображення на екрані час від часу починало рухатися з різною швидкістю, то пригальмовуючи, то навпаки, прискорюючись — начебто у спробі “наздогнати” втрачений час.

З технічних характеристик видно, що Valve не збирається “балувати” гравців місткими накопичувачами — навіть у топовій конфігурації встановлено лише 512 ГБ SSD, що казати про молодшу модель з її 64 ГБ (а дехто ще скаржився на маленький SSD у PS5). Проте є й добра новина: усі моделі Steam Deck мають картридер microSD, тож ігри можна буде встановлювати на карту пам’яті. І принаймні зараз, що стосується запропонованих Valve ігор, різниця між запуском ігор з вбудованого SSD та карти пам’яті або відсутня, або не дуже суттєва.

Стосовно нагрівання Steam Deck під час роботи — у всіх блогерів середня температура AMD APU не перевищувала 82 градусів під час тривалих ігрових сесій, а температура корпусу у тих місцях, до яких торкається гравець, лишалась на рівні 27 градусів — цілком прийнятні показники. Рівень шуму у грі Control на низьких налаштуваннях графіки становив приблизно 38,5 дБ — знов-таки, дуже добрий результат (для порівняння — консоль GPD WIN 3 у нашому огляді демонструвала рівень шуму, що значно перевищував 40 дБ у всіх режимах, окрім безшумного).

 

Автономність Steam Deck

А ось що стосується автономності, усі блогери залишилися дещо розчарованими: на противагу офіційним обіцянкам (“до 8 годин”), реальний досвід використання свідчить про значно менші показники.

Так, GamersNexus та The Phawx отримали лише по півтори-дві години у Devil May Cry 5 та Control на високих налаштуваннях, а спроби “вичавити” зі Steam Deck максимальну автономність (використання VSync, зменшення яскравості до 50%, обмеження фреймрейту до 30 fps) дозволили отримати від 3,5 до 6 годин.

У підсумку: за думкою блогерів, Steam Deck вийшов дуже цікавим пристроєм, з високою швидкодією, вдалою ергономічністю та непоганим екраном — причому його вартість значно нижча від конкурентів (ціни на які зазвичай суттєво перевищують $1000). Єдиний помітний недолік консолі — низька автономність, проте це звичайне явище для портативних систем з такою апаратною платформою. Ну а редакція “Межі” сподівається якнайшвидше отримати Steam Deck у свої руки й запропонувати вам наш повноцінний огляд.

 

Відео