Пропонуємо вашій увазі переклад статті WIRED про те, що аналітики даних, кодери та інші технарі можуть бути вирішальною перевагою у майбутніх війнах.

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, Міністерство оборони США звернулося до команди експертів з машинного навчання та штучного інтелекту, щоб розібратися в лавині інформації про конфлікт.

«Ми посилили науковців, які займаються даними, — сказала заступник міністра оборони Кетлін Хікс у недавньому інтерв’ю WIRED. Ці технічні експерти розробили код і алгоритми машинного навчання, створюючи системи, які «особливо цінні для синтезу складної логістичної картини», — сказала вона.

Через чутливий характер операцій в Україні Хікс каже, що не може надати деталі того, що зробила команда за аналізу даних. Але вона запевняє, що це допомагає довести, що вона та інші висловлювали в Пентагоні протягом певного часу — технології фундаментально змінюють природу війни, і США повинні адаптуватися, щоб зберегти свою перевагу.

«Мені подобається говорити, що біти можуть бути такими ж важливими, як і кулі», — каже Хікс, посилаючись на важливість програмного забезпечення, даних і машинного навчання. Справа не тільки в тому, що технології розвиваються все швидше і різними шляхами; США також стикаються з новою міжнародною конкуренцією у сферах, що розвиваються, як-от штучний інтелект (ШІ). Росія може бути меншою технологічною загрозою, але Китай виявився новим грізним конкурентом. «Ми знаємо з офіційних заяв китайського уряду, що вони дуже хочуть просунутися на фронті ШІ», — каже Хікс.

Під час конфлікту, що триває в Україні, алгоритми штучного інтелекту використовувалися для транскрибування та інтерпретації розмов російського радіо, а також для ідентифікації росіян у відео, опублікованих у соціальних мережах, за допомогою технології розпізнавання облич. Недорогі дрони, які використовують готові алгоритми для виявлення та навігації, також є новою потужною зброєю проти більш звичайних систем і стратегій.

Безпрецедентна хакерська кампанія проти Росії показує, як навички кібербезпеки стали потужною зброєю проти супротивника — держави. Нову зброю тепер також можна розробляти з шаленою швидкістю, як було показано раніше цього місяця, коли США розказали, що розробили новий безпілотник спеціально для використання українськими силами. На відміну від цього, останній винищувач ВПС США, F-35, розроблявся понад 20 років, його вартість за весь час служби оцінюється в $1,6 трильйона.

Хоча Сполучені Штати допомагають Україні перевищувати свої спроможності, надаючи фінансову допомогу, звичайну зброю та нові технології, є ті — всередині та за межами Пентагону — хто переживає, що США погано підготовлені для адаптації до викликів, які несе війна в майбутньому.

«Кожна велика компанія має ту саму проблему», — каже Престон Данлеп, який минулого тижня пішов у відставку з посади головного архітектора Департаменту ВПС, роль, яка передбачала модернізацію розробки та придбання технологій. Данлеп порівнює ситуацію з тим, як великі успішні підприємства можуть бути зруйновані технологічними змінами та більш спритними конкурентами, феномен, який професор бізнес-школи Клейтон Крістенсен назвав «дилемою інноватора».

Данлеп написав відкритий лист про відставку, в якому рекомендував кроки, які міністерство оборони має вжити, щоб прийняти швидшу, експериментальну та орієнтовану на технології культуру. Він каже, що так само як бізнесу, який стикається з технологічним зсувом і більш спритними конкурентами, американським військовим складно змінити напрямок діяльності, оскільки вони охоплюють занадто велику кількість людей, систем і вкорінених способів діяльності. Він припускає, що прихильники змін, такі як Хікс, можуть зробити не дуже багато. «Я стурбований тим, що виконавці змушені йти у якийсь непередбачений [конфлікт] без доступної технології», — каже він. «Це просто не те місце, де я хочу, щоб ми були».

У звіті за 2019 рік, створеному на замовлення Ради з оборонних інновацій, який надає міністру оборони та його заступнику рекомендації щодо впровадження технологій, попереджає, що програмне забезпечення та його розробка стали вирішальним стратегічним питанням для американських військових. Правління також зазначає, що Міністерство оборони США зазвичай не може конкурувати з зарплатою, яку технологічні компанії пропонують розробникам програмного забезпечення.

Міністерство оборони зробило численні кроки для покращення своїх технологічних можливостей, приділяючи особливу увагу ШІ. У серпні 2015 року департамент створив підрозділ оборонних інновацій, якому покладено завдання координувати штучний інтелект у різних галузях армії. Останнім кроком, 25 квітня, Пентагон оголосив про свого першого офіцера з цифрового та штучного інтелекту Крейга Мартелла, який раніше був керівником машинного навчання в Lyft. Мартелл був призначений Хікс, щоб допомогти просунути та використати технологію.

Існують певні дебати щодо того, скільки інженерів-програмістів і науковців, які займаються обробкою даних, насправді потрібно найняти Міністерству оборони США, і яку частину роботи воно може передати на аутсорсинг. Оголошення про вакансії підкреслюють перехід оборонного світу до погляду, орієнтованого на програмне забезпечення. Emsi, компанія, яка відстежує вакансії, каже, що 33% з 370 000 проаналізованих нею оголошень про роботу в оборонній промисловості згадують розробку програмного забезпечення або навички роботи з даними, і ця цифра зросла на 91% з 2017 року.

Існує багато способів, яким ШІ та інші технології можуть принести користь американським військовим, окрім допомоги в зборі та аналізі розвідувальної інформації або вдосконалення зброї. Невеликі випробування показали, що ця технологія може допомогти керувати логістикою, передбачити, коли техніка вийде з ладу, і покращити догляд за ветеранами.

Але Комісія національної безпеки зі штучного інтелекту, ініціатива Пентагону для оцінки мінливого технологічного ландшафту, попередила, що США повинні більше інвестувати в нові технології та тісніше співпрацювати з приватним сектором, щоб уникнути неприємних сюрпризів від Китаю.

Враховуючи нестачу кадрів, Пентагон звернувся за допомогою до приватного сектора. Але спроби збільшити технологічні ресурси шляхом тісної співпраці з Кремнієвою долиною були марними. Project Maven, ініціатива ВПС щодо співпраці з технологічними компаніями, викликала суперечки у 2019 році, коли співробітники Google протестували проти рішення компанії розробити технологію для аналізу аерофотознімків. Того ж року працівники Microsoft влаштували протести проти військових контрактів цієї компанії. Пентагон продовжує співпрацювати з деякими фірмами Кремнієвої долини, але, ймовірно, він все ще побачить відштовхування деяких технічних працівників щодо гучних військових проєктів.

Уілл Ропер опікувався закупівлями для ВПС у період з 2018 по 2021 рік і очолював розробку новаторських експериментів, що передбачають швидке розгортання штучного інтелекту у військових літаках з використанням гнучких програмних методів, запозичених у світі технологій. Він каже, що поки Міністерство оборони не зможе залучити більше технічного досвіду, можливо, залучивши технічних експертів, щоб вони виділили свій час, «ми, ймовірно, не побачимо, як технологія в армії зрівняється з тим, якою вона є в приватному секторі».

Деякі експерти кажуть, що Міністерство оборони США має заново винайти робочі відносини з приватним сектором. Вони стверджують, що укладення багатомільярдних контрактів з такими компаніями, як Lockheed Martin, Raytheon Technologies або Northrop Grumman, на розробку технологій протягом багатьох років навряд чи сприяє швидкому розвитку інновацій.

Кріс Броуз є стратегічним директором Anduril, компанії, яка працює над рядом оборонних систем, що включають технології, які з’явилися в Кремнієвій долині, такі як віртуальна реальність і ШІ. Броуз каже, що нові технології потрібно розвивати та впроваджувати швидше. Anduril, співзасновником якої був піонер віртуальної реальності Палмер Лакі, є однією з кількох нових оборонних компаній, які сподіваються порушити наявний порядок, роблячи речі по-іншому. «Коли ви приберете всю непрозорість, складність і жаргон, це дуже проста історія позитивного зсуву», — каже Броуз.