З часом ціни багатьох сучасних послуг та товарів продовжують змінюватись. Телекомунікаційні послуги в Україні, порівняно з Європою, Сполученими Штатами і багатьма іншими розвинутими країнами, доволі дешеві. Але їх вартість все одно час від часу зростає. Не так давно українські користувачі, серед яких і автор ціеї статті, отримали повідомлення від операторів стільникового зв’язку про зміну вартості поточного тарифу. І ці зміни відчутні, у порівнянні з початком року. Тож давайте детальніше розглянемо найдешевші тарифи мобільного зв’язку від українських операторів.

Найдешевші тарифи Київстар

Найпростішими і, відповідно, найдешевшими тарифами у Київстар залишилися «Дзвінки для батьків» та «Інтернет для батьків». Перший став дорожчим і тепер коштує 75 гривень на місяць, а не 60. Його вміст майже не змінився. Другий тариф, навпаки, так і вартує 100 гривень на місяць, але тепер пропонує 5, а не 6 ГБ трафіку, а також менший час на дзвінки (50 хвилин замість 60). З опису тарифу також зникли пакетні дзвінки за межі країни, які тепер обійдуться користувачеві у додаткові гроші. Але є безлімітний доступ до соціальних мереж та освітніх сервісів. Такі тарифи можуть замовити люди віком від 60 років.

Інші пакети і називаються інакше, і мають зміни у запасі послуг. Найбільш доступний пакет — «ТВІЙ Старт» — обійдеться покупцеві у 135 гривень на 4 тижні. За це абонент отримає 5 ГБ мобільного інтернету, безлімітні дзвінки в мережі, а також 100 хвилин дзвінків на інші оператори та за кордон (Польща, Італія, Німеччина, Чехія, Узбекистан, Ізраїль, США, Канада, Китай, Індія та Росія). В цьому пакеті також не тарифікується передача даних для використання соціальних мереж, месенджерів та освітніх сервісів. А на додачу до цього інтернет-трафік не зачепить використання сервісів Дія, helsi.me та МОЗ.

Найдешевші тарифи мобільного зв’язку під кінець 2021 року – порівнюємо пропозиції операторів

Дорожчі тарифи називаються «ТВІЙ Вибір» (175 грн/4 тижні) та «ТВІЙ Оптимум» (250 грн/4 тижні). Окрім більшого обсягу трафіку та дзвінків (у другому пакеті), вони додатково мають опції, які компанія назвала «Суперсила на вибір». Послуга дозволяє додатково обрати доступ до однієї з наступних послуг: Київстар ТБ, ще 5 ГБ інтернет-трафіку, 100 хвилин дзвінків на інші мережі та за кордон, нетарифікований доступ до сервісів потокового відео, додаткові SIM-карти для другого смартфону або планшету. Гарним бонусом у тарифі «ТВІЙ Оптимум» є варіант «суперсили» у вигляді «Домашнього Інтернету» (100 МБіт/с), якщо є можливість підключення послуги за відповідною адресою користувача.

Такі тарифи можна підключити без паспорта. Але є й інші — «ВАШ Старт», «ВАШ Вибір», «ВАШ Оптимум» та інші, ще дорожчі. Їх можливо підключити тільки з паспортом, але вони вигідніші. Ціна першого пакету не відрізняється, але починаючи з другого тарифу, об’єм послуг в межах пакетів збільшується. Більш детально з ними можна ознайомитись на відповідній сторонці компанії.

Найдешевші тарифи Vodafone

Оператор Vodafone не став змінювати назви тарифних планів, але більшість цін та вміст все ж зачепив. Початковий пакет Vodafone SuperNet Start зараз коштує 125 гривень на місяць, а не 110. Об’єм інтернет-трафіку в ньому зменшився до 7 ГБ (перші 3 місяці будуть нараховувати ще 3 додаткові гігабайти), але кількість хвилин для дзвінків на інші мережі збільшили до 150. Дзвінки в мережі оператора безкоштовні, як і не тарифікується використання месенджерів. Також абонент отримає додаткові 50 хвилин на дзвінки в 17 інших країн, які за бажанням можна обміняти на ще 150 хвилин для дзвінків в Україні.

Найдешевші тарифи мобільного зв’язку під кінець 2021 року – порівнюємо пропозиції операторів

Другий тариф Vodafone SuperNet Pro зі збільшенням ціни зміг додати і в обсязі послуг. При вартості у 180 гривень на місяць, у пакеті є вже 20 ГБ на користування Інтернетом і 250 хвилин дзвінків на інші мережі. Найдорожчий пакет Vodafone SuperNet Unlim має ті самі умови, як і у попередніх, але має у своєму складі 350 хвилин для дзвінків на інші мережі і умовно безлімітний Інтернет. Як і раніше, трафік безлімітний, але після використання 40 ГБ, швидкість обмежиться 0,8 Мбіт/с. І коштує він вже 260 гривень.

Але є у оператора тариф, який не змінив свої умови — joice. Він позиціонується «молодіжним». Для дзвінків на всі мережі в ньому є 600 хвилин, а для користування Інтернетом — 6 ГБ трафіку. «Фішкою» пакету є безлімітний доступ до месенджерів, соціальних мереж, популярних стримінгових платформ з аудіо та відео. Вартість такого пакету складає 120 гривень на місяць. А з послугою joice MAXX за додаткові 50 гривень можна подвоїти кількість трафіку та часу на дзвінки.

Найдешевші тарифи мобільного зв’язку під кінець 2021 року – порівнюємо пропозиції операторів

Цікавою особливістю у Vodafone є можливість зекономити витрати на стільниковий зв’язок, передплативши послуги на рік. Це доволі популярна модель оплати у, наприклад, сервісах з платною підпискою. Більш вичерпно ознайомитись з умовами тарифів можна тут.

Найдешевші тарифи lifecell

У lifecell також не гралися зі зміною назв тарифних планів, але деякі зміни в цінах та наповнені є. Найдешевший пакет «Просто Лайф» тепер коштує 90 гривень на 4 тижні, замість старих 70. І тепер він передбачає 5 ГБ інтернет-трафіку (з безлімітним користуванням застосунку Дія) і все ті ж самі 250 хвилин на дзвінки у мережі та поза її межами, з подальшим безлімітом на lifecell. Цікаво, що вартість тарифу буде на 10 гривень менше, якщо надати свої паспортні дані оператору, а для тих користувачів, які перемістять свій номер з іншого оператора, ціна буде ще меншою — 70 гривень на 4 тижні.

Найдешевші тарифи мобільного зв’язку під кінець 2021 року – порівнюємо пропозиції операторів

Для школярів є окрема пропозиція — «Шкільний Лайф». У розпорядженні його власника будуть безлімітні дзвінки в мережі та на два номери інших мобільних операторів в Україні. Об’єм інтернет-трафіку складає 7 ГБ без тарифікації соцмереж Facebook, Instagram та Twitter, а також популярних месенджерів і Дії. Ціна такої пропозиції складає 75 гривень на 4 тижні.

Найдешевші тарифи мобільного зв’язку під кінець 2021 року – порівнюємо пропозиції операторів

Тариф «Комфорт» може запропонувати безлімітні дзвінки у мережі та 100 хвилин дзвінків на інші українські номери. Для користування Інтернетом у пакеті не так багато трафіку — 4 ГБ — але для багатьом користувачам цього може вистачити. Ціна такого плану 125 гривень на місяць.

Найдешевші тарифи мобільного зв’язку під кінець 2021 року – порівнюємо пропозиції операторів

Більш вигідним може бути наступний тариф — «Смарт Лайф», ціна якого складає 150 гривень на 4 тижні, але в ньому є 750 хвилин на дзвінки по Україні (з подальшим безлімітом на номери lifecell) та 20 ГБ трафіку з безлімітом на користування Дією та соціальними мережами Facebook, Instagram і Twitter. 

Найдешевші тарифи мобільного зв’язку під кінець 2021 року – порівнюємо пропозиції операторів

Новий тариф «Хітмейкер» може зацікавити такими ж умовами, як у «Смарт Лайф». Коштує він на 10 гривень дорожче, але передбачає ще й доступ до музичного сервісу lifecell music.

Найдешевші тарифи мобільного зв’язку під кінець 2021 року – порівнюємо пропозиції операторів

Взагалі, у lifecell найбільше пропозицій різних тарифних планів. Деякі з них можуть значно «здешевіти», якщо користувач переносить свій номер, або персоніфікує дані. Також lifecell передбачає з деякими пакетами послугу «Тарифна підписка», яка дозволить отримати знижку у 10 або 15%, передплативши послуги на півроку або рік наперед відповідно.

Підсумки

Ні для кого не мало стати сюрпризом, що послуги мобільних операторів також подорожчають, як і все інше. Важко сказати, що є значні «покращення» у вмісті тарифних планів, але цікаво, що деякі оператори тепер не тарифікують користування державними застосунками. Так, об’єм такого трафіку майже непомітний на фоні, скажімо, сервісів потокового відео, але все одно приємно. Також добре, що у деяких випадках користувач зможе отримати знижки при передоплаті, або за умов ідентифікації своєї особи оператору (що у будь-якому випадку варто зробити для більшої безпеки при роботі з банками та іншими сервісами).

Як і раніше, усі зміни в цінниках та обсязі послуг майже не змінили позиції операторів. Найбільш гнучким можна вважати lifecell, який, наприклад, так само дозволяє «роздавати» Інтернет на інші пристрої, передбачає багато тарифних планів та навіть дозволяє користувачеві обрати необхідний обсяг послуг і зробити пакет самостійно. Vodafone дуже лояльно підійшов до тарифікації передачі даних при користуванні освітніми платформами і соціальними мережами. А у Київстар все ще можна зробити дублюючу SIM-карту, що у деяких випадках може бути дуже зручно, а також є послуга домашнього доступу до мережі Інтернет. Окремі тарифи, які діють в деяких регіонах, також лишились. І як би там не було, порівняно з цінниками в інших розвинених країнах, мобільних зв’язок в Україні є дуже доступним.

А от 5G для українських користувачів так і залишається технологією майбутнього. Не дивлячись на те, що в продажу вже є багато доступних покупцям смартфонів з підтримкою нового стандарту зв’язку, запропонувати його поки не може жоден з операторів. Наразі випробувати роботу 5G в Україні можливо, наприклад, на тестовому стенді в Unit.City (за попереднім записом), який запустили спільними зусиллями компаній Vodafone, Huawei, Sensorama Lab, Global Logic та Міністерства цифрової трансформації України.

Таблиця з порівнянням цін (працює горизонтальний скрол):

Оператор Київстар Київстар Київстар Київстар Vodafone Vodafone Vodafone Vodafone lifecell lifecell lifecell lifecell lifecell
Тариф Дзвінки для батьків Інтернет для батьків ТВІЙ Старт ТВІЙ Вибір Vodafone SuperNet Start Vodafone SuperNet Pro Vodafone SuperNet Unlim joice Просто Лайф Шкільний Лайф Комфорт Смарт Лайф Хітмейкер
Вартість 75 грн 100 грн 135 грн 175 грн 125 грн 180 грн 260 грн 120 грн 90 грн 75 грн 125 грн 150 грн 160 грн
Період Місяць Місяць 4 тижні 4 тижні Місяць Місяць Місяць Місяць 4 тижні 4 тижні Місяць 4 тижні 4 тижні
Інтернет 100 Мб + безлім на соціальні мережі та освітні сервіси 5 Гб + безлім на соціальні мережі та освітні сервіси 5 Гб + безлім на соціальні мережі, освітні та державні сервіси 15 Гб + безлім на соціальні мережі, освітні та державні сервіси 7 Гб 20 Гб Безліміт з обмеженням швидкості до 0,8 Мбіт/с після 40 Гб 6 Гб + соцмережі, месенджери та інші сервіси 5 Гб 7 Гб 4 Гб 20 Гб 20 Гб
Понад плану 100 Мб/10 грн 100 Мб/10 грн 100 Мб/10 грн, до 10 пакетів в день 100 Мб/10 грн, до 10 пакетов в день 200 Мб/7 грн, до 20 пакетів на день 200 Мб/7 грн, до 20 пакетів на день 1 Гб/10 грн на максимальній швидкості 200 Мб/7 грн, до 20 пакетів на день 500 Мб/10 грн, 250 Мб/5 грн, в залежності від доступних грошей на рахунку 500 Мб/10 грн, 250 Мб/5 грн, в залежності від доступних грошей на рахунку 500 Мб/10 грн, 250 Мб/5 грн, в залежності від доступних грошей на рахунку 500 Мб/10 грн, 250 Мб/5 грн, в залежності від доступних грошей на рахунку 500 Мб/10 грн, 250 Мб/5 грн, в залежності від доступних грошей на рахунку
Двінки в мережі Безлім Безлім Безлім Безлім Безлім Безлім Безлім Безлім Безлім Безлім Безлім Безлім Безлім
Інші дзвінки 50 хв на мобільні та стаціонарні номери в межах країни 100 хв на інші мобільні та за кордон 100 хв на інші мобільні та за кордон 150 хвилин 250 хвилин 350 хвилин 600 хвилин 250 хвилин на всі дзвінки в межах України, потім безліміт на lifecell 100 хвилин 750 хвилин на всі дзвінки в межах України, потім безліміт на lifecell 750 хвилин на всі дзвінки в межах України, потім безліміт на lifecell
Понад плану 0,5 грн/хв 3 хв/3 грн, до 3 пакетів на день, потім 1,50 грн/хв 3 хв/3 грн, до 3 пакетів на день, потім 1,50 грн/хв 0,60 грн/хв 0,60 грн/хв 0,60 грн/хв 0,50 грн/хв 1 грн/хв 1 грн/хв 1 грн/хв 1 грн/хв 1 грн/хв
SMS 50 SMS 50 SMS 10 SMS/3 грн,
до 100 пакетів/день
10 SMS/3 грн,
до 100 пакетів/день
50 SMS/1,50 грн на день 50 SMS/1,50 грн на день 50 SMS/1,50 грн на день 50 SMS/1,50 грн на день 100 SMS/3 грн на день 100 SMS/3 грн на день 100 SMS 100 SMS/3 грн на день
100 SMS/3 грн на день
Інше Дзвінки за кордон — Польща, Італія, Німеччина, Чехія, Узбекистан, Ізраїль, США, Канада, Китай, Індія та Росія Дзвінки за кордон — Польща, Італія, Німеччина, Чехія, Узбекистан, Ізраїль, США, Канада, Китай, Індія та Росія YouTube Premium на 3 місяці, 50 хвилин на двінки у Великобританію, Грецію, Ізраїль, Індію, Іспанію, Канаду, Німеччину, Польщу, Португалію, Румунію, Словаччину, США, Угорщину, Францію, Чехію, Швецію та Росію, або +150 хвилин дзвінків по Україні YouTube Premium на 3 місяці, 50 хвилин на двінки у Великобританію, Грецію, Ізраїль, Індію, Іспанію, Канаду, Німеччину, Польщу, Португалію, Румунію, Словаччину, США, Угорщину, Францію, Чехію, Швецію та Росію, або +150 хвилин дзвінків по Україні YouTube Premium на 3 місяці, 50 хвилин на двінки у Великобританію, Грецію, Ізраїль, Індію, Іспанію, Канаду, Німеччину, Польщу, Португалію, Румунію, Словаччину, США, Угорщину, Францію, Чехію, Швецію та Росію, або +150 хвилин дзвінків по Україні Безліміний трафік для користування месенджерами, соціальними мережами, сервісами потокового відео Вартість пакета складатиме 80 грн, якщо номер персоніфіковано, або 70 гривень, якщо перенесено за допомогою MNP Безлімітні дзвінки на два номери інших операторів та нерарифікований трафік на деякі соцмережі та месенджери Вартість пакета складатиме 130 грн, якщо номер персоніфіковано, або 100 гривень, якщо перенесено за допомогою MNP Доступ до lifecell music; вартість пакета складатиме 140 грн, якщо номер персоніфіковано, або 110 гривень, якщо перенесено за допомогою MNP