Пропонуємо вашій увазі переклад статті Vice (Motherboard) про новий інтернет-тренд: користувачів з аватарами собак шіба-іну, що активно тролять російських дипломатів, чиновників та пропагандистів, а також збирають гроші на допомогу Україні.

Fellas, або NAFO (North Atlantic Fella Organization) — це розрізнена група надзвичайно активних онлайн шитпостерів, які збирають гроші для України та борються з російською дезінформацією.

Хто такі Fellas або NAFO, і як вони змусили російського дипломата піти в офлайн

Неофіційна армія мультяшних собак породи шіба-іну ускладнює життя людям, які розміщують в інтернеті російську дезінформацію про війну в Україні. Вони відомі як NAFO (Північноатлантична організація хлопаків), невелика, але зростаюча група шитпостерів, які зібралися, щоб зібрати гроші для України та вказувати на очевидну пропаганду, коли її бачать. Стає важко підтримувати партійну лінію Кремля у Твіттері без того, щоб вони не з’являлися у відповідях, висміюючи та спростовуючи її.

Якщо ви слідкуєте за військовими темами в соціальних мережах, їх неможливо не помітити. Це милі та безглузді антропоморфні аватари шіба. Їхні смішні морди виглядають зі спортивних костюмів та армійської форми, деякі «носять» костюми, деякі «несуть» військове екіпірування. Це Fellas (хлопаки). Джек Маккейн, пілот вертольота та син Джона Маккейна, використовує аватар Fellas. Аналітик CNN та відставний офіцер армії США Марк Хертлінг ділиться мемом із зображенням шіба-іну. Генерал-майор армії США Патрік Донахью використовує аватар Fellas.

Звідки взялися ці мультяшні собаки та чому вони раптом у всіх військових темах Твіттеру?

Все почалося ще в травні, коли художник, на ім’я Kama почав малювати маленьких чоловічків, тому що він думав, що шіба-іну виглядають безглуздо. «Від нудьги я почав робити інших Fellas і друкувати їх на випадкових зображеннях з України», – сказав він Motherboard.

Люди почали запитувати Kama, чи буде він створювати для них аватари, і він почав приймати запити. Приблизно водночас Грузинський легіон — добровольча військова частина грузинів, що воюють в Україні, — збирав пожертвування на обладнання. Щоб керувати запитами та збирати гроші на добру справу, Kama почав створювати аватари Fellas для людей, які робили пожертвування Грузинському легіону.

Рух NAFO отримав популярність та загальну увагу завдяки сюрреалістичному моменту у червні. Давній російський дипломат Міхаіл Ульянов посварився з Fellas і програв. Ульянов активний у Твіттері, зазвичай він публікує проросійські та антиукраїнські настрої та робить перепости офіційних кремлівських джерел. 18 червня Ульянов твітив у звичній для нього манері.

«Найпопулярніший західний наратив: Росія зробила неспровоковане вторгнення в Україну. Неспровоковане? Обстріл мирного населення Донбасу українською армією розпочався 2014 року і продовжується досі», — написав він. Це, звісно, ​​ігнорувало цілком реальне вторгнення на схід України, яке Росія здійснила у 2014 році.

Плідний шитпостер, військова знаменитість у Твіттері та член NAFO @LiveFaustDieJung відповів дипломату. «Ви: «Ми маємо розбомбити всіх мирних жителів України, тому що Україна вела внутрішню війну, і деяких мирних жителів обстріляли», — написав він.

Тоді Ульянов порушив одне з основних правил інтернету: відповів своєму тролю. «Ви сказали цю нісенітницю, а не я», – написав він.

Відповідь Ульянова стала мемом серед Fellas, кличем проти очевидної дурості такої кількості російської дезінформації. Посипалися відповіді та твіти із цитатами від інших хлопаків. Люди почали повторювати цю фразу. Тепер ви можете придбати її на футболці благодійної організації St. Javelin, що жертвує гроші Україні.

Наступні кілька днів Ульянов намагався відіграти все це та активно розмірковував, чи не є ботами деякі акаунти з аватарами шіба-іну. Потім він зник із Твіттеру на тиждень, перш ніж повернутися 1 липня, пояснивши це тим, що взяв заздалегідь заплановану відпустку. «Настав час відновити твіти», – написав він, отримавши першу ж відповідь від облікового запису Fellas. Вони не дадуть йому спокою.

Перетворення стрічки російського дипломата у Твіттері у пекло для відповідей — одна з найкумедніших речей, які зробили хлопаки, але вони також збирають багато грошей для України. Організація St. Javelin прийшла на допомогу, і тепер у її магазині є окрема сторінка лише для товарів під брендом Fellas. За словами Kama, вони зібрали близько $47 000 тільки для Грузинського легіону і «принаймні ще $10 тисяч на інші цілі, загалом через St. Javelin ми приблизно заробили від $30 до $50 тисяч».

На додаток до аватарів з шіба-іну та магазину St. Javelin, Fellas створили сервер Discord, де організують благодійні акції, викривають російську пропаганду та діляться новинами з України з перевірених джерел. Військовий шитпостер у Твіттері та колишній морський піхотинець США @IamtheWarax — один із модераторів на сервері Discord. Його справжнє ім’я Метью, він попросив Motherboard не використати його повне ім’я. Він уперше помітив собак шіба приблизно у травні. «Я просто подумав, що це кумедно», – сказав він виданню. «Насправді я не роблю серйозних речей зі своїм обліковим записом у Твіттері. Я справді є просто шитпостером. Я бачив, як люди роблять кумедні речі, і це привернула мою увагу».

Як до одного з найпопулярніших облікових записів Fellas і особи, що налаштувала сервер Discord, люди продовжують звертатися до нього з питаннями, чи має він план. Він каже, що ні. «Це смішно», – відповідає він. «Це кумедні маленькі картинки… і вони органічно прижилися та пов’язані з доброю метою. Допомога українцям у самозахисті має широку привабливість».

Через роки після вторгнення на Донбас у 2014 році та зараз західні ЗМІ зображують Росію майстром дезінформації. Одним із популярних наративів про вибори 2016 року у США було те, що Росія використовувала хитрі маніпуляції у соціальних мережах, щоб змінити результати виборів на користь Дональда Трампа. Через кілька місяців після катастрофічної війни в Україні Росія більше не виглядає елітним майстром онлайн-маніпуляцій, як дехто в Америці вважав.

Інтернет сповнений мемів, які висміюють росіян, а їхні власні солдати щодня публікують повідомлення про власні невдачі в Telegram. Військові злочини російської армії в таких місцях як Буча настільки добре задокументовані, що жодні офіційні російські контраргументи не здаються правдоподібними.

І в кожному треді від російського чиновника ви знайдете Fellas, які публікують меми. «Росіяни добре знаються на дезінформації», – сказав Метью. «Вони добре контролюють та обробляють дані, але вони не звикли до будь-яких операцій такого масштабу. Отже, тепер вони намагаються контролювати до 100 000 солдатів, які просто займаються солдатським лайном».

6 липня в інтернеті з’явилося відео, на якому російський солдат стріляє з кулемета по покинутому зенітно-ракетному комплексу зблизька і, ймовірно, підриває себе. Хтось, хто знімав вибух, опублікував його у Telegram. Це те солдатське лайно, про яке говорить Метью. «Це трапилося б у будь-якій армії на Землі», — каже Метью. «Але це показує, що цей міф про повний контроль російського уряду над інформацією не відповідає дійсності».

Метью сказав, що давно спостерігає за російськими військовими та їхніми діями. Жахи, до яких вони зараз вдаються в Україні, були відпрацьовані та відточені у Сирії. Метью каже, що гумор допомагає йому впоратися. «Це утримувало нас у здоровому глузді протягом усього цього часу», – сказав він. За його словами, Fellas чудові, тому що у них є благодійна складова.

«Було приємно увійти в систему і висміяти будь-якого російського державного службовця, з яким ви спілкуєтеся», — сказав він. «Тепер ви можете пов’язати це з пожертвами людям, які воюють в Україні, або з пожертвами організаціям щодо надання допомоги, що ми й робимо. Я ніколи не збираюся сидіти тут і вдавати, що ми таким чином перемагаємо Росію. Це ніколи не було метою. Ми завжди просто робили все, що в наших силах, аби допомогти».

Чому на думку Kama шіба прижилися? «Особисто я думаю, що це через обличчя Fellas – воно страшенно дурне», – каже він. «Але я знаю, що багато людей знаходять і мокасини милими. Але якщо серйозно, я вважаю, що люди здатні знайти притулок у Fellas. Коли справа доходить до війни в Україні, у ній багато приреченості, мороку та жаху, але хлопаки дуже зосереджені на гарному настрої та можливості щось змінити».

Зараз Fellas збирають гроші на купівлю для Грузинського легіону рушниць проти дронів. До цього, вони використали зібрані гроші, щоб купити плитоноски для солдатів. «Люди знали, що кожна пожертва наближає нас до ще однієї плитоноски та що кожна плитоноска — це ще одне врятоване життя», – каже Kama. «Зрештою, це добра справа, прикрита безглуздим фасадом, яка дозволяє людям зрозуміти труднощі, пов’язані з війною, але не травмуватися ними. Я докладаю дуже свідомих зусиль, щоб Fellas були якомога більш привітними та відкритими. Незалежно від ваших переконань, віри чи віросповідання вітаються всі».