Одними з найкращих смартфонів наразі є пристрої від Apple та Samsung. Компанії доволі довго є лідерами в можливостях своїх флагманів та саме з ними в першу чергу порівнюють всі інші доступні варіанти. Покупці таких смартфонів хочуть отримати від нового ґаджета найпередовіші технології та можливості, які дозволять виконати будь-яку задачу швидко та комфортно. І на відміну від більшості інших смартфонів, помилки в якості найменших деталей тут будуть помічати та навряд пробачать. Тож розгляньмо, як ці пристрої мають конкурувати між собою до наступного флагмана від Samsung.

Почнемо з невеликої таблички з порівнянням базових характеристик:

iPhone 14 Pro Max Samsung Galaxy S22 Ultra
Розміри та вага 160,7×77,6×7,85 мм, 240 грамів 163,3×77,9×8,9 мм, 229 грамів
Оперативна пам’ять і сховище 6 ГБ + 128 ГБ-1 ТБ 8/128 ГБ, 12/256 ГБ-1 ТБ
Процесор Apple A16 Bionic Samsung Exynos 2200/Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1
Графічний процесор Apple GPU Xclipse 920/Adreno 730
Бездротові модулі Wi-Fi 6, Bluetooth 5.3, NFC, UWB, Emergency SOS Wi-Fi 6e, Bluetooth 5.2, NFC, UWB
Дисплеї 6,7-дюймовий Super Retina XDR OLED
Роздільна здатність: 2796×1290
Співвідношення сторін: 19.5:9
Частота оновлення: 1-120 Гц
6,8-дюймовий Dynamic AMOLED 2X
Роздільна здатність: 3088×1440
Співвідношення сторін: 19.3:9
Частота оновлення: 1-120 Гц
Задній модуль камер

Ширококутний сенсор: 48 МП, ƒ/1.78

Надширококутний: 12 МП, ƒ/2.2, 120°

Телефото: 12 МП, ƒ/2.8, 3×

 

Ширококутний сенсор: 108 МП, ƒ/1.8
Надширококутний: 12 МП, ƒ/2.2, 120°

Телефото: 10 МП, ƒ/2.4, 70 мм, 3×

Телефото: 10 МП, ƒ/4.9, 230 мм, 10×

Фронтальна камера 12 МП, ƒ/1.9 40 МП, ƒ/2.2
Акумулятор N/A 5000 мА•год
Операційна система Apple iOS 16 Google Android 13 з OneUI 5
Рекомендована ціна Від $1099 Від $1199

Так, в першу чергу варто зазначити, що iPhone 14 Pro Max також має меншу версію — iPhone 14 Pro. Окрім компактнішої форми останнього, у цих моделей є інші фізичні відмінності — розміри дисплеїв та акумуляторів. Порівнювати з Samsung Galaxy S22 Ultra має сенс саме більшу версію, адже у цих моделей більш-менш однакові розміри та є місце для більших акумуляторів.

А от корпуси обох флагманів конкурентів все ж помітно відрізняються. iPhone має скляні передню та задню частини, які огорнуті у сталеву рамку. «Спинки» обох пристроїв при цьому мають матову поверхню. У Samsung також використовується в основному скло, але рамка зроблена з алюмінію. В глобальному сенсі користувачі, які одразу купують для нових смартфонів захисні кейси, не побачать різниці. Інша справа — стальна рамка значно міцніша. Її, звісно, також можна пошкодити, але алюміній помітно м’якіший, тому однакові, наприклад, падіння, залишать різний ступінь пошкоджень на корпусі.

iPhone 14 Pro Max проти Samsung Galaxy S22 Ultra — як виглядають поряд найзапекліші конкуренти серед флагманських смартфонів

Дизайн цих корпусів, звісно, також відрізняється, при чому дуже помітно в повсякденному використанні. iPhone 14 Pro Max майже не змінив дизайн у порівнянні з минулою версією. Це означає, що пристрій лишився з плоскими боковими частинами. Тим часом у S22 Ultra вони мають охайне закруглення. Звісно, все дуже суб’єктивно, але мені, з моїми невеликими руками, помітно зручніше тримати, та й взагалі користуватися корпусом з формою S22 Ultra. Останній iPhone, який мав схожу форму, був iPhone 11 Pro Max.

Щодо розмірів, то вони доволі схожі в обох флагманів. Великий iPhone 14 Pro Max отримав габарити 160,7×77,6×7,85 мм, тоді як S22 Ultra — 163,3×77,9×8,9 мм. Різницю важко назвати принциповою, і «на папері» Ultra більша. Так. Але через зручнішу форму корпусу, S22 Ultra відчувається комфортнішим. Це в першу чергу помітно, коли ґаджетом потрібно користатися при лише одній вільній руці. Інша справа, що для обох смартфонів потрібні великі кишені (адже до чималого розміру корпусів обох флагманів треба додати ще й чохол) та ретельніше потрібно обирати автомобільні тримачі. До речі, iPhone трішечки переважить S22 Ultra — 240 проти 229 грамів.

iPhone 14 Pro Max проти Samsung Galaxy S22 Ultra — як виглядають поряд найзапекліші конкуренти серед флагманських смартфонів

Питання привабливості дизайну кожного з апаратів, певно, немає сенсу обговорювати. У кожної людини свої особисті вподобання, що також стосується і смартфонів. З одного боку, більшість з них дійсно однакові. З іншого — в Apple та Samsung величезна кількість дрібних відмінностей. Ця стаття залишить кожному читачу власну оцінку зовнішності обох смартфонів. Але варто відзначити, що дизайн S22 Ultra має два порівняно вдалих рішення. По-перше, матова поверхня рамки не залишає таких помітних відбитків пальців, які легко «збирає» на собі iPhone. По-друге, камери на S22 Ultra кожна самостійно підіймаються над корпусом, а не огорнуті додатковим скляним «постаментом». iPhone постійно наче магнітить дрібний пил на блок камер, і навряд нова модель якось вирішує цю особливість корпусу.

В характеристиках побудови цих моделей можна знайти ще одну відмінність. iPhone 14 Pro Max та S22 Ultra мають захист від води та пилу за стандартом IP68, але iPhone може занурюватися на глибину до 6 метрів, коли S22 Ultra — 1,5 метра. Щоправда, навряд це стане принциповим моментом для більшості користувачів. Також треба пам’ятати, що виробники скоріше за все відмовлять у гарантійному обслуговуванні у випадку потрапляння води всередину корпусу, тому зайвий раз випробовувати долю ми все ж не радимо.

Перейдемо до дисплеїв. iPhone 14 Pro Max оснащено 6,7-дюймовим Super Retina XDR OLED-екраном. Його роздільна здатність складає 2796×1290 пікселів, співвідношення сторін 19.5:9, частота оновлення зображення змінюється в залежності від потреби від 1 до 120 Гц, а пікова яскравість становить 2000 кд/м². S22 Ultra отримав трохи більший 6,8-дюймовий дисплей Dynamic AMOLED 2X. Він має 3088×1440 пікселів, 19.3:9, таку саму змінну частоту оновлення зображення та пікову яскравість у 1750 кд/м². І тепер обидва флагмани, а не тільки Samsung, мають функцію Always-On.

iPhone 14 Pro Max проти Samsung Galaxy S22 Ultra — як виглядають поряд найзапекліші конкуренти серед флагманських смартфонів

Виріз для фронтальної камери та датчиків у iPhone більший, але в системі його доволі цікаво обігрують. Тому наскільки сильним недоліком у користуванні це стане, порівняно з меншою «краплею» для камери у S22 Ultra, покаже лише власний досвід окремих користувачів.

Серед значущих відмінностей: дисплей S22 Ultra має невеликі загини по боках, тоді як в iPhone він повністю плоский; та екран S22 Ultra підтримує роботу зі стилусом. І ось остання функція є однією з найбільших переваг Samsung. Людям, які часто щось занотовують від руки, роблять примітки на зображеннях, малюють скетчі або схеми тощо, не зможуть робити це так само на iPhone. Так, функцій все ще залишається доволі нішевою, але в цих окремих випадках надає сильну перевагу корейському виробнику.

Щодо мультимедійних можливостей, то скоріше за все принципової різниці смартфони не мають. З Samsung буде можливість трішки налаштувати передачу кольорів, але кожен зі смартфонів однаково підтримує HDR10+ та має гарне калібрування одразу з виробництва. Динаміки обох моделей можуть створити непогане стерео та забезпечити найкращі варіанти відтворення звуку серед будь-яких смартфонів. Дротові навушники не під’єднати до жодного з них (без перехідників). Тому тут ґаджети мають відносний паритет.

iPhone 14 Pro Max проти Samsung Galaxy S22 Ultra — як виглядають поряд найзапекліші конкуренти серед флагманських смартфонів

Більша різниця є в методах розблокування. iPhone все ще пропонує лише сканування обличчя за допомогою Face ID. Така система вважається однією з найбезпечніших (хоча є випадки, коли у близьких родичів і необов’язково близнюків, смартфон міг сплутати власника). Samsung може впізнати свого власника лише за допомогою фронтальної камери без додаткових сенсорів, які має iPhone. Цей метод вважається не таким безпечним та має свої характерні недоліки, коли різні умови освітлення та окуляри на очах можуть впливати на роботу системи.

Але у Samsung є те, чого в iPhone все ще немає — дактилоскопічний датчик. У нього під дисплеєм прихований ультразвуковий сканер відбитків пальців. Він значно прудкіший та вправніший за оптичні, та працює майже так само добре, як ємнісні. Звісно, це не головний dealbreaker, але купуючи коштовний флагман, приємно мати такі дрібниці.

Далі смартфони вже отримали дійсно принципові відмінності. iPhone 14 Pro Max отримав чип власного виробництва компанії Apple — A16 Bionic. Нагадаємо, це 4-нанометровий процесор з двома високопотужними та чотирма енергоефективними ядрами, також з 5-ядерною графікою. Він додатково містить окремі копроцесори для обробки зображення, ISP для обробки фото та відео, та 16-ядерний Neural Engine для задач штучного інтелекту.

iPhone 14 Pro Max проти Samsung Galaxy S22 Ultra — як виглядають поряд найзапекліші конкуренти серед флагманських смартфонів

У флагмана Samsung є дві добре знайомі опції процесорів — власний Exynos 2200 та Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 для різних ринків. Кожен з них має свої особливості з теплообміном та енергоефективністю, але наразі порівняти їх з новим A16 від Apple важко, адже в продаж iPhone ще не потрапив, досвіду реального використання та тестів ще немає. Але частіше за все ці смартфони могли забезпечити відносно однаковий рівень швидкодії для більшості буденних завдань, які користувачі зазвичай виконують на цих ґаджетах.

Звісно, однією з найбільших відмінностей цих смартфонів є операційні системи. iPhone надійде у продаж з iOS 16, а S22 Ultra оновлюється до Android 13. До того ж Samsung має багато власних напрацювань з системою та додатковим «софтом», який має покращувати роботу користувачу. Але кожна з систем має свої унікальні можливості, інтеграцію в різні екосистеми та багато особливостей відносно одна одної. Тут користувачу також доведеться серйозніше обирати, які переваги та недоліки зіграють більшу роль при придбанні нового смартфона, і це тема для окремої дискусії. Але теоретично iPhone буде довше та швидше отримувати оновлення, що допоможе підтримувати пристрій в актуальнішому стані тим користувачам, які подовгу не змінюють ґаджети (як актор Кріс Еванс, наприклад).

Основні комунікаційні можливості у цих смартфонів мають незначні відмінності. Підтримка роботи в мережах 5G, власні стандарти Ultra Wideband, різні системи навігації та NFC є в обох. iPhone підтримує лише Wi-Fi 6 та має новіший Bluetooth 5.3, коли у S22 Ultra є Wi-Fi 6e та Bluetooth 5.2. А от помітнішою «фішкою» iPhone є екстрений супутниковий зв’язок для виклику допомоги там, де немає стільникового зв’язку, що є взагалі новинкою цього року для флагманських смартфонів. (Щоправда, зараз це актуально лише для користувачів в США та Канаді.)

iPhone 14 Pro Max проти Samsung Galaxy S22 Ultra — як виглядають поряд найзапекліші конкуренти серед флагманських смартфонів

Є припущення, що кількість оперативної пам’яті в iPhone 14 Pro Max поки що не змінив й залишив 6 ГБ. Так само і з накопичувачами — є опції від 128 ГБ до 1 ТБ. S22 Ultra має більше «оперативки» — 8-12 ГБ, та такі самі опції накопичувачів. Але iPhone використовує NVMe-сховище, тоді як у Samsung — UFS 3.1.

Щодо роботи батареї, то тут наразі теж замало інформації. Як змінився акумулятор в iPhone ще невідомо. Компанія не вказує місткість батарей своїх смартфонів, зазначаючи лише приблизний час роботи для відтворення відео та аудіо. iPhone 14 Pro Max тільки в одному з наведених пунктів має на годину перевершити минулу модель. З іншого боку S22 Ultra з місткістю акумулятора у 5000 мА•год у порівняльних тестах програвав торішньому iPhone 13 Pro Max (4352 мА•год), який у своєю чергою та зі своїми можливостями в принципі є одним з найвитриваліших смартфонів на сьогодні. Буде цікаво побачити, як вплине на це новий процесор та дисплей з Always-On.

iPhone 14 Pro Max підтримує 20-ватне швидке заряджання через Lightning, 15-ватне через MagSafe та 7,5 Вт Qi. S22 Ultra має підтримку потужнішого 45-ватного заряджання через USB-C, теж 15-ватну Qi/PMA-зарядку, а також має можливість реверсивного 4,5-ватного заряджання, що iPhone не може собі дозволити.

iPhone 14 Pro Max проти Samsung Galaxy S22 Ultra — як виглядають поряд найзапекліші конкуренти серед флагманських смартфонів

Також серед принципових відмінностей є камери. iPhone 14 Pro Max вперше за багато років збільшив роздільну здатність основної камери до 48 МП. Сенсор збільшився на 65%, має оптику з семи лінз, значення апертури у ƒ/1,78 та другу ревізію системи стабілізації sensor-shift. Також на «спинці» смартфона є дві 12-мегапіксельні камери: надширококутна з ƒ/2,2 та кутом захвату у 120°, та телефото з ƒ/2,8 та 3×-зумом. Додатково в смартфоні є LiDAR для визначення глибини.

У Samsung камер більше, і характеристики у них інші: основний сенсор має 108 МП, ƒ/1,8, лазерне фокусування та оптичну стабілізацію; надширококутний — ƒ/2,2, 120°; та два 10-мегапіксельних телефото з оптичною стабілізацією — ƒ/2,4, 70 мм та 3×-оптичне наближення, а також ƒ/4,9, 230 мм та 10×.

iPhone 14 Pro Max проти Samsung Galaxy S22 Ultra — як виглядають поряд найзапекліші конкуренти серед флагманських смартфонів

Фронтальні камери також мають відмінності: в iPhone це 12 МП з ƒ/1,9, а у S22 Ultra — 40 МП з ƒ/2,2.

Порівняння камер цих смартфонів завжди проводять «з мікроскопом». Хоча iPhone вже давно не має такої значної переваги в фото як раніше, у запису відео все одно залишається лідером. Важко сказати, наскільки вправнішими будуть нові сенсори від Apple, але, наприклад, оптичного наближення у 10× вони все одно не забезпечать. Про інші подробиці ми дізнаємося трішечки згодом після старту продажів iPhone.

iPhone 14 Pro Max проти Samsung Galaxy S22 Ultra — як виглядають поряд найзапекліші конкуренти серед флагманських смартфонів

А на завершення — ціни. Нові iPhone не змінили цінники, тому 14 Pro Max коштує від $1099 до $1599 (в США). S22 Ultra продається з лютого та його вже можна знайти з непоганою знижкою на різних ринках. Початкова ціна найдешевшої моделі все одно вища за iPhone та починається з $1199 з таким самим «кроком» у $100 за додаткову місткість накопичувача.

Покупцям таких смартфонів важко позаздрити, адже кожен із цих конкурентів здатен забезпечити свої унікальні особливості, як то операційні системи, супутниковий зв’язок або комплектний стилус. Відмінність у багатьох деталях дійсно помітно їх відрізняє, але як iPhone 14 Pro Max, так і Samsung Galaxy S22 Ultra здатні забезпечити користувачу найвищу якість на всіх рівнях користування пристроєм. І обрати найкращий тут буде важко.