Цього року є відчуття, що Apple вирішили пройтися по списку “забаганок” користувачів і нарешті імплементувати багато з них в iOS 16. Одразу, як стали доступні сертифікати для розробників, встановив собі першу бета-версію на iPhone. На диво, працює вона досить стабільно і за перші кілька діб користування якихось критичних багів я не помітив. (Але все ж рекомендую дочекатись хоча б публічної бети)

Проте поговоримо про декілька найцікавіших нововведень в iOS 16:

Новий екран блокування. Тепер на нього можна додавати віджети та налаштовувати стиль під себе, а також створити декілька різних екранів блокування і перемикатись між ними. А ще годинник може “ховатися” за людиною, якщо поставити фотографію, як шпалери. Думаю, всі це вже бачили у презентації. А ось те, з чого можна вибирати віджети, хочу показати детально. Дехто каже, що тепер все виглядає надто завантажено і “як в андроїді”. Трохи так і є, але побачимо як воно буде далі, коли туди ще будуть додаватися сторонні застосунки.

Вкотре перероблена взаємодія зі сповіщеннями. Тепер їх можна змахнути в акуратну стопку знизу або зовсім сховати з екрана. Керувати плеєром стало значно зручніше, бо не треба тягнутися аж до середини екрана.

Ще можливостей додали у режими “Зосередження”, в тому числі інтегрувавши туди вже згадані екрани блокування. Їх можна привʼязати до режимів “Зосередження”. Таким чином, обираючи інший екран блокування, можна автоматично увімкнути певний режим та навпаки.

Також в режими “Зосередження” додали фільтри, тобто можна залишати активними тільки певні календарі, записи електронної пошти чи групи вкладок у Safari (а також додали API для розробників, тому сторонні застосунки теж зможуть ховати певний контент у режимах “Зосередження”). Як на мене, це важливі допрацювання, які принесуть користь.

Але з тим досі чекаю, щоб система сама могла розпізнавати контакти зі списку “Дозволити сповіщення від”, бо зараз це автоматично працює (очевидно) зі стандартними “Повідомленнями” й тими застосунками, які можуть привʼязати контакт у себе до контакту у телефонній книзі. З моменту релізу цієї функції мені тільки Slack запропонував це зробити, всі інші якось особливо не поспішають. Ще тепер можна інвертувати цю функцію, тобто ховати сповіщення від певних людей (проте, вона працюватиме лише на пристроях з новою системою).

Фото. Окрім згаданих у презентації спільних альбомів (які я поки що не знайшов у системі), додали ще декілька цікавих функцій. Тепер папки “Приховані” та “Недавно видалені” можна захистити біометрією, а також є нова папка “Дублікати”, яка шукатиме однакові фотографії та пропонуватиме їх обʼєднати, залишаючи ту, що у кращій якості та збираючи метадані з усіх в одну.

Це дуже класна можливість, на яку я давно чекав (інколи доводиться перекидати між пристроями фото до того, як вони встигли синхронізуватись і в результаті створюються дублікати). Окрім того, застосунок тепер автоматично виділяє головний обʼєкт на фото і в один клік дозволяє поширити, скопіювати або просто перетягнути в інший застосунок. І робить це досить добре.

Оновили головну сторінку у застосунку розумного дому. Змінили загальний стиль, прибравши вкладку з окремими кімнатами та перемалювали іконки. Це трохи освіжило вигляд, але деякі рішення стали ще більш спірними. Як, наприклад, показання сенсорів, на які тепер виділяється невеличка смужка на цілому порожньому екрані (якщо нема інших кліматичних пристроїв типу термостатів). А ще хотілося б трохи більше нових іконок для освітлення. Сторонні застосунки пішли значно далі в цьому плані. Так, Apple намагається зробити цей додаток простим і зрозумілим для всіх, але іконок могли б все ж зробити більше.

Passkeys. Про саму ідею і технологію вже була стаття і її вже можна спробувати. Демо-сторінка від Hanko. До речі, функція в системі фактично доступна ще з минулої WWDC. Впровадити технологію планують наступного року, проте на GitHub вже можна додати Passkey як метод двофакторної аутентифікації замість фізичного ключа (синхронізується між айфоном і айпадом, все як обіцяли).

В застосунку пошти оновили пошук (з того, що я помітив — стали виділяти пошуковий запит у превʼю повідомлення), а також додали можливість нагадати про імейл пізніше, відкласти відправку або скасувати її протягом кількох секунд після відправлення.

В Safari теж додали нових функцій. На жаль, протестувати поширення груп вкладок не мав змоги, але деякі інші функції теж цікаві. Тепер можна закріпляти окремі вкладки всередині груп вкладок або додавати специфічні для цієї групи вкладок закладки (або “Улюблені”, як їх називає Apple). Також нарешті зʼявилась можливість редагувати паролі, які пропонує Safari. Іноді буває так, що сайт не приймає паролі, які містять дефіси. Тепер це не проблема.

Live Text тепер може знаходити та взаємодіяти з тестом на відео. Якщо воно знаходить якусь важливу інформацію, може запропонувати швидкі дії (перекласти, конвертувати валюту, створити подію календаря тощо). Якщо окремої кнопки немає, текст можна просто виділити й пропозиції дій над ним будуть у контекстному меню (не впевнений, чи це саме нова функція, але хотілося б, щоб це працювало у будь-якому місці системи, а не лише у цьому режимі). Додали нові мови для розпізнавання, серед них українська (на жаль, перекладати на українську поки не вміє).

Покращили функцію голосового набору тексту. Тепер можна набирати голосом і взаємодіяти з клавіатурою одночасно, але це поки що працює лише з англійською мовою.

В застосунку “Здоровʼя” додали можливість контролювати вживання медикаментів, з нагадуваннями та попередженнями про несумісність. Свого часу я так і не знайшов для цього зручний сторонній застосунок. Зате тут вони вже постарались, насправді. При створенні є можливість налаштувати іконку з багатим вибором як форм, так і кольорів. Можна експортувати список ліків у PDF-документ прямо із застосунку. До речі, помітив таку ж можливість і для медичних записів.

Застосунок для фітнесу (той, що раніше був тільки з годинником) тепер доступний для всіх, але в досить обмеженому вигляді. Є коло активності, є нагороди. Поки що не зміг додати когось для обміну активністю — ця функція в першій беті досить сира (або треба, щоб у людини теж  була iOS 16).

В розділі приватності додали декілька нових можливостей: повністю заборонити доступ до будь-яких ваших даних для сторонніх людей та програм; перевірити, хто з людей або програм має доступ до ваших даних і за необхідності забрати його.

Це були найголовніші та найцікавіші нововведення. Насправді багато чого ще додали/змінили в інших застосунках, як нові можливості в iMessage (вони нарешті додають те, до чого ми вже давно звикли у Telegram). На моє здивування, працює iOS 16 одразу непогано, прямо з першої бети для розробників. Хочеться вірити, що це оновлення буде тим самим, що виправить недоліки, накопичені за попередні роки.