Пропонуємо вашій увазі переклад статті Алліси Джеймс (Allisa James) — авторки TechRadar — про її досвід зміни браузера Google Chrome на Mozilla Firefox.

Настав 2008 рік, я використовувала Mozilla Firefox протягом двох років після мого болісного, але неминучого розриву з Internet Explorer. Але через шкільні та професійні потреби мені довелося перейти на Google Chrome.

Здебільшого він підходив для мене. Він мав функції, яких не було у Firefox на той час, як-от можливість синхронізувати та отримувати доступ до вкладок з інших пристроїв, або зберігати всі мої закладки в одному профілі, який я могла перенести на інші ПК.

З роками Google ставав агресивнішим. Він, як і багато інших великих корпорацій, почав відстежувати й збирати дані, створювати детальні профілі, які він міг продавати маркетинговим компаніям. Прибутковий бізнес, але цвях у труну для конфіденційності в інтернеті.

Іншим цвяхом є той факт, що частка Chrome на ринку абсолютно різко зросла за цей проміжок часу. У 2008 році, коли я вперше на нього перейшла, Google та Mozilla були не надто далекі один від одного. Але тепер, завдяки більшості інших браузерів, які використовують певну форму Chromium для їх роботи, розрив міг бути океаном.

Але я тут, щоб розповісти вам, що це не повинно так бути. У 2019 році я нарешті повернулася до Mozilla Firefox і виявила, що це неймовірний браузер, який має всі функції Chrome та багато іншого.

Браузер не відстежує вас, що робить використання AdBlock дійсно значущим

Google Chrome має низку розширень AdBlock, завдяки яким ваші дані не потрапляють у руки маркетингових фірм, які прагнуть скласти детальні профілі з вашої історії вебперегляду. Однак сам браузер Chrome робить те саме, і доступ до нього не обмежується. Також ходять чутки про те, що Google зламає ці розширення AdBlock у 2023 році за допомогою масштабного оновлення, що, м’яко кажучи, досить жахливо.

Однак Mozilla не має жодної з цих проблем. Браузер анітрохи не відстежує вас, навіть має вбудований захист файлів cookie та пропонує послуги VPN за низькою ціною. Тож ви можете додати AdBlock або uBlock Origins або будь-яке інше розширення, яке вам подобається, знаючи, що Firefox не порушить вашу конфіденційність.

Існує безліч розширень для захисту вашої конфіденційності в інтернеті

У той час як Google Chrome має хороший вибір розширень, Mozilla Firefox має набагато більше, ніж це, й чимала кількість присвячена блокуванню величезної кількості інтернет-трекерів, які використовуються більшістю сайтів. Й на відміну від Chrome, Firefox є надзвичайно стійким до стеження, аж до того, що сторонні сили (робота чи школа) не можуть встановити розширення та програми трекінгу в браузері.

Зокрема, це деякі розширення Firefox, які, на мою скромну думку, є життєво важливими для найкращого браузингу:

  • uBlock Origin — Adblock, але краще, та менше навантажує ЦП;
  • Facebook Container — не дозволяє Facebook стежити за вами на різних сайтах;
  • Google Container — не дозволяє Google стежити за вами на сайтах;
  • Multi-Account Container — не дозволяє вебсайтам взаємодіяти один з одним й відстежувати вас, поміщаючи їх в окремий контейнер;
  • Disconnect — забороняє стороннім сайтам стежити за вами;
  • Privacy Possum — фальсифікує трекінгові дані та надсилає їх компаніям відстеження;
  • Privacy Badger — вчиться блокувати невидимі трекери;
  • HTTPS Everywhere — автоматично вмикає шифрування HTTPS;
  • DuckDuckGo Privacy Essentials — повний захист конфіденційності вашого браузера.

Усе це не тільки корисно для збереження ваших даних у безпеці та конфіденційності, але й справді дивує, яка кількість всього вашого онлайн-досвіду записується в будь-який момент.

Ви можете зберігати профілі та переносити закладки, а також синхронізувати вкладки

Однією з функцій, яка мені знадобилася, коли я перейшла на Chrome, була можливість синхронізувати та відкривати ті самі вкладки на різних пристроях. Ця функція згодом виявилася незамінною під час навчання в коледжі, та особливо коли я вперше почала професійно писати як ігровий журналіст. І можливість зберегти всі мої закладки була життєво важливою для мене, щоб я не втратила доступ до них у разі збою комп’ютера, що за іронією долі сталося, коли мій ноутбук зламався та я втратила усі свої закладки в Mozilla Firefox.

Але тепер у Firefox є все це й користуватися ним надзвичайно просто. Сам браузер зберігає ваші закладки та налаштування в одному профілі, який ви можете перенести на кілька ПК та навіть на мобільну версію браузера. Звідти ви можете синхронізувати вкладки між усіма своїми пристроями та відкривати їх де завгодно. Ви навіть можете надсилати вкладки безпосередньо з одного пристрою на інший, дозволяючи миттєво відкривати їх без попереднього копання. А всі закладки зберігаються у вашому профілі, що дає вам повний доступ до них на будь-якому пристрої після входу.

Він не навантажує процесор так, як Chrome

Навіть найзавзятіші користувачі Google Chrome скаржаться на те, що браузер «їсть» ваш процесор, як Снорлахс (покемон – ред.) на шведському столі. Хоча наявність браузера, який постійно займає майже половину обчислювальної потужності, це неприємно для будь-якого комп’ютера, особливо це стає проблемою для ноутбуків або інших пристроїв із дуже малим обсягом оперативної пам’яті.

Ось чому Mozilla Firefox є таким ковтком свіжого повітря — він використовує набагато менше ресурсів, але при цьому забезпечує швидкий браузинг. Тож не соромтеся відкривати скільки завгодно вкладок у Firefox, ваш пристрій майже не відчує наслідків.