Час від часу ми передивляємося найдешевші тарифи українських операторів стільникового зв’язку. Востаннє такий матеріал виходив доволі давно — в кінці 2021 року. Звісно, загалом з того часу трапилося чимало змін, більшість з яких пов’язана із загарбницькою агресією рф. Ціни на різні послуги відповідно зросли. Й в цьому невеликому матеріалі ми поглянемо, що за останні два роки помінялося в найдешевших тарифах стільникового зв’язку від «великої трійки» українських операторів.

Найдешевші тарифи «Київстар»

Більшість тарифів оператора «Київстар» встигли змінити назву на LOVE UA. Вона з’явилася ще минулого року, й наразі практично всі пропозиції пакетів послуг так чи інакше містять слово «любов» у неймінгу. Й найдешевшим тарифом все ще залишається пропозиція для старших людей — «ЛЮБОВ до батьків». Він пропонується лише на умовах контракту (підключається виключно з паспортом), й наразі може запропонувати відчутно більше, ніж два роки тому. Вартує, звісно, також дорожче — від 125 грн/міс.

Найдешевші тарифи: як змінилися ціни послуг операторів стільникового зв’язку станом на листопад 2023 року

За цю вартість абонент отримає: безлімітні дзвінки у власній мережі оператора та 50 хвилин на дзвінки в інші мережі чи на міські номери по Україні; 50 SMS; 5 ГБ інтернет-трафіку. При користуванні мобільним інтернетом оператор не враховує відвідування соціальних мереж (навіть Instagram та TikTok), користування месенджерами, освітніми платформами та державними застосунками. Ба більше, оператор не відмовився від «Суперсили без доплат», де користувач зможе обрати додаткові 5 ГБ інтернету, 100 хвилин на дзвінки в інші мережі чи за кордон (обмежена кількість країн), або «Відео на ходу» — нетарифікований перегляд YouTube, Netflix, Megogo тощо.

Тож так, вартість послуг суттєво зросла. Проте раніше найпростіший тариф пропонував значно менший обсяг послуг. Нині він більше відповідає апгрейднутому варіанту старого тарифу («Інтернет для батьків»), хоча й дорожчий за нього. 

В інших тарифах також зросла вартість, але й непогано збільшився обсяг послуг. Відповідно, «початковим» тарифом нині є «LOVE UA Світло Контракт». Так, це саме контрактний пакет з вартістю 175 грн/міс. Він містить безліміт на дзвінки у мережі «Київстар» та 150 хвилин на інші номери, 15 ГБ трафіку в Україні та 5 ГБ у роумінгу 27 інших країн, також не тарифікує використання трафіку для переліку застосунків та надає 100 SMS. І тут теж є «Суперсили», перелік яких більший й абонент може обрати дві з них.

Найдешевші тарифи: як змінилися ціни послуг операторів стільникового зв’язку станом на листопад 2023 року

Подібний тариф на умовах передплати, а не контракту, вартуватиме 190 гривень на чотири тижні й пропонуватиме лише одну «Суперсилу». І загалом всі наступні контрактні тарифи дешевші за передплату й мають цікавіше наповнення, ще й тарифікуються щомісячно. При цьому найдорожчі пропозиції за контрактом не мають аналогів на умовах передплати.

Найдешевші тарифи: як змінилися ціни послуг операторів стільникового зв’язку станом на листопад 2023 року

Найдешевші тарифи Vodafone

Своєю чергою Vodafone також встиг освіжити деякі назви. Так, в передплаті можна знайти найдешевший пакет Turbo, який за 165 гривень на чотири тижні запропонує 20 ГБ інтернет-трафіку, 800 хвилин на дзвінки по Україні з подальшим безлімітом в середині мережі. Наразі пакет надається з акцією «TurboБезлім», яка за умови вчасної оплати подвоює час на дзвінки та надає умовно безлімітний доступ до інтернету (після використання 40 ГБ максимальну швидкість буде обмежено до 0,8 Мбіт/с).

Найдешевші тарифи: як змінилися ціни послуг операторів стільникового зв’язку станом на листопад 2023 року

Наступна цінова пропозиція — контрактний тариф Vodafone Red Start, який вартуватиме 175 грн/міс (150 для нових абонентів протягом перших трьох місяців використання). Тут користувач матиме безлімітні дзвінки в мережі та 200 хвилин по Україні, 200 SMS та 20 ГБ інтернет-трафіку. За додаткову плату у 30 грн/міс можна позбутися врахування трафіку на користування месенджерами, деякими освітніми платформами та сервісами відеозв’язку — послуга називається Online PASS. Вдвічі дорожчі послуги дозволять також не тарифікувати соціальні мережі або стримінгові застосунки.

Найдешевші тарифи: як змінилися ціни послуг операторів стільникового зв’язку станом на листопад 2023 року

Серед передплатних пропозицій також є опція Joice Start за 180 грн/4 тижні. Він цікавий тим, що в ньому на 38 застосунків діє умовно безлімітний (1,5 Мбіт/с після використання 30 ГБ на місяць) трафіку. Це як месенджери/відеозв’язок, так і стримінгові платформи та соціальні мережі. На все інше користувач отримає 15 ГБ трафіку (з додатковими 10 ГБ з поточною акцією для нових та чинних абонентів оператора до кінця цього року), ще й 10 ГБ у роумінгу. На дзвінки користувачу виділять 800 хвилин по Україні та ще 100 — у роумінгу (30 на вхідні та вихідні виклики в країні перебування + 70 на вихідні в мережі Vodafone Україна).

Найдешевші тарифи: як змінилися ціни послуг операторів стільникового зв’язку станом на листопад 2023 року

Наступні «пакетні кроки» за умов передплати вартуватимуть 230 та 300 грн/4 тижні, а на контракті можна «піднятися» аж до 1500 грн/міс з безлімітом трафіку та дзвінків по Україні, ще й непоганим запасом для дзвінків у роумінгу та SMS в Україні.

Найдешевші тарифи lifecell

А от lifecell частково пропонує дешевші тарифні плани, однак з меншим базовим обсягом послуг. Таким чином оператор зберігає простіші опції для абонентів, а за певних умов робить послуги відчутно дешевшими за ціни конкурентів. Так, при перенесенні номера з іншого оператора можна отримати пакет вартістю, для прикладу, 160 грн/4 тижні за 90, а якщо користувач зареєстрував/персоніфікував номер — 140 грн. Такі пропозиції були й раніше, а як саме будуть змінюватися ціни тарифів для різних умов підключення оператор наразі не повідомляє. Втім, для зручнішого порівняння, ми візьмемо стандартну вартість тарифних планів.

Давно знайомі назви тарифів не змінювали. «Просто Лайф» залишається початковим варіантом і за 160 гривень на 4 тижні надасть 300 хвилин на дзвінки по Україні з подальшим безлімітом в мережі оператора, а також 8 ГБ на користування інтернетом. На 10 гривень дешевшим є пакет «Шкільний Лайф», який має 7 ГБ інтернет-трафіку, проте з безлімітом на соціальні мережі та деякі месенджери. Тут також є безліміт дзвінків у мережі та на два «Обрані номери» (в межах України, звісно).

Контрактні пропозиції оператор просуває не так активно, як конкуренти, і на сайті такі ще треба пошукати. Проте вони є. Базова опція «Комфорт» виглядає застаріло й за 200 гривень на 30 днів зможе запропонувати лише 4 ГБ для користування інтернетом, 100 хвилин на всі українські номери (з подальшим безлімітом в мережі) та 100 SMS. 

Найдешевші тарифи: як змінилися ціни послуг операторів стільникового зв’язку станом на листопад 2023 року

Так, передплатна опція «Смарт Лайф», стандартна вартість якої зовсім трохи дорожча (225 гривень на 4 тижні), буде куди цікавішою: 800 хвилин на дзвінки по Україні (і подальшим безлімітом у мережі) та 25 ГБ трафіку. При цьому користувач матиме безліміт на деякі популярні соціальні мережі та освітні платформи, а якщо не забути про опції персоніфікації даних чи за умови перенесення номера, можна буде дуже відчутно зекономити на загальній вартості. А з послугою «Плюс» за невелику доплату можна збільшити обсяг сервісів до 30 ГБ трафіку та 1300 хвилин на розмови.

Найдешевші тарифи: як змінилися ціни послуг операторів стільникового зв’язку станом на листопад 2023 року

А разом з дорожчими та, відповідно, більшими пакетами, lifecell також має пропозицію «ХЕНДМЕЙД», де абонент може самостійно підібрати собі наповнення тарифного плану з підключенням додаткових опцій, чого, здається, у конкурентів немає.

Підсумки

Як і переважна більшість інших товарів та послуг, стільниковий зв’язок в Україні став дорожчим. Проте й оператори подбали про те, щоб більшість тарифних планів надавали користувачам нові переваги. Ба більше, якщо приділити трохи часу й детальніше ознайомитися з чинними пропозиціями свого провайдера послуг, можна зекономити трохи коштів.

Наприклад, є варіанти передплати на 6 місяців чи рік, які в різних операторів дозволяють отримати відповідну знижку. Або lifecell робить доступніші пропозиції при відповідній реєстрації номера під власника, а при перенесенні номера з інших операторів пакети виходять значно дешевшими. Щоправда, більшість таких умов та пропозицій не є новими, однак приємно, що операторам вдається зберегти їх навіть зараз.

При цьому «Київстар» та Vodafone наче спонукають обрати контракт з цікавішим наповненням тарифних планів і суттєво виправданішою вартістю.

Так само кожен з операторів в різних пакетах продовжує надавати нетарифікований трафік для користування соціальними мережами, месенджерами й деякими освітніми та державними платформами. Всі також можуть запропонувати абонентам додаткові послуги та розваги, eSIM, «красивий номер», окремі тарифи для гаджетів тощо. Є й сімейні пакети, які в окремих випадках дозволять оптимізувати витрати родини на зв’язок. А «Київстар» при цьому ще й продовжує розвивати надання стаціонарного підключення до інтернету, оплату якого можна «міксувати» зі стільниковим зв’язком.

Шкода, що всі умови все ще передбачають необхідність уважно читати «дрібний шрифт». Для прикладу, сміливе використання слова «безліміт» в обсязі інтернет-трафіку так чи інакше має свої обмеження, які можуть згодом неприємно здивувати нового клієнта. Було б значно приємніше, якби провайдери прозоріше висвітлювали такі моменти.

І хоча з 5G-зв’язком в Україні все ще не складається, деякі користувачі вже можуть побачити активними функції VoLTE та VoWiFi, тестувати які почали ще минулого року. Додаткової платні ці функції не вимагають.

Окремо оператори час від часу наголошують на проведені підготовчих робіт до зимового періоду з потенційними відключеннями світла. Минулої зими з відключеннями відчувалося погіршення зв’язку. Цього разу, у випадку повторення ситуації з періодичними «блекаутами», стільникові мережі мають краще витримувати відключення електропостачання.

Таблиця з порівнянням цін (працює горизонтальний скрол):

Оператор Київстар Київстар Київстар Vodafone Vodafone Vodafone lifecell lifecell lifecell
Тариф ЛЮБОВ до батьків LOVE UA Світло Контракт LOVE UA Світло Turbo Red Start (контракт) Joice Start Просто Лайф Комфорт (контракт) Смарт Лайф
Вартість 125 грн 175 грн 190 грн 165 грн 175 грн 180 грн 160 грн 200 грн 225 грн
Період Місяць Місяць 4 тижні 4 тижні Місяць 4 тижні 4 тижні Місяць 4 тижні
Інтернет 5 ГБ + безлім на соціальні мережі та освітні сервіси 15 ГБ + безлім на соціальні мережі та освітні сервіси + 5 ГБ у роумінгу 15 ГБ + безлім на соціальні мережі та освітні сервіси + 5 ГБ у роумінгу 20 ГБ + 10 ГБ у роумінгу 20 ГБ 15 ГБ + безлім на соціальні мережі, освітні сервіси, месенджери та стримінгові платформи + 10 ГБ у роумінгу 8 ГБ + безліміт на декілька освітніх платформ 4 ГБ + безліміт на декілька освітніх платформ 25 ГБ
Понад плану 500 МБ/20 грн 500 МБ/20 грн 500 МБ/20 грн 10 грн за кожні 200 МБ/день (20 пакетів на добу) 10 грн за кожні 200 МБ/день (20 пакетів на добу) 10 грн за кожні 200 МБ/день (20 пакетів на добу) 1 МБ/0,5 грн або 500 МБ/15 грн, в залежності від залишку коштів на рахунку 1 МБ/0,5 грн або 500 МБ/15 грн, в залежності від залишку коштів на рахунку 1 МБ/0,5 грн або 500 МБ/15 грн, в залежності від залишку коштів на рахунку
Дзвінки в мережі Безлім Безлім Безлім Безлім Безлім Безлім Безлім Безлім Безлім
Інші дзвінки 50 хв на мобільні та стаціонарні номери в межах країни 150 хв на мобільні та стаціонарні номери в межах України та в деякі інші країни 150 хв на мобільні та стаціонарні номери в межах України та в деякі інші країни 800 хв на інші мобільні та стаціонарні номери в межах України + 100 за кордон 200 хвилин 800 хвилин + 100 хв у роумінгу 300 хвилин (включно з дзвінками в мережі) 100 хвилин 800 хвилин (включно з дзвінками в мережі)
Понад плану 0,5 грн/хв 1,5 грн/хв 5 грн/пакет 10 хв, один пакет на день, потім 1 грн/хв 0,6 грн/хв 0,6 грн/хв 0,6 грн/хв 2 грн/хв 2 грн/хв 2 грн/хв
SMS 50 SMS 10 SMS 5 грн/пакет 10 SMS раз на день, потім 1 грн/SMS 50 SMS за 1,5 грн/день 200 SMS 50 SMS за 1,5 грн/день 10 SMS/5 грн (10 пакетів на день) 100 SMS 10 SMS/5 грн (10 пакетів на день)
Інше Одна «Суперсила», «Київстар ТБ Легкий», безлім на соціальні мережі та освітні сервіси Дві «Суперсили», «Київстар ТБ Легкий», безлім на соціальні мережі та освітні сервіси Одна «Суперсила», «Київстар ТБ Легкий», безлім на соціальні мережі та освітні сервіси З акцією «TurboБезлім» до 30.03.2024 року користувач матиме 1 600 хв на дзвінки та умовний безліміт трафіку (обмеження швидкості після використання 40 ГБ) за умови своєчасної оплати пакета послуг З Online PASS можна отримати безлімітний трафік на використання месенджерів, відеодзвінків, освітніх платформ тощо, дзвінки за кордон у 16 країн вартують 25 грн за 15 хвилин, для нових клієнтів перші три місяці використання пакета становитимуть 150 грн/міс З акцією «ГігаПодарунки» до кінця року абоненти отримають додаткові 10 ГБ трафіку За умов перенесення номера з іншого оператора або персоніфікації номера вартість пакета може знизитися до 90 та 140 гривень відповідно, є підтримка роздачі інтернету на інші пристрої, «Тарифна підписка» та знижка для студентів Є послуга «Тарифна підписка» За умов перенесення номера з іншого оператора або персоніфікації номера вартість пакета може знизитися до 120 та 175 гривень відповідно, є підтримка роздачі інтернету на інші пристрої, «Тарифна підписка» та знижка для студентів, послуга «Плюс» збільшить кількість трафіку до 30 ГБ та дзвінків до 1300 хвилин