Пропонуємо вашій увазі переклад статті The Wall Street Journal авторів Коррі Дрібуш та Пол Вінья, щодо стану та перспектив ринку криптовалют.

Індустрія криптовалют була побудована на чванстві, ентузіазмі та оптимізмі. Усіх трьох сьогодні не вистачає, оскільки втрати та звільнення зростають.

На фіналі Суперкубка, що традиційно проходить у неділю, реклама Crypto.com із зіркою НБА та мільярдером Леброном Джеймсом засвітила мільйони телевізорів американців. «Якщо ви хочете творити історію, ви повинні робити свої власні рішення», — сказав пан Джеймс у 30-секундному ролику для популярної платформи торгівлею криптовалютами. Слова, які виплеснули на екран після закінчення рекламного ролика: «Фортуна віддає перевагу сміливим».

Минулого тижня Crypto.com звільнила 5% своєї робочої сили, оскільки її головний виконавчий директор заявив у Twitter, що компанія приймає «важкі та необхідні рішення».

Індустрія криптовалют частково була побудована на чванстві, ентузіазмі та оптимізмі. Згуртований клич прихильників Bitcoin, щоб дати відсіч скептикам, був: «Розважайтеся, залишаючись бідними». Ті, хто не купував, пропускали повз себе майбутнє.

Часом криптовалюта виглядала як комбінація Beanie Babies (лінія м’яких іграшок, створених американським бізнесменом Х. Тай Уорнером), акцій доткомів і Velvet Underground (американський рок-гурт 1960-х та 1970-х років): це маніакально, це гроші, і всі круті люди захоплюються цим. Вона також мала спільні характеристики з іншими бульбашками, відомими протягом всієї нашої історії, відзначаючись спекуляціями, що межують з оманою, нехтуванням й неповагою до ризику та жадібністю.

Зараз, коли ринки знижуються, а інфляція переслідує глобальну економіку, криптовалюти були одними з перших проданих активів. З того часу, як у листопаді Bitcoin досяг історичного максимуму, було стерто приблизно $2 трильйони криптовалюти — понад дві третини всієї криптовалюти, яка існувала. Сам Bitcoin впав до $21 206, що приблизно на 69% нижче свого історичного максимуму в $67 802,30. Криптобіржі «стікають кров’ю», втрачаючи користувачів, криптокомпанії звільняють працівників, принаймні одна планує реструктуризацію.

Світ криптовалют не знайомий з підйомами та спадами, які багато хто в індустрії називає «зимою». Але багато інвесторів і працівників відчувають цей крах криптовалют гостріше, ніж попередні. Коли пил осяде, деякі криптопродукти та компанії можуть перестати існувати.

«Реальність така, що, як і акції, з криптовалютою кожен є генієм на бичачому ринку», – сказав Марк Кьюбан, який став мільярдером під час буму доткомів у 90-х і нещодавно інвестував у ряд криптопроєктів. «Тепер, коли ціни на обидва продукти падають, ті компанії, які неприродно трималися на легких грошах, зникнуть».

Висока температура

Bitcoin був запущений як форма електронних грошей у 2009 році анонімним творцем, який називався Сатоші Накамото.

Ціна Bitcoin зростала — нерівномірно, безсистемно, часто різко і з розкиданими усюди великими аваріями — у міру того, як до гри підключалося все більше людей. Зростання спричинили численні фактори, але криптоінвестори часто ділилися переконанням, що чинна фінансова система зазнала невдачі, а крипто — це майбутнє.

У квітні 2021 року найбільша криптовалютна біржа США Coinbase Global Inc. вийшла на біржу з оцінкою в $85 мільярдів, ставши першою великою публічною компанією, орієнтованою на Bitcoin. Це розглядалося як переломний момент для криптосвіту.

У серпні в місті Маямі дебютував MiamiCoin, криптовалюта під брендом міста.

Криптовалютний комплекс змусив окремих інвесторів приєднатися. Ролик Crypto.com із зображенням містера Джеймса був одним із кількох криптовалютних оголошень, які показувалися під час цьогорічного Суперкубка. Реклама криптовалютних компаній тепер розповсюджена на уніформі суддів Вищої ліги бейсболу та на кількох спортивних майданчиках вищої ліги та коледжів. Coinbase показувала рекламу під час фіналу НБА.

У травні 2020 року відомий менеджер хедж-фонду Пол Тюдор Джонс заявив, що має невелику частину своїх активів у Bitcoin, і назвав це «великою спекуляцією». У той час Bitcoin торгувався близько $9000. За ними пішли інші професійні інвестори. Білл Міллер. Алан Говард. Стенлі Дракенміллер. Раптом виявилося, що криптовалюта стала нормальною для мейнстриму.

У грудні минулого року червоні літери, що позначають «Стейплс-центр», були зняті зі знаменитого спортивного комплексу в Лос-Анджелесі, замінені новим написом «Crypto.com Arena» після угоди про права на ім’я на суму $700 мільйонів, яка вважається найбільшою в історії.

На початку цього року понад 25 000 людей прийшли на криптоконференцію в Маямі, низку заходів у місті та нескінченні вечірки. Мер Маямі Френсіс Суарес очолив презентацію чорного бика в стилі техно, довжиною 3,35 метра та вагою 1 360 кг, щоб конкурувати зі знаменитим биком Нью-Йорка на Волл-стріт. Центральним елементом експо-залу конференції був гігантський вулкан з пап’є-маше, що димів. На вечірці в особняку Versace звучала жива музика та виступали синхронні плавці.

Панелі та спікери захоплювалися Bitcoin та його майбутнім. Співзасновник MicroStrategy Inc. Майкл Сейлор, який використав свою компанію з програмного забезпечення для бізнесу і вніс на її баланс понад 100 000 Bitcoin, вартістю понад $6 мільярдів, сказав: «Я більш оптимістичний, ніж будь-коли, щодо Bitcoin». Генеральний директор ARK Investment Кеті Вуд заявила, що вартість Bitcoin зросте до понад $1 мільйона. Співзасновник PayPal Holdings Inc. Пітер Тіль запропонував «біткойнерам» скласти «список ворогів», які виступають проти криптовалюти.

На цій та інших конференціях «ви могли побачити певну кількість ейфорії та відчуття непереможності», — сказав Ден Гансберг, який почав інвестувати в Bitcoin у 2015 році, а сьогодні є виконавчим директором криптовалютної мережі Hxro Network. Пан Гансберг сказав, що знав, що підйом є ознакою неприємностей: «Ніщо з того, що рухається так швидко, параболою, не може залишатися на висоті. Гравітація притягує його до землі».

Аварія

Оскільки страх перед інфляцією лютує, трейдери та інвестори викидають зі свого портфеля активи, які вони вважають ризикованими. Акції збиткових компаній стрімко впали, багато нових публічних технологічних компаній втратили більш ніж половину своєї вартості в першому півріччі. Також високо в списку на продаж: криптовалюта.

Поки що цього року Bitcoin втратив більш ніж половину своєї вартості та зараз торгується на найнижчому рівні з кінця 2020 року. Ethereum, ще одна популярна криптовалюта, цього року впав приблизно на 68%.

«У багатьох класах активів було дуже багато гордині. Це призвело до великої жадібності та нежиттєздатних бізнес-моделей, а також великої кількості важелів у криптовалюті. Зараз це все руйнується», — сказав Алекс Торн, керівник дослідження в масштабі всієї компанії в Galaxy Digital Holdings Ltd, фірмі, що надає фінансові послуги в криптовалюті. «Велика кількість криптофондів цього не витримає».

Багато хто не розуміє, наскільки зростанню сектора сприяв тривалий бичачий ринок акцій і політика світових центральних банків зі стимулювання ринку, сказав Джоел Крюгер, стратег біржі активів LMAX Digital. Це була та сама система, яку мала замінити криптовалюта.

«Іронія всього цього полягає в тому, що умови легких грошей після кризи 2008 року призвели до періоду найбільшого ризику, який ми коли-небудь бачили», – сказав пан Крюгер. «Це принесло користь криптовалютам».

Падіння

Оглядаючи ретроспективу, зауваження пана Джонса про «велику спекуляцію» може стати найпрозорішим коментарем щодо Bitcoin. Зухвальство, яке відзначало велику частину криптовалютного світу, згасає, оскільки політика легких грошей була змінена, а бичачий ринок акцій зник.

Бійня перекинулася із самих криптовалют на компанії, що надають послуги на ринку. Для бірж торговельна діяльність є рушійною силою більшої частини їхнього бізнесу, і з розпродажем криптовалют доходи впали. Coinbase повідомила про збитки у розмірі $429,7 мільйона у першому кварталі у травні та заявила, що її користувачі біжать з платформи, хоча це не завадило керівникам компанії продавати акції та отримувати прибуток. У червні вперше з моменту заснування у 2012 році Coinbase звільнила співробітників – майже п’яту частину свого штату. Акції компанії зараз торгуються близько $51 у порівнянні з максимумом $429,54 в перший день торгів 14 квітня 2021 року. Gemini, BlockFi та Crypto.com з великими видатками також звільнили співробітників.

На початку травня постійний понижувальний тиск на ринку криптовалют зламав щось важливе: стабільна монета terraUSD, криптовалюта, призначена для підтримки стабільної вартості в $1 долар, впала через те, що по суті було набігом на банк, забравши із собою споріднену монету Luna. Майже одразу дві криптовалюти на суму $40 мільярдів зникли. Цей колапс мав наступні наслідки. Раніше в червні великий сервіс криптокредитування під назвою Celsius Network LLC, який мав активи користувачів на близько $12 мільярдів, заморозив виведення коштів. Зараз гроші все ще заблоковані, і компанія найняла юридичну фірму, щоб спробувати врегулювати свої зобов’язання та борги. Інший кредитор, Babel Finance, у п’ятницю призупинив зняття та погашення.

Хедж-фонд Three Arrows Capital Ltd., орієнтований на криптовалюти, розглядає стратегічні варіанти, повідомляє The Wall Street Journal в п’ятницю, включаючи продаж активів або порятунок іншою фірмою, після того, як він зазнав великих збитків.

Попри збитки, деякі інвестори зберігають оптимізм. Маршалл Джонсон-молодший, 54-річний освітній і телевізійний продюсер з Меріленда, почав купувати Bitcoin у 2021 році, коли він коштував близько $38 000. Його план на той час полягав у тому, щоб повільно вкладати достатньо грошей, щоб володіти одним повним Bitcoin. Він все ще вірить у майбутнє Bitcoin і не змінив свого плану, всупереч розпродажу і наперекір тому, що на папері він втратив гроші. Насправді враховуючи падіння ціни, він вважає, що досягне мети швидше.

«Я ближче, ніж рік тому», — сказав він, сміючись.

Сі Джей Вілсон вперше почув про Bitcoin у 2012 році. На той час він був пітчером Вищої ліги бейсболу (MLB), який жив у Каліфорнії та проводив час простою, купуючи та продаючи срібні злитки та золоті монети. Він сказав, що ставився до цифрової валюти зі скептицизмом, оскільки не був упевнений, як можна створити валюту на комп’ютері. Однак у 2019 році, після того, як він пішов з MLB, він прочитав технічний документ Сатоші Накамото про Bitcoin і був заінтригований.

За словами пана Вілсона, який страждає на безсоння, він почав торгувати Bitcoin посеред ночі та незабаром став балуватися іншими криптовалютами. «Іноді ти просто дивишся на них і думаєш, що це класна назва», — сказав він. Вілсон відвідував криптоконференції по всьому світу, від Сан-Франциско до Лондона і Лас-Вегаса.

Згодом пан Вілсон перефокусував свою увагу на Bitcoin. Проте минулого року він сказав, що почав помічати ознаки піни (Якщо ціни на актив, наприклад акції, злітають до непомірних рівнів, це може бути ознакою ринкової піни). Коли Crypto.com спонсорував арену Лейкерс, він почав дивуватися: «Звідки вони беруть усі ці гроші?» Він сказав, що отримав запрошення на яхт-вечірки від людей, які досягли успіху в криптовалюті. Він помітив, що генеральний директор Coinbase Браян Армстронг купив будинок у Каліфорнії за $133 мільйони. На Bitcoin-конференції в Маямі цієї весни він відвідав яскраву вечірку, яку влаштувала Gemini в особняку.

«Для мене це стало усвідомленням, що це, ймовірно, вершина ринку», — сказав він. Пан Вілсон розповів, що він все ще вірить у Bitcoin, але цієї весни він почав торгувати ним більше, ніж просто його тримати.

Нинішній спад криптовалютного світу здається деяким інвесторам схожим на кінець 1990-х та інтернет-компанії. З одного боку, інвестори мали рацію під час цієї бульбашки: інтернет був майбутнім. Але це не завадило багатьом з них втратити купу грошей, оскільки сотні інтернет-компаній зазнали невдачі.

«У довгостроковій перспективі ми дуже віримо в криптовалюту», — сказав Шон Магуайр, партнер Sequoia Capital, який інвестує в криптовалюту. «Але короткостроково, будьте обережними».

До пандемії 35-річний Келлі Міллер був професійним музикантом у Сан-Франциско. Він спостерігав, як його прибуток впав до нуля, коли світ закрився, і почав інвестувати в акції через Robinhood Markets Inc. У січні 2021 року він вирішив спробувати купити кілька криптовалют і придбав трохи Dogecoin. Він спостерігав, як його маленька покупка зросла в ціні, перш ніж швидко відкотитися. Попри американські гірки, містер Келлі, який зараз живе в Стамбулі, сказав, що це його зачепило. За останні півтора року він, зокрема, купив Bitcoin, Ethereum і Solana, причому більшість своїх грошей він витратив на Solana. Останній спад, який зашкодив його портфоліо, підштовхнув його до необхідності змін у світі криптовалют.

«Цей простір потрібно регулювати, він має бути безпечним для споживачів», – сказав він. Міллер вважає, що базова технологія, і зокрема NFT, має велику цінність, але він стурбований розпродажами, подібними нинішній «зимі» криптовалют, які підірвуть довіру серед інвесторів.

Ден Хелд почав займатися Bitcoin у 2012 році, його привернула ідея нової грошової системи в той час, коли більшість людей навіть не чули про неї. Він переїхав до Сан-Франциско з Техасу, почав ходити на Bitcoin-зустрічі та поринув у культуру.

Пан Хелд роками займався пропагандою Bitcoin і має значну кількість читачів у Twitter, але на початку цього року він був здивований, коли його почали впізнавати як на вулиці, так і в ліфті в готелі Техасу. Для нього це було ознакою того, наскільки це явище набуло широкого поширення. «Мене впізнають на вулиці? Під час прогулянки по Остіну?» – розповів він. «Це було справді дивно».

Його запал керується ідеєю, що Bitcoin розв’язує фундаментальні проблеми з наявною фінансовою системою. Жодна з аварій — навіть нинішня — не похитнула цієї віри.

«Моя теза така ж, як і у 2012 році», – каже Хелд. «Таких людей, як я, дуже багато, я не бачу, що це кінець Bitcoin».