Раз на пів року оновлюємо цей матеріал разом з одним з флагманських смартфонів від Apple чи Samsung. На цей раз маємо новинку від останнього — Samsung Galaxy S23 Ultra. Обидві компанії не робили «мажорних» змін у свої останніх смартфонах, але в кожного з них все одно залишаються як свої переваги, так й схожості, на чому ми й звернемо увагу в статті.

Чимало деталей в порівнянні цих ґаджетів залишилися незмінними з моменту виходу iPhone 14 Pro Max восени минулого року. Тому, щоб зайвий раз не повторюватися, ми залишимо посилання на попередню статтю.

Традиційно, почнемо з порівняльної таблички:

iPhone 14 Pro Max Samsung Galaxy S23 Ultra
Розміри та вага 160,7×77,6×7,85 мм, 240 грамів 163,4×78,1×8,9 мм, 234 грами
Оперативна пам’ять і сховище 6 ГБ + 128 ГБ-1 ТБ 8/256 ГБ, 12/256 ГБ-1 ТБ
Процесор Apple A16 Bionic Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2
Графічний процесор Apple GPU Adreno 740
Бездротові модулі Wi-Fi 6, Bluetooth 5.3, NFC, UWB, Emergency SOS Wi-Fi 6e, Bluetooth 5.3, NFC, UWB
Дисплеї 6,7-дюймовий Super Retina XDR OLED
Роздільна здатність: 2796×1290
Співвідношення сторін: 19.5:9
Частота оновлення: 1-120 Гц
6,8-дюймовий Dynamic AMOLED 2X
Роздільна здатність: 3088×1440
Співвідношення сторін: 19.3:9
Частота оновлення: 1-120 Гц
Задній модуль камер

Ширококутний сенсор: 48 МП, ƒ/1.78

Надширококутний: 12 МП, ƒ/2.2, 120°

Телефото: 12 МП, ƒ/2.8, 3×

 

Ширококутний сенсор: 200 МП, ƒ/1.7

Надширококутний: 12 МП, ƒ/2.2, 120°

Телефото: 10 МП, ƒ/2.4, 70 мм, 3×

Телефото: 10 МП, ƒ/4.9, 230 мм, 10×

Фронтальна камера 12 МП, ƒ/1.9 12 МП, ƒ/2.2
Акумулятор 4323 мА•год 5000 мА•год
Операційна система Apple iOS 16 Google Android 13 з OneUI 5
Рекомендована ціна Від 59 999 гривень Від 57 999 гривень

У порівнянні з торішнім Samsung Galaxy S22 Ultra, модель S23 Ultra трохи змінила форму, як і в iPhone 14 Pro Max в смартфона тепер пласкіші грані. Нова Ultra тепер має ширшу рамку за попередню, хоча сам корпус при цьому залишається більш «аеродинамічним» по боках, залишивши гостріші кути. Але зміну в формі S23 Ultra важко назвати принциповою. Наскільки смартфон став зручнішим, або навпаки, поки що судити важко. Цілком можливо, що користувач взагалі не відчує сильної зміни на «довгій дистанції» використання.

Розмір корпусу залишився трохи більшим у Samsung, хоча й дисплей більший на десяту дюйма за такий в iPhone. Але тут флагман Apple все ще пропонується й в меншій версії, що вже буде куди принциповішим моментом в зручності використання для тих покупців, яким потрібен компактніший ґаджет.

Samsung Galaxy S23 Ultra проти iPhone 14 Pro Max — порівняння найпопулярніших флагманів

Дуже прискіпливі користувачі також можуть відчути різницю в матеріалах корпусів, де Samsung все ще використовує алюмінієве шасі поряд зі скляними панелями (до речі, нового покоління Gorilla Glass Victus 2), а iPhone запропонує міцнішу сталь замість алюмінію. Щоправда, в тому числі й через це iPhone все ще залишається важчим, попри те, що S23 Ultra навіть набрав декілька грамів з минулого року.

Ще однією відмінністю, яка навряд є принциповою для більшості користувачів, залишається захист від води та пилу. В обох флагманів це IP68, але в специфікаціях S23 Ultra залишається умова занурення до глибини півтора метра, тоді як iPhone 14 Pro Max може пірнати на шість метрів (в обох випадках час такого занурення не має перевищувати 30 хвилин).

Samsung Galaxy S23 Ultra проти iPhone 14 Pro Max — порівняння найпопулярніших флагманів

Суб’єктивно, навіть попри легкі зміни в формі та фізично більший розмір (163,4×78,1×8,9 мм проти 160,7×77,6×7,85 мм), корпус S23 Ultra буде зручнішим за iPhone 14 Pro Max, адже все ще має округлі бокові частини, а не прямокутні. Інші аспекти дизайну ми краще залишимо на розсуд читача, адже тут кожен має власні стандарти та уявлення, що буде кращим.

Закриваючи тему дизайну, варто відзначити кольори. Основна «палітра» опцій в обох смартфонів схожа (за виключенням того, що iPhone в стандартних опціях має Silver, а S23 Ultra — Green), але на окремих ринках Samsung пропонує додаткові варіанти, які є ексклюзивами при онлайн-замовленні. Це ще чотири кольори — Lime, Sky Blue, Graphite та Red. 

Щодо відмінностей в дисплеях, змінилася лише одна деталь — S23 Ultra тепер має менший кут загину екрана по боках, що також збільшило співвідношення його площі до всієї фронтальної поверхні з 89,5% до 90,2%. (Для порівняння, в iPhone 14 Pro Max цей показник становить 88,3%.) Але через менший кут бокових загинів дисплей S23 Ultra став ближчим до iPhone 14 Pro Max. Якщо за рік корейський виробник вирішить такі загини взагалі прибрати, то в наступному порівнянні буде на один пункт відмінностей менше. А поки що, суб’єктивно, S23 Ultra в цьому плані залишається трохи приємнішим. Але й Apple має свою відповідь у вигляді вирізу Dynamic Island, внаслідок чого iPhone виглядає оригінальнішим, як мінімум на початку використання (виключно через програмне забезпечення, з яким цікаво таким чином взаємодіяти).

Samsung Galaxy S23 Ultra проти iPhone 14 Pro Max — порівняння найпопулярніших флагманів

Samsung, щоправда, також не прийшов непідготовленим, адже його екран підтримує роботу з пером S Pen, яке завжди «при собі». Він все ще залишає користувачу додаткову можливість зручніше робити записи від руки, замальовки, креслення, акценти на скриншотах тощо. Note S23 Ultra все ще залишається одним з небагатьох смартфонів, який має таку функціональність. Чутки про те, що iPhone також отримає подібне рішення ширяться інтернетом не перший рік, але поки що, на жаль, Apple на таку «інновацію» не зважується.

Ще одна така деталь, яку Apple перестала додавати до своїх смартфонів — сканер відбитків пальців. Samsung Galaxy S23 Ultra, як і попередники, має ультразвуковий дактилоскопічний датчик під дисплеєм. iPhone 14 Pro Max парує це датчиками Face ID, які значно краще працюють за фронтальну камеру, якою зазвичай сканують обличчя для аутентифікації власника Android-смартфони.

І коли ми вже згадали про фронтальну камеру, то варто відзначити, що iPhone 14 Pro Max та Samsung Galaxy S23 Ultra стали в цьому пункті ближчими один до одного. Річ у тім, що в S23 Ultra її роздільна здатність зменшилася з 40 до 12 МП, зрівнявшись з цим показником в iPhone. Тут Apple суто на папері перемагає, адже значення діафрагми у фронтальної камери iPhone становить ƒ/1,9 проти ƒ/2,2 в S23 Ultra. Але фактично обидві камери забезпечать користувача пристойними світлинами.

Samsung Galaxy S23 Ultra проти iPhone 14 Pro Max — порівняння найпопулярніших флагманів

Одним з найбільших пунктів для суперечок стане інша камера — основна ширококутна, яка цього разу у S23 Ultra збільшила роздільну здатність до 200 МП, що також дозволяє смартфону й знайти більше світла, й краще наводити різкість, й в цілому зібрати більше інформації для алгоритмів постобробки. iPhone також робить ці «трюки», але маючи менше мегапікселів (48), й деяких можливостей залишається менше. Буде цікаво подивитися на порівняння цих камер в руках професійних фотографів.

Інші камери S23 Ultra, здається, не отримали значних оновлень. Але їх все ще залишається більше, ніж в iPhone 14 Pro Max, який має лише одну камеру телефото, а не дві. Тим часом серед переваг можливостей iPhone є LiDAR, який окрім іншого допомагає з доповненою реальністю.

Важливою відмінністю також залишаються процесори та інші компоненти. Цього разу на противагу Apple A16 Bionic висунуто ексклюзивну для Samsung версію Qualcomm Snapdragon 8 Gen2, яка має трохи більшу за стандартну частоту. Тобто цього року Samsung відмовився від власних чипів Exynos, які мали свої проблеми. Серед комбінацій пам’яті S23 Ultra може запропонувати більше ОЗП (8-12 ГБ проти 6), але в накопичувачах є певні зміни. І тоді як S22 Ultra використовував постійну пам’ять формату UFS 3.1, нова модель отримала UFS 4.0. iPhone тут все ще пропонує NVMe.

Samsung Galaxy S23 Ultra проти iPhone 14 Pro Max — порівняння найпопулярніших флагманів

Комунікаційні можливості цих пристроїв відрізняються в секторах Wi-Fi, де Samsung може запропонувати підтримку тридіапазонного Wi-Fi 6e, а в iPhone лише Wi-Fi 6. Але у відповідь смартфон від Apple має супутниковий зв’язок для екстрених випадків виклику допомоги там, де немає стільникового покриття (список країн, де це працює все ще обмежений, але компанія працює над підтримкою). Така «фішка», за чутками, мала з’явитися й в Samsung, але, як бачимо, не цього року.

Samsung Galaxy S23 Ultra не змінив місткість батареї чи можливості швидкого заряджання. На папері Samsung випереджає Apple в усіх показниках, але тести автономності, на жаль, частіше виявляються на стороні iPhone. Буде цікаво дізнатися, як впорається нова модель Ultra. Але іншою перевагою Samsung тут є підтримка реверсивного заряджання, що відсутнє в арсеналі можливостей iPhone.

На останок — ціни. В США різниця базових моделей становить $100: вартість iPhone 14 Pro Max починається з $1099, а Samsung Galaxy S23 Ultra — $1199. Але офіційні ціни в Україні переважають в інший бік: Samsung Galaxy S23 Ultra стартує з 57 999 гривень, коли iPhone 14 Pro Max — з 59 999. Але й тут варто зважати, що в базовій моделі Samsung пропонується 256 ГБ в накопичувачі, тоді як в iPhone залишається вдвічі менше.

Samsung Galaxy S23 Ultra проти iPhone 14 Pro Max — порівняння найпопулярніших флагманів

Тож обидва флагмани все ще залишають чимале поле для суперечок, в яких на боці кожного з цих пристроїв є власні сильні й слабкі сторони. Кожен з них в чомусь має свою перевагу, що не зовсім допомагає покупцю, який обирає кращого серед кращих. Тому й нам було б цікаво дізнатися, що для наших читачів є ключовими перевагами одного смартфона над іншим. Запрошуємо вас в коментарі.