Бренд “Дія” вже давно є зіркою в технологічному надбанні України, що наочно бачать як наші громадяни, так за кордоном. Та крім основного додатка “Дія” існують інші програми, що менш відомі. Наприклад, “Дія.Цифрова освіта” в травні цього року офіційно трансформувався в ширший проєкт “Дія.Освіта”. Про сам цей факт Межа звітувала в день офіційного анонсу, а зараз з’явився привід описати власний досвід з цією освітньою платформою детальніше на прикладі одного з найактуальніших курсів — про блокчейн та криптовалюту.

Огляд освітнього курсу з криптовалют та блокчейну від "Дія.Освіта"

Справа ось в чому: на початку 2023 року автор цього огляду на додачу до своєї основної діяльності по бізнес-аналізу та менеджменту продуктів згадав роботу з молодості та зайнявся маркетингом української компанії-розробника блокчейн-рішень.

Оскільки всі 2000-ні роки автор провів у IT-журналістиці в одних виданнях разом з основним складом нинішньої редакції “Межі” і, відповідно, слідкував за технічними трендами, то базові знання про біткойн та криптовалюти були з самого початку, але при цьому не дуже системні. А десь у 2017-19 роках вже на практиці торгував криптою на біржах, сукупно вийшовши в не дуже великий плюс фінансово, але дуже великий плюс — по розумінню біржового трейдингу.

Втім, а ні колишня база, а ні вміння торгувати криптою, а ні загальна обізнаність в технологічній сфері не дуже допомогли перетворити сферу діяльності компанії з “чорної коробки” на щось зрозуміле на професійному рівні. І якраз в цей момент в березні з’явилася перша версія блокчейн-курсу від “Дія.Цифрова освіта”, яку автор пройшов так швидко, як тільки міг, отримавши всі 4 сертифікати — і після цього працювати над маркетинг-задачами для компанії стало набагато легше.

Ідея написати огляд з’явилася в травні, тож прийшлося перепройти ще раз, вже занотовуючи свої враження. Нарешті, після офіційного анонсу “Дія.Освіта” 18 травня стало зрозуміло, що курс дещо оновився разом з платформою, тож прийшлося в спринтерському режимі пройти його втретє, щоб зрозуміти масштаб змін порівняно з першою версією, а заодно познайомитися ближче з іншими курсами для порівняння. 

“Дія.Освіта”

Загальний задум “Дія.Освіта” дуже шляхетний — дати громадянам України в цифровому форматі певні базові, а іноді й не настільки базові, знання з різноманітних професій та підтвердити їх відповідним сертифікатом. 

Огляд освітнього курсу з криптовалют та блокчейну від "Дія.Освіта"

Як будь-який проєкт, основою якого є контент, його важко повністю оцінити одразу в момент старту, адже колектив авторів на цей час зробив лише попереднє наповнення і працює далі. Це як перший епізод серіалу. Тож ті 150 курсів, що доступні зараз — явно лише початок. А от що можна оцінити, так це загальну концепцію та технічну складову.

Огляд освітнього курсу з криптовалют та блокчейну від "Дія.Освіта"

Реєстрація парадоксально відбувається не через “Дію”, а за номером телефону чи акаунтом у Facebook або Google. Далі треба вказати реальні персональні дані, адже сертифікати видаються конкретній особі, але якоїсь верифікації немає. Після чого можна починати шукати потрібний курс за професією, темою чи в загальному списку.

Окрім власне “освітніх серіалів”, як тут називають самі курси, в пошуку також попадаються тематичні вебінари та пов’язані з серіалами “симулятори” – щось на кшталт практичної роботи, де демонстрація реального використання навичок з курсу поєднана з тестовими питаннями.

Також в інтерфейсі вже зарезервовано місце для окремих тестів проєкту “Цифрограм”. Нарешті, передбачені також “гайди” (окремі відео по певних темах), “вебінари”, “подкасти” та “події” і все воно в певному обсязі вже є, але виглядає більше планом на майбутній контент.

Огляд освітнього курсу з криптовалют та блокчейну від "Дія.Освіта"

Типовий освітній серіал на платформі зараз складається з десятка відеоепізодів, зазвичай по 15-20 хвилин кожний. Іноді бувають присутні ще додаткові матеріали. Після кожної серії глядач має пройти тест з 3-5 питань, щоб перейти на наступну. Питання не дуже складні, скоріш на закріплення матеріалу, а не з ціллю “завалити”. В кінці курсу — фінальний тест, в який входить близько 10 питань того ж рівня. Кількість спроб необмежена, але тільки 100% правильних відповідей дають змогу отримати сертифікат о проходженні курсу.

Огляд освітнього курсу з криптовалют та блокчейну від "Дія.Освіта"

Якщо тема курсу добре знайома користувачу, то ніхто не заважає просто максимально швидко пройти тести після серій та фінальний тест, щоб отримати сертифікат. У автора сертифікація по двох різних курсах “Продакт-менеджер” та “Проєктний менеджер” зайняла сукупно 12 хвилин, причому без завдання ставити рекорди. Втім, користі в цьому небагато, адже сам по собі сертифікат на цей час поки не є окремою цінністю, а от можливу корисну інформацію з самого курсу, зданого екстерном, користувач не отримує…

Огляд освітнього курсу з криптовалют та блокчейну від "Дія.Освіта"

Від Coursera та інших подібних платформ “Дія.Освіта” відрізняється принциповою безплатністю, певним офіційним статусом сертифіката саме в Україні (як мінімум, він виданий Мінцифрою) та бажанням поєднати курси з платформою з працевлаштування. Втім, розділ “Кар’єра та навички” в особистому профілі поки не вражає, як і глибина інтеграції з сайтами пошуку вакансій, але при відповідному підході з цього може вийти щось добре в майбутньому. 

«Освітній проєкт з криптограмотності та блокчейну»

Тема криптовалюти та блокчейну вже десятиріччя одночасно є й дуже модною, й досі чимось на майбутнє. З одного боку, торгівля на біржах та майнинг криптовалют як можливі джерела прибутку достатньо широко відомі пересічним громадянам, а не тільки техноентузіастам.

Наслідки цього видно далеко за межами криптотусовки, наприклад, багаторічна істерика цін на відеокарти стосувалася кожного ПК-геймера у світі. З іншого ж боку, за межами фінансових схем у блокчейну взагалі досі не відбулося mass adoption, тобто прийняття технології широким загалом так, як це сталося з інтернетом чи смартфонами. Та й ширша концепція Web3, що охоплює різноманітні блокчейн-розробки, досі залишається тільки концепцією для світу, що продовжує користуватися Web2 з залишками Web1.

Тож якісна, достовірна, повна інформація на тему є дуже бажаною для українців і не дивно, що робота над «Освітнім проєктом з криптограмотності та блокчейну» (це офіційна назва курсу) велася ще за часів “Дія.Цифрова освіта” – він чудово підходив для тієї вужчої ітерації освітньої платформи. Зараз же, лише ознайомившись з іншими освітніми серіалами “Дія.Освіта” можна повністю оцінити працю авторів блокчейн-курсу.

Огляд освітнього курсу з криптовалют та блокчейну від "Дія.Освіта"

По-перше, він величезний: це 4 модулі в середньому по 12 епізодів, кожний з яких закінчується власним фінальним тестом та сертифікатом. Доречі, платформа поки не дуже пристосована до таких багатомодульних курсів — фактично, він виглядає як 4 окремі освітні серіали, які сукупно легше всього знайти в каталозі “Дія.Освіта” за пошуком теми “криптовалюта”.

Автори оптимістично обіцяють 100 годин теорії та практики. Насправді курс в типовому ритмі можна пройти за 20-30 годин, або дещо більше, якщо дуже вже свідомо підійти до виконання практичних завдань. Правда, вивчення всіх додаткових матеріалів, можливо, розтягнеться навіть більше, ніж на 100 годин. Але це вже виходить за межі власне курсу, хоча знання в такому випадку стануть справді фундаментальними.

Огляд освітнього курсу з криптовалют та блокчейну від "Дія.Освіта"

По-друге, відеолекції — це тільки частина курсу, причому не найголовніша. Текст з ілюстраціями сукупно потягне на формат книги, якщо його перевести в друкований формат. В кінці кожного епізоду є тест на 3-6 питань.

Загалом він цілком адекватний для перевірки закріплення знань. І на відміну від інших курсів “Дія.Освіта” має цікаву особливість — незалежно від того, чи правильні всі відповіді, чи ні, з’являються пояснення що містять іноді додаткову та іноді досить корисну інформацію про саме правильну відповідь на кожне питання.

Наприклад, приведене фото пам’ятника Сатоші Накамото як ілюстрації до питання про його особистість. Таким чином, відповівши правильно — можна отримати ще шматок знань, а відповівши неправильно — отримати цей шматок знань разом із правильною відповіддю і, виправивши свою попередню помилку, пройти тест з другого разу.

Огляд освітнього курсу з криптовалют та блокчейну від "Дія.Освіта"

Ще одна цікава особливість тестів, схоже, пов’язана з обмеженнями платформи та досить креативним методом їх обійти. Десь у половині випадків тест містить практичні завдання такого вигляду: “сходіть на ресурс ХXX, зробіть там дію YYY, впишіть в тесті відповідь на ABC, що є результатом дії YYY”.

Прикро, що таке знайомство з реальними інструментами та ресурсами, що пов’язані з блокчейном, трапляється саме під час тесту, а не самих епізодів. З усім тим, цей метод вимагає в процесі тесту саме скористатися реальним ресурсом, а не обмежувати семінарну частину курсу відеосимулятором, як в інших курсах “Дія.Освіта”, тож на практиці більш ефективний. Єдиний момент: через складний інтерфейс деяких з цих допоміжних ресурсів проходити тести на комп’ютері буде комфортніше, ніж на телефоні чи планшеті.

Огляд освітнього курсу з криптовалют та блокчейну від "Дія.Освіта"

В кінці кожного модуля слухачі мають пройти важчий фінальний тест на 10 питань. Самі питання схожі на ті, що задавалися після епізодів, але можуть бути в складніших варіантах і, звісно, без підказок та можливості змінити неправильну відповідь. За 100% проходження з першого разу система нагороджує сертифікатом з відзнакою, за всі інші — звичайним.

Огляд освітнього курсу з криптовалют та блокчейну від "Дія.Освіта"

Склад курсу загалом покриває весь спектр питань на тему, що зазвичай можуть цікавити не-розробників. Перший модуль розкриває базові питання блокчейну та криптовалют. Другий модуль присвячений торгівлі на біржах. Третій модуль роз’яснює економіку криптостартапів (різні види ICO, токеноміка, уникнення шахрайства), а далі досить детально торкається інших компонентів Web3 – DAO, NFT, метавсесвіти, GameFI тощо.

Найстрокатіший зміст в останнього, четвертого модуля: два епізоди про суто технічні питання протоколів та мереж, далі 7 епізодів від Національної поліції та адвоката про різноманітні правові та безпекові моменти, а останній бонусний епізод вміщує майже 5 годин повноцінного крипто-відеокурсу від біржі WhiteBIT…

Огляд освітнього курсу з криптовалют та блокчейну від "Дія.Освіта"

Якщо розбирати зміст кожного епізоду з точки зору людини, що має практичний досвід розробки навчальних програм, то буде багато зауважень. Скажімо, перше враження змазано досить топорною переозвучкою відео українською мовою.

Далі буде помітно, що курс робили різні люди та дуже різні люди виступали спікерами: деякі теми викладені якісно, деякі — в кращому випадку “зачитані з папірця”, а в гіршому відео взагалі краще не дивитися, а просто читати текст епізоду. Порівнюючи стан курсу в березні та червні, зараз він, умовно кажучи, знаходиться у версії 1.1 замість 1.0. Тобто відверті баги виправлені, але принципових змін не відбулося і це прикро.

Огляд освітнього курсу з криптовалют та блокчейну від "Дія.Освіта"

Адже найбільша претензія — це нечітке формулювання цільової аудиторії, на яке авторам можна було б рівнятися в процесі підготовки матеріалів, запитуючи себе “а чи підходить зміст споживачам?”. Самими авторами цільову аудиторію визначено так: “для молоді, для криптоекспертів, для дорослих”. І це проблема, яка переслідує весь курс.

Скажімо, в першому відео на третій хвилині вже згадують долю біржі Mt.Gox, а текст нижче починається з розповіді про використання мушлі каурі як грошей. В четвертому модулі після двох епізодів майже розробницького рівня співробітники Національної поліції протягом 3 епізодів дають слушні, але часто дуже прості поради про кібербезпеку (дуже важлива тема, що скоріш заслуговувала б окремого курсу!)…

Навіть додаткові джерела, що наведено в кінці кожного тексту є безперечно корисними, але деякі з них друковані, а деякі — англійською мовою. Це не є абсолютною перешкодою, бо частина аудиторії вільно володіє англійською, а дехто буде навіть не проти придбати вказані книги, але це ще раз ілюструє незрозуміле позиціювання…

Огляд освітнього курсу з криптовалют та блокчейну від "Дія.Освіта"

Загалом, курс ідеально підійде тим, хто достатньо обізнаний в IT на рівні хоча б “просунутого користувача”. Ширшому загалу певні речі можуть здатися надто технічними, а розробникам буде нудно більшу частину епізодів. Втім, користь від проходження отримають всі.

Якщо в якийсь момент буде здаватися, що курс “веде не туди” – просто переборіть себе і продовжуйте! Воно того варте, адже попри всі перелічені недоліки в результаті з 4 сертифікатами слухач курсу отримає досить надійні, систематизовані та ненадлишкові знання з блокчейну та криптовалют.

І це вже не тільки особиста думка автора — після вдалого пілотного проєкту ми ще з квітня запровадили у своїй компанії Dexola проходження цього курсу для всіх співробітників! Власне, цей огляд загалом написано з урахуванням відгуків від більше десятка колег, серед яких є розробники, дизайнери та менеджмент, що вже його пройшли й вони всі у своїх коментарях згодні, що “Освітній проєкт з криптограмотності та блокчейну” є корисним джерелом знань, хоч і не ідеальним. 

Втім, наскільки відомо, автори планують подальші доробки, тож з часом його зміст має стати ще кращим. Мабуть, того ж самого треба чекати й від всієї платформи “Дія.Освіта” – поступової еволюції. Бо ідея добра, потенціал у реалізацію закладений, залишається дочекатися зрілості продукту.