В епоху цифрової дистрибуції ігор поняття “колекційного видання” почало розмиватися. Втім Blizzard вдалося здивувати ще більше: вони випустили Diablo IV Collector’s Box, який має всю типову фізичну складову колекційного видання, але сама гра до комплекту не входить! Спробуємо розібратися, що відбувається і чи треба таке геймерам? Для тих, хто якимось чином пропустив одну з найважливіших подій ігрового світу 2023 року — огляд власне Diablo IV вийшов на “Межі” раніше: Diablo IV – слався, Ліліт!

Філософія колекційних видань

Колекціонуванню комп’ютерних ігор стільки ж часу, скільки й самим іграм і існує воно з тих же самих базових причин, як і колекціонування чого завгодно іншого від марок до автомобілів… З одного боку, це форма пізнання світу, а з іншого — задоволення хобі-потреб. І цікавою особливістю є те, що сама комп’ютерна гра — первинно цифровий продукт, який теоретично може безкінечно та безплатно розмножуватися, часто взагалі без окремого фізичного носія (пірати аплодують, видавці — сумують). Останні роки, як вже згадано вище, модель цифрової дистрибуції для ПК взагалі перемогла, тож багато хто ставиться саме до списку своїх ігор в Steam, як до “колекції”. На консолях ситуація дещо інша, але й там йде рух до пристроїв без оптичного привода, що теж вб’є ринок фізичних копій.

Разом з тим, цікавість до колекційних видань ігор підігрівають з двох сторін. Для геймерів це можливість отримати більше занурення в улюблену гру, порадувати себе певним ексклюзивним статусом та, що важливо для деяких – “потримати в руках” маніфестацію цифрового продукту у реальному світі (так само як існування електронних книг не знищило бажання поставити на полку реальну книгу). Для розробників та видавців же попит на щось більше, ніж базова гра, це очевидна можливість отримати додатковий прибуток, тож попит народжує пропозицію того, що зазвичай називають Collector’s Edition. Відповідно до подвійної натури (гри, як комп’ютерної програми та її фізичного прояву) склад колекційних видань, зазвичай, розділяється на два напрямки: цифрові бонуси та “мерч”, тобто реальні предмети в коробці.

Огляд Diablo IV Limited Collector's Box - колекційне видання без гри

Серед цифрових бонусів Collector’s Edition найчастіше додають:

  • ексклюзивні косметичні покращення на кшталт скінів для зброї, 
  • якусь варіацію Season Pass з правом отримання майбутнього контенту та 
  • банальні стартові бонуси типу додаткових внутрішньоігрових ресурсів. 

До останнього, доречі, розробники ставляться обережно, щоб не отримати від оглядачів та гравців звинувачення в просуванні моделі pay-to-win. 

Втім, продати дорого виключно цифрові додаткові матеріали складно, та і є ж окремий колекційний шарм у великої коробки з грою. Тож зазвичай до Collector’s Edition, крім тієї самої великої коробки, входять: 

  • артефакти з періоду розробки гри, які легко перетворити на окрему продукцію: артбук, саундтрек на окремому носії, плакати чи літографії, карта ігрового світу
  • класичний “мерч”, тобто продукція, брендована символіка гри: кепки, футболки, значки, брелоки, наліпки, килимки для миші та т.п.
  • більш ексклюзивні речі, наприклад, колекційні фігурки персонажів, моделі транспортних засобів чи муляжі якихось предметів з гри (тут, мабуть, лідерство тримають шоломи в масштабі 1:1 – різноманітні версії Doom, Fallout, HALO, Mortal Kombat не дадуть збрехати…)

Від насиченості видання та від наявності в ньому чогось з останнього пункту залежить ціна Collector’s Edition, яка, зазвичай, складає від $50 до $200. 

Існує і вторинний ринок колекційних ігор на eBay та інших майданчиках – причому на деякі видання ціни вище, ніж вони були в роздріб. А часто буває, що коробки продаються дешевше, але вже без “цифрової” складової, адже перший власник гри вже зареєстрував коди для додаткового контенту.  І навпаки, з поширенням платформ типу Steam, з’явився феномен Digital Collector’s Edition – все ще цифрової копії гри, до якої додали всі можливі в електронному форматі компоненти колекційного видання: артбук в PDF, саундтрек в MP3, шпалери в JPEG замість роздрукованих літографій і тому подібне.

Огляд Diablo IV Limited Collector's Box - колекційне видання без гри

От і Blizzard, розробляючи схему дистрибуції Diablo IV на ПК, запропонували гравцям три видання в цифровому форматі: Standard, Digital Deluxe та Ultimate. З ціною $99,99 версії Ultimate вже сама по собі коштує більше, ніж багато колекційних видань з фізичним носієм, але все ще не дає нічого “поставити на полку”. І тут на допомогу колекціонерам приходить офіційний магазин Blizzard Gear, де продається офіційний мерч по Diablo, World of Warcraft та іншим іграм від Blizzard. Окрім різних інших товарів з символікою та на тему Diablo IV, за $96,66 там пропонують придбати набір, цікаво названий Diablo IV Limited Collector’s Box.

Огляд Diablo IV Limited Collector's Box - колекційне видання без гри

До нього входять типові фізичні складові якісного колекційного видання гри, але самої гри в комплекті немає ні в якому вигляді — а ні носія, а ні кода для завантаження. Втім, за наявності Digital Deluxe та Ultimate Edition через Battle.net це дає змогу бажаючим обирати свою філософію: чи достатньо для них повного контенту в електронному форматі, чи колекціонерська душа вимагає додаткових витрат. А наша справа — розібратися, чи відповідає зміст очікуванням?

Логістика

Пару слів хочеться сказати про процес покупки. Магазин Blizzard Gear не відвантажує замовлення в Україну, але навіть якщо це було можливо — набагато розумніше скористатися послугами форвардинг-компаній. Вони існують вже понад 10 років, втім в українців досі з’являються питання, як доставляти посилки з-за кордону. 

Огляд Diablo IV Limited Collector's Box - колекційне видання без гри

Це жодним чином не реклама і не огляд служб доставки, тож назви та сайти не згадуємо (це, мабуть, тема для окремого матеріалу). Але принцип роботи завжди однаковий:

  1. Зареєструватися на сайті відповідної служби, отримати персональну адресу доставки на склад в США чи країні Європи (в такому випадку, зручніше в США);
  2. Замовити товар в інтернет-магазині (в цьому випадку, американському Blizzard Gear), вказавши адресу з пункта 1;
  3. Отримати від магазина підтвердження замовлення з tracking number (“товарно-транспортна накладна” по-нашому);
  4. На сайті форвардера зареєструвати вже конкретну посилку, вказавши трекінг-номер, опис товару та його вартість;
  5. При отриманні товару на складі, його ідентифікують по трекінг-номеру, зважать та відправлять до України;
  6. Дочекатися приходу посилки в Україну, розплатитися за доставку та отримати її обраним способом (наприклад, у відділенні “Нової пошти”).

Весь процес від покупки на сайті до отримання в Україні для товарів з США з авіадоставкою, зазвичай, вкладається у 2 тижні, а точніше коливається десь в діапазоні від 10 до 20 днів. Саме тому немає сенсу переплачувати за швидшу доставку по США — все одно це не сильно прискорить загальний процес.

Кінцева ціна товару буде складатися з:

  • власне вартості на сайті;
  • доставки по США;
  • податку штату;
  • курсової різниці при оплаті гривневою карткою;
  • доставки в Україну;
  • розмитнення.

Це здається великим переліком, але насправді все піддається оптимізації. На сайтах бувають розпродажі та купони на знижку, доставка по США іноді входить в базову ціну, податок на продаж в деяких штатах нульовий, служби доставки іноді проводять акції зі знижками на пересилку, ну а розмитнення не потрібно для товарів дешевше 150 євро. Та й часто без жодних оптимізацій цінник вийде нижче, ніж за товар в наявності в Україні.

Огляд Diablo IV Limited Collector's Box - колекційне видання без гри

Наприклад, за відсутності прямих продажів з магазину Blizzard Gear, власне Diablo IV Limited Collector’s Box в Україні пропонується тільки під замовлення на prom.ua за безумні 14290 грн, тобто $380! А з США набір приїхав за 6096 грн, з яких 1876 грн коштувала доставка посилки вагою 9 кг, з урахуванням сезонної знижки 25% у форвардера.

Анбоксинг

Краще за все відчуття від отримання посилки передасть відео анбоксингу:

 

Огляд

Отже, на “Нову пошту” прийшла величезна коробка вагою 9 кг з написом “не відвантажувати раніше 1 червня 2023 року”. Доречі, в США з цього приводу були помилки й деякі гравці отримали свої Collector’s Box раніше. Переліт через океан пройшов не без пригод, про що свідчить пошкодження на одній з граней коробки. Добре, що Blizzard це передбачили — всередині знаходиться ще одна картонна коробка, що захищає запаковану в целофан… коробку з коробками!

Огляд Diablo IV Limited Collector's Box - колекційне видання без гри

Доречі, українська митниця також проявила цікавість до посилки — це нормально для коробок такого розміру та ціни, що була чесно заявлена. Втім, вони відкрили для огляду тільки зовнішній шар, що підтверджує офіційний скотч з написом “Customs Control”, побачили коробку в коробці та не лізли далі.

Нарешті, звільнивши від захисного картону та целофану, можна роздивитися “парадну” коробку, яка у колекційних виданнях грає більшу роль, ніж у звичайних. Вона зроблена з дуже якісного матеріалу (пуста важить 1,2 кг), має повноколірний друк з емблемами “IV” по боках, а відчиняється, як брама в Пекло з самої гри. На звороті ж наявний опис всього змісту Collector’s Box з крихітним попередженням “гра Diablo IV до набору не входить”.

Першими з коробки з’являються дві друковані на картоні картини (Matted Fine Art Prints за термінологією розробників): одна зображує армію демонів, а друга — ангела Інаріуса та демона Ліліт. Разом із картонними ж рамками з емблемами Diablo IV картини мають розміри 475х280 мм і для того, щоб повісити їх на стіну, будуть потребувати ще додаткові рамки. Бажано із захисним склом, щоб не збирався пил.

Наступний елемент набору — книга The Art of Diablo IV Collector’s Edition. По своїй суті це так звана “coffee table book”, тобто книга, яку не соромно покласти на видне місце, але яка призначена більше для того, щоб її листати, ніж читати. Двокілограмовий фоліант демонструє виняткову якість друку, кожну з 300 сторінок можна було б повісити на стіну в окремих рамках… А от тексту майже немає — на 14 глав його, мабуть, рази в три менше, ніж в цьому огляді. Книга поділена на глави по всіх 5 класах персонажів, 5 регіонах гри, а також про Ліліт, Інаріуса, хорадримів та монстрів. Порівняно із загальним окремим The Art of Diablo видання 2019 року, нова книга майже не несе інформаційної цінності через брак текстів, але є чудовим способом поринути у візуальний стиль гри, над яким Blizzard роками вели титанічну роботу задля повернення Diablo у похмуру середньовічну готику на новому естетичному рівні. Відомо, що художня команда Diablo IV спиралася на три стовпи. Перший – “Повернення в Темряву”, тобто створення темнішого в усіх сенсах стилю, ніж Diablo III. Другий – “Осягнення спадщини”, що пропагує повагу до власної роботи над попередніми частинами Diablo. І, найцікавіший нам третій – “Старі майстри” передбачає натхнення в роботах класичних європейських художників до ХІХ сторіччя, таких як Рембрандт, Караваджо, да Вінчі та інших. І ось це й забезпечує перегляданню The Art of Diablo IV ефект, схожий на ознайомлення з альбомами робіт власне художників, а не просто артбук від гри. Хоча, з залученням таких сучасних майстрів, як Brom, арткоманда Diablo IV і є художниками.

Глибше в коробці знаходиться, мабуть, найнеочікуваніший сюрприз — на наступній коробці лежить з десяток штучних пелюстків, дуже схожих на “кроваві пелюстки” (blood petals) з самої гри! Найприємніший момент анбоксингу, бо цього ніде не описано. А лежать вони на коробці, в якій знаходиться “Свічка Творіння” (Candle of Creation). Це червона пластикова свічка з підсвічником, загальним розміром приблизно з літрову пляшку. З вагою в 1 кг і дуже реалістичним виконанням вона виглядає справжньою, але, на щастя, живиться від 2 батарей АА. На щастя, бо було б прикро бачити такий артефакт одноразовим. Підсвічник (теж пластиковий, з імітацією бронзи) має дві сторони. На одній зображення демона Ліліт, на іншій — ангела Інаріуса. Кнопка вмикання замаскована під частину броні ангела. Від одного комплекту батарей свічка працює декілька тижнів, але не варто очікувати на те, що вона буде щось підсвічувати, бо вона “світиться”, а не “світить”. Цікаво, що в грі така свічка ніде напряму не фігурує і просто зроблена в стилі Diablo IV.

Далі в глибинах коробки знаходиться значок Хорадрима (Pin of the Horadrim). Це 5-сантиметрова брошка з жовтого металу у вигляді, звісно, емблеми товариства Хорадримів з гри. Мабуть, хтось з косплеєрів знайде йому пряме використання у складі костюма, але в більшості випадків знак буде мати кращий вигляд десь на стіні чи полиці на рідній картонній підкладці з золотистим тисненням навколо місця кріплення брошки.

Наступною йде карта світу Санктуарія розміром 400х600 мм, надрукована на тканині з ефектом штучного старіння. Практичної користі від неї небагато, адже власна карта в грі дуже деталізована та має сотні інтерактивних позначок. Крім того, якість друку могла б бути й кращою — деякі написи важко читаються. Зрозуміло, що це зроблено в цілях стилізації під старовину, але тут реалізм міг би й постраждати…

Огляд Diablo IV Limited Collector's Box - колекційне видання без гри

І, нарешті, на самому дні коробки знаходиться “окультний” килимок для миші (Occult Mouse Pad). Окультним його назвали за намальований пентаграмоподібний символ в стилі тих, що в грі використовувалися в ритуалах по сюжету кампанії. Нажаль, він практично сувенірного розміру 240х195 мм, що вже обмежує використання тільки любителями високої чутливості курсора миші. Сама тканина непогана, достатньо слизька, з типовою прогумованою підкладкою товщиною 3 мм. А от відсутність прошивки по контуру натякає, що в умовах максимального навантаження, якими є власне гра в Diablo IV, цей килимок довго не проживе… Тож кому цікавий колекційний аспект набору, наврядчи буде його використовувати по прямому призначенню. Можна, зато, поставити на нього Candle of Creation… До того ж у більшості покупців колекційного видання гри, скоріш за всього, вже є якісна ігрова периферія, включно з килимком. І, доречі, ще в травні 2023 року SteelSeries презентували свою лінійку з миші, навушників та килимка QcK Heavy XXL в стилі Diablo IV. Один килимок коштує $40, але буде виглядати набагато більш логічно на столі гравця в Diablo IV.

Жоден з елементів Diablo IV Limited Collector’s Box не продається окремо, що само по собі робить набір цікавим для колекціонерів, адже в магазині Blizzard Gear є ще додаткові товари по цій грі. І якщо орієнтуватися по середніх цінах на схожі товари в цьому магазини чи, наприклад, Bethesda Shop, то вийде “корзина” товарів приблизно на $150-180:

  • 2 друковані картини по $20;
  • книга за $30-40;
  • свічка за $30-50;
  • значок за $10;
  • карта за $20;
  • килимок за $20.

З цього боку, комплектація Limited Collector’s Box за $96,66 на сайті виглядає навіть економічно привабливо (а ще ж є красива коробка!). 

Вердикт

Звісно, це не сама гра, щоб ставити їй оцінки. Та й нічого раціонального в такій витраті немає, навіть порівняно з купівлею електронного колекційного видання, де за додаткові гроші гравець отримує додатковий контент в самій грі. Подібна покупка може бути пояснена суто емоційним бажанням мати фізичний зв’язок з грою. 

З комерційної точки зору підхід Blizzard до “колекційної коробки” майже унікальний. З аналогічних продуктів згадується, мабуть, лише Cyberpunk 2077 Collector’s Box трирічної давнини, але там при ціні $39 наповнення було набагато менш вражаюче (кепка, носки, брелок, наліпки та мініфігурки) і “бокс” не заміняв власне колекційне видання самої гри з ціною біля $150, а існував, як окремий товар. Та й загалом згадуючи істеричний старт продажів тієї гри — виглядав чимось на межі з шахрайством. Логіка Blizzard набагато зрозуміліша: дуже ефективно тримати на складі один тип Collector’s Box замість чотирьох окремих версій повноцінного Collector’s Edition для ПК, XBOX, PS4 та PS5, помножених на регіональні видання. Особливо в часи повальної цифрової дистрибуції, особливо для Blizzard з її власним сервісом Battle.net. Універсальність проявилася і в тому, що до складу набору не входить нічого, що було б обмежено корисним для певних гравців (скажімо, одяг може не підійти по розміру чи статі) і це теж мудро.

Якщо дивитися очима суворого критика, які точно з’являться в коментарях, то за 6100 гривень в Україні можна отримати:

  • 5 кг картону у вигляді трьох красивих та двох некрасивих коробок;
  • дві надруковані картинки, яким треба докупити рамки;
  • книгу майже без текстів;
  • відсутню в грі пластикову свічку, що майже не світить, але споживає батарейки;
  • значок, який нікуди почепити в реальному житті;
  • погано надруковану карту, яка не допомагає;
  • простенький килимок для миші.

З усім тим, розмова йде про гру, де в переводі внутрішньоігрової “платини” на українські гривні, типовий комплект косметичної броні коштує близько 800 грн. І він робить ще менше, ніж будь-що з описаного.

Огляд Diablo IV Limited Collector's Box - колекційне видання без гри

Як показала практика попередніх трьох Diablo, ця франшиза з нами вже 26 років і, оскільки Diablo IV за усіма ознаками стала найкращою грою в серії, вона буде актуальною ще з десятиріччя. В цьому сенсі для гравця, що бачить Diablo IV для себе довготривалою розвагою, придбати Limited Collector’s Box, що доступний саме на старті продаж гри — буде чудовою нагодою підтримки власного ентузіазму. Особливо, якщо з часом справдяться заяви Blizzard в описі продукту, що “наявна обмежена кількість товару” і він справді зникне з продажу, підкреслюючи тим самим слово Limited в назві.

Якщо ж оцінювати продукт з точки зору колекціонера колекційних видань, а не фаната саме Diablo, то воно десь “середньостатистичне”. З плюсів монументальної якості коробка (ще й не одна) і чудовий досвід при анбоксингу, присутнє адекватне вартості та універсальне наповнення набору, але все ж таки прикро, що відсутні хоч якісь маленькі внутрішньоігрові бонуси… Втім, це можна вирішити й з сукупною ціною в США $196,95 за електронне видання Diablo IV Ultimate Edition та фізичний Limited Collector’s Box такий набір має відповідати очікуванням аудиторії покупців подібних товарів. Доставка в Україну виходить дорогою через велику вагу коробки, але ринок колекційних видань в нас взагалі не дуже адекватний. Можна брати, якщо душа просить. І можна не брати, якщо не просить.